Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Nienke Hesseling wint Focus op Zorg Prijs
Nieuws

Nienke Hesseling wint Focus op Zorg Prijs

12-11-2020
Nienke Hesseling wint Focus op Zorg Prijs

‘Ik ben helemaal blij verrast,’ zegt Nienke Hesseling, verpleegkundig specialist op het Martini Niercentrum. 

‘En natuurlijk ook trots op mijn onderzoek en de resultaten. Dat ik nu deze prijs gewonnen heb, voelt als een prachtige erkenning. Praktijkgericht onderzoek heeft grote meerwaarde voor de patiëntenzorg. Ik ga daar zeker mee verder. Ik hoop dat het balletje ook bij collega-verpleegkundigen gaat rollen. De Focus op Zorg Prijs is daarvoor een mooie stimulans.’

Het onderzoek van Nienke gaat over de integratie van leefstijladvies in de behandeling van patiënten met chronische nierschade. Uit haar onderzoek blijkt dat de informatie van de professionals niet altijd even goed wordt begrepen en ook niet altijd op het juiste moment en met de juiste ondersteuning wordt gegeven. De aanbeveling is om sámen met de patiënt haalbare doelen op te stellen en zichtbaar te maken wat de consequenties zijn van het niet behalen van doelen, bijvoorbeeld met een visualisatie van de mate van nierfunctieverlies en de leefstijlparameters.

Welverdiend!

Het Martini Ziekenhuis wil verpleegkundig onderzoek motiveren. ‘Dat past bij ons als topklinisch ziekenhuis met veel aandacht voor innovatie, opleiding en onderzoek,’ zegt Hieke van der Veen, unithoofd en voorzitter van de jury die deze week de prijs aan Nienke Hesseling overhandigde. ‘Het onderzoek van Nienke past bij de actuele aandacht voor zelfmanagement van de patiënt. Ze heeft de theorie krachtig gekoppeld aan een probleem in de dagelijkse praktijk. Haar suggesties zijn origineel en relevant voor een grote groep patiënten. Ook op de implementatiekansen scoort het onderzoek van Nienke heel goed. Kortom, een welverdiende Focus op Zorg prijs voor deze collega.’

Drie genomineerden

Dit jaar waren ook verpleegkundige Menno Karssies en verpleegkundige Gerbrig Bijker genomineerd voor de Focus op Zorg-prijs. Menno deed een Evidence Based Practice-onderzoek naar de meest effectieve infuusvloeistof voor patiënten die weinig plassen of een lage bloeddruk hebben. Het onderzoek van Gerbrig was onderdeel van haar opleiding tot verpleegkundig specialist en betrof een beschrijving van de klachten en uitingen van vermoeidheid bij patiënten met brandwonden. Alle inzendingen zijn beoordeeld op mate van innovatie, originaliteit, relevantie voor de praktijk, opbouw en leesbaarheid en kwaliteit van de aanbevelingen.

De Focus op Zorg Prijs is een initiatief van de Verpleegkundige Staf van het Martini Ziekenhuis. De prijs is bedoeld om verpleegkundig onderzoek te stimuleren. De jury bestaat uit Joost Keers (manager Wetenschappelijk Instituut), Carlijn Jalink (onderwijskundig adviseur), Henriëtte Smid (adviseur Evidence Based Practice) en Hieke van der Veen (unithoofd en voorzitter). De winnaar van de Focus op Zorg Prijs is automatisch genomineerd voor de landelijke Santeon Verpleegkunde Prijs. Helaas gaat dit evenement niet door vanwege de coronapandemie.

Meer informatie over het Martini Niercentrum

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.