Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Topklinische ziekenhuizen werken samen voor de beste patiëntenzorg
Nieuws

Topklinische ziekenhuizen werken samen voor de beste patiëntenzorg

13-01-2022

Het Martini Ziekenhuis is aangesloten bij Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen in Nederland. Daarmee hebben we een belangrijk doel voor ogen: continu werken aan het verbeteren van onze patiëntenzorg. Dit doen we door kennis en ervaring te delen met de ruim 34.000 collega’s van de Santeon ziekenhuizen. We delen data, zijn open en transparant naar elkaar en nemen de beste resultaten van elkaar over.

Hierbij is het belangrijk zorg op maat te bieden, door samen met de patiënt te beslissen wat de beste behandeling is. Het Martini Ziekenhuis vindt het belangrijk zorg op maat te bieden, want iedere patiënt is uniek en heeft andere wensen. Ook als het om ziekenhuiszorg gaat. Dit maken we concreet door deel te nemen aan het Samen Beter programma van Santeon. Hierbij werken we met multidisciplinaire verbeterteams aan het optimaliseren van de zorg voor verschillende patiëntgroepen. Bijvoorbeeld voor prostaatkanker, longkanker, CVA (beroerte) en geboortezorg. Gynaecoloog Fleurisca Korteweg van het Martini Ziekenhuis: ‘We helpen elkaar in een positieve en veilige omgeving verbeteren. En die inspanning is niet vrijblijvend. Er zit een organisatie achter met projectleiders, data-analisten en centrale coördinatie. Die combinatie is ijzersterk. Het helpt ons iedere keer weer onze cijfers te vergelijken met die van de andere Santeon ziekenhuizen, om daarvan te leren en zo nodig te verbeteren.’

Leren op verpleegkundig vlak

Ook op verpleegkundig vlak wordt van elkaar geleerd. Zo zijn de verpleegkundigen van de verbeterteams prostaat- en longkanker pas geleden bij elkaar gebracht om verbeteringen van patiëntrelevante uitkomsten vanuit verpleegkundig perspectief met elkaar te bespreken. Anneke Bueving, lid kernteam Verpleegkundige Staf: ‘Binnen het VBHC-project Kwetsbare ouderen wordt ook gekeken naar verpleegkundige indicatoren, zoals het toepassen van vrijheidsbeperkende interventies. Dit zijn maatregelen die we soms moeten nemen als een patiënt zichzelf of anderen in gevaar kan brengen. Een andere indicator is de manier waarop verpleegkundigen actie ondernemen bij een verhoogd risico op bijvoorbeeld een delier of vallen. Naast het uitwisselen van kennis en kunde, zorgt dit ook voor extra werkplezier. Het geeft een motivatie impuls om de verbinding te zoeken over de grenzen van het ziekenhuis heen.’

Video over Samen Beter

Benieuwd wat deelname van het Martini Ziekenhuis aan het Samen Beter programma concreet oplevert en hoe dit in de praktijk werkt? Bekijk dan hier de video:

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien


Meer weten over Santeon? Klik hier voor meer informatie.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.