Aan het laden
  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Landelijke meetdag voor palliatieve zorg
Nieuws

Landelijke meetdag voor palliatieve zorg

16-04-2021

Het Martini Ziekenhuis doet vandaag mee aan de landelijke meetdag voor palliatieve zorg. Dat betekent dat 48 ziekenhuizen in heel Nederland vandaag inventariseren  hoeveel opgenomen patiënten een beperkte levensverwachting hebben en baat zouden kunnen hebben bij aanvullende zorg van hun hulpverleners. Het Martini Ziekenhuis is mede-initiatiefnemer van deze meetdag.

Annette van der Velden, internist-oncoloog bij het Martini Ziekenhuis en medisch coördinator van het palliatief team: ‘Onder palliatieve zorg valt alle zorg en ondersteuning die de kwaliteit van het leven van een ongeneeslijk zieke patiënt verbetert of in stand houdt. Mensen denken bij palliatieve zorg soms aan stervensbegeleiding, maar palliatieve zorg kan dus veel langer duren,  tot soms wel enkele jaren. Het gaat hierbij niet alleen om het verminderen van pijn of andere klachten, maar ook om ondersteuning als patiënten het psychisch moeilijk hebben, aandacht voor zingeving en steun voor de naasten. Heel belangrijk is dat er tijdig met de patiënt gesproken wordt over wat de patiënt belangrijk vindt voor het leven dat nog voor hem ligt. Zodat we als hulpverleners met elkaar de goede dingen kunnen doen en de patiënt de zorg krijgt die voor hem belangrijk is. Om dit gesprek op tijd te kunnen voeren is het natuurlijk van belang dat we weten welke patiënt hier baat bij  kan hebben. Deze dag gaat ons hier zeker bij helpen.”​

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.