3. Longkanker opsporen met een elektronische neus? Klinkt als science fiction, of niet…?

23-07-2019

De eNose kan mogelijk in de uitgeademde lucht ruiken of een patiënt longkanker heeft of niet.

Het Martini Ziekenhuis neemt deel aan een landelijk onderzoek naar het gebruik van de elektronische neus (eNose) bij het opsporen van longkanker. Longarts John van Putten van het Martini Ziekenhuis: ‘Als blijkt dat de eNose werkt, hebben we bij een verdenking van longkanker een minder belastende en snellere manier gevonden om onderzoek te doen. Ook zou de eNose een middel kunnen zijn om te screenen op longkanker bij risico patiënten. Door deel te nemen met dit onderzoek leveren we een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de zorg.’

Het Martini Ziekenhuis neemt samen met negen andere ziekenhuizen deel aan dit onderzoek, op initiatief van onderzoekers bij Medisch Spectrum Twente in Enschede. Wereldwijd vinden meer onderzoeken plaats om na te gaan welke ziektebeelden op basis van ademanalyse kunnen worden aangetoond. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld bij longkanker, darmkanker, keelkanker en prostaatkanker, maar ook bij chronische darmziekten als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.