Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Martini Ziekenhuis geeft virtuele rondleiding aan studenten van de Hanzehogeschool
Nieuws

Martini Ziekenhuis geeft virtuele rondleiding aan studenten van de Hanzehogeschool

07-10-2020

Afgelopen vrijdag 2 oktober gaf Jacintha Moesker van het Facilitair Bedrijf van het Martini Ziekenhuis via een live-verbinding een virtuele rondleiding aan tien studenten van de Hanzehogeschool Groningen. De 4e jaars studenten Facility Management doen onderzoek naar de facilitaire maatregelen in de zorg in het noorden van Nederland in relatie tot Corona. De tien studenten van de Hanzehogeschool zijn verdeeld over drie onderzoeken gericht op drie thema’s: digitalisering, gastvrijheid en de werkomgeving. Een belangrijk onderwerp, zeker in deze coronatijd!

Met het onderzoek zoeken de studenten naar hoe coronamaatregelen in het ziekenhuis optimaal doorgevoerd kunnen worden, terwijl het mensgerichte karakter van het ziekenhuis behouden blijft. De studenten onderzoeken de impact van de maatregelen en kijken of er sprake is van structurele verandering.

Digitale rondleiding
Een veldbezoek is een belangrijk onderdeel binnen het onderzoekstraject. Door de coronacrisis was een fysiek bezoek helaas niet mogelijk, maar de digitale rondleiding zorgde ervoor dat zij toch een beeld kregen van het Martini Ziekenhuis. Student Christiaan Buist was één van de studenten die een digitale tour kreeg en dat was ook direct zijn eerste ‘bezoek’ aan het Martini Ziekenhuis. Hij richt zich binnen het thema digitalisering op ‘way finding’ en wil dit zodanig optimaliseren dat patiënten zelfstandig de efficiëntste weg kunnen vinden binnen het ziekenhuis met behulp van aanmeldzuilen en zonder hulp van medewerkers. Hij werd verrast door de aangename sfeer, dat volgens hem werd ondersteund door het kleurrijke interieur waarmee het ziekenhuis zich onderscheid van andere ziekenhuizen: ‘Als je me had verteld dat we door een ander gebouw dan een ziekenhuis liepen had ik dat ook geloofd.’

Onderzoek leidt tot verbetering
Het onderzoekstraject werd gestart met een kick-off voor alle studenten, waar Jos Nijhof, directeur Facilitair Bedrijf, een presentatie gaf. Daar werd de interesse van Christiaan gewekt: ‘Door de open houding en het bereid zijn echt mee te willen denken met het onderzoek heb ik bewust gekozen voor de onderzoeksopdracht bij het Martini Ziekenhuis.’ Het onderzoek is onderdeel van de innovatiewerkplaats Health Space Design van Kenniscentrum Noorderruimte. Dit is een ‘living lab’ waar samen met zorginstellingen praktijkonderzoek wordt gedaan op het snijvlak van ruimte en organisatie. De opdracht neemt een half jaar in beslag en de resultaten van het onderzoek worden opgeleverd in een strategisch veranderplan. Volgens Christiaan is het onderzoek dan ook geslaagd wanneer er verbeteringen worden aangedragen die daadwerkelijk kunnen worden toegepast.

Het Facilitair Bedrijf van het Martini Ziekenhuis heeft een duurzame samenwerking met het Kenniscentrum NoorderRuimte. Het Kenniscentrum NoorderRuimte doet praktijkgericht onderzoek naar de gebouwde omgeving in Noord-Nederland, waarbinnen gezondheid & welzijn een van de thema’s is. Binnen NoorderRuimte werken lectoren, promovendi, docentonderzoekers, studenten en professionals vanuit de praktijk met elkaar aan onderzoeksvraagstukken. Door deze samenwerking draagt het Facilitair Bedrijf bij aan de ambitie van het Martini Ziekenhuis om het topklinische profiel te versterken.

Publicatiedatum: 07-10-2020 09:41

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.