Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Martini Ziekenhuis participeert in de DARE studie
Nieuws

Martini Ziekenhuis participeert in de DARE studie

22-02-2024

De DARE studie onderzoekt of een kunstmatige alvleesklier een betere optie is dan de standaard behandelingen voor patiënten met type 1 diabetes. De studie wordt uitgevoerd in 14 Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Martini Ziekenhuis.

Deze studie vergelijkt de effecten van het gebruik van de Inreda pomp (kunstmatige alvleesklier) met de effecten van het gebruik van een insuline pomp + glucosesensor en het 4x daags insuline spuiten. Alle patiënten in deze studie hebben diabetes mellitus type 1. 


De Inreda pomp: voordelen voor de patiënt
Het is de eerste pomp met een volledig closed loop systeem: de pomp geeft niet alleen insuline maar ook glucagon af. De pomp houdt zelf de bloedsuikerwaarden op de streefwaarde. De gebruikers hoeven hierdoor veel minder bezig te zijn met hun diabetesmanagement. Zo hoeven zij bijvoorbeeld niet meer constant rekening te houden met hoeveel zij eten en met wanneer en hoe intensief ze gaan bewegen.

17 deelnemers per ziekenhuis
Elk ziekenhuis gaat 17 deelnemers includeren in de studie. Daarvan mag, na loting, ongeveer de helft ​​de pomp een jaar lang uitproberen. De andere helft van de groep krijgt dezelfde zorg als voorheen. De onderzoekers kijken vooral naar de kwaliteit van leven en de kosten. Vanuit het Martini Ziekenhuis zijn Klaas Hoogenberg (internist endocrinoloog), Ellen Wessels (diabetes verpleegkundige) en Kelly de Jong (diabetes verpleegkundige i.o.) betrokken bij het onderzoek. 

Enthousiaste eerste ervaringen
Van de eerste 8 patiënten is een aantal naar het midden van het land afgereisd om de pomp te leren gebruiken. Klaas Hoogenberg: 'Allen zijn erg enthousiast. Het geeft veel vrijheid om niet meer constant met diabetesregulatie bezig te zijn. Wel moet dagelijks een ampul of sensor vervangen worden, maar dat weegt niet op tegen alle voordelen.' Klaas, Ellen en Kelly zijn het erover eens: 'Het is een revolutionaire ontwikkeling in de behandeling van diabetes mellitus type 1. Een ontwikkeling die de zorg en begeleiding in de toekomst compleet kan veranderen. Wij zijn dan ook uiterst trots hieraan een bijdrage te mogen leveren en erg benieuwd naar de resultaten. De resultaten hopen wij volgend jaar te kunnen delen!'

Subsidieregeling Veelbelovende zorg
De DARE studie wordt gesubsidieerd vanuit de subsidieregeling Veelbelovende zorg van het Ministerie van VWS en gefaciliteerd vanuit ons Wetenschappelijk Instituut.

   > Foto v.l.n.r: Klaas Hoogenberg, Kelly de Jong​ en Ellen Wessels. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.