Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Rembrandt houdt de wacht in Martini
Nieuws

Rembrandt houdt de wacht

03-03-2021

De afgelopen week waren het niet alleen de verpleegkundigen en artsen die de wacht hielden in ons ziekenhuis. Rembrandt’s beroemdste en grootste schilderij logeerde namelijk een week bij ons. Tot morgen donderdag 4 maart is de Nachtwacht te bewonderen in het Martini Ziekenhuis.

Groot, groter, grootst! Het Rijksmuseum heeft de grootste en meest gedetailleerde afbeelding ooit gemaakt van een kunstwerk. Deze enorme foto is gebruikt voor de restauratie operatie van de Nachtwacht. En nu reist de afdruk van de levensgrote Nachtwacht door heel Nederland naar verschillende zorginstellingen. Misschien hebben collega’s of patiënten, die in het ziekenhuis moeten zijn, de Nachtwacht al eens gezien in het Rijksmuseum.  Maar nog nooit kon je zo dichtbij komen. Je kunt echt allerlei kleine details zien. Letterlijk kun je met je neus er boven op zitten.

In beweging met een doel
Onderweg naar een volgende afspraak snellen Anke Aarsman, fysiotherapeut en Fokke Fennema, stagiair fysiotherapie langs het enorme doek dat op de begane grond vlak bij de Spoedeisende hulp staat. Toch staan ze ook even stil om te kijken. ‘Een mooie blijk van waardering voor ons werk in het ziekenhuis, dat we  van dit unieke stuk mogen genieten. En het helpt ook in het werk, want als we met patiënten aan de wandel gaan lopen we nu naar de Nachtwacht. Dat stimuleert toch, niet alleen even van de afdeling af maar ook een wandeling met een doel.’

U bent in actie gekomen
Hoofddirecteur van het Rijksmuseum Taco Dibbits heeft een boodschap voor alle collega’s in de zorg. ‘Het bijzondere aan het portret van Rembrandt is dat hij mensen in actie laat komen, daar zit de kracht van de Rembrandt. En dat in actie komen is ook wat u als zorgpersoneel doet. Daarom willen we u samen met Philips en de Elisabeth Art Foundation een hart onder de riem steken’.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.