Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Geen knal? Laat zitten die bal!
Nieuws

Geen knal? Laat zitten die bal!

12-12-2022

Vandaag start de BOCK campagne. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een BOCK is een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips. Dit jaar is de campagneslogan: ‘Geen knal, laat zitten die bal!’ Het kan natuurlijk zijn dat er na het aansteken geen knal is. Laat de bal dan zitten. Probeer de bus nogmaals te ontsteken. Nog geen knal? Probeer het dan na enkele minuten nog eens. Weer geen knal? Trap dan vanaf de zijkant de bal eraf.

Carbidschieten is in Noord- en Oost Nederland een traditie tijdens de jaarwisseling. Je moet goed weten wat je doet als je met gas en vuur aan de slag gaat. Daarom startte in 2015 de BOCK campagne. Sinds de invoering van de campagne zien we een daling en stabilisatie van het aantal ernstige brandwonden als gevolg van carbidschieten.
Ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s.


Vijf belangrijke tips:

  1. Bereid je goed voor. En informeer bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
  2. Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
  3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te brandwonden te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen als er toch iets misgaat.
  4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
  5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

    Het Martini Ziekenhuis is één van de initiatiefnemers van deze campagne die verder ondersteund wordt door de Brandwonden Stichting, de Veiligheidsregio’s van Fryslân, Groningen, IJsselland, Noord Oost Gelderland, Drenthe en Flevoland, de GGD’en en bijna alle gemeenten in deze regio’s.

Kijk voor meer informatie op de website Wie is de BOCK

Met deze video werd de campagne vandaag afgetrapt:

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.