Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Brandpreventieweken in oktober
Nieuws

Brandpreventieweken in oktober

07-10-2021

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting starten de campagne ‘Rookmelders redden levens’ om slachtoffers van een woningbrand te voorkomen. In het Brandwonden Centrum Groningen zien we veelvuldig de gevolgen van brand en steunen we deze boodschap.

‘Wij zien in ons brandwondencentrum bijna dagelijks de gevolgen van een (huis)brand, 'zegt Sonja Scholten, brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis. ‘Door de brand kunnen de slachtoffers ernstige brandwonden oplopen en ook schade aan de longen door het inademen van rook. Ook het meemaken van een huisbrand kan een (blijvend) trauma zijn voor het slachtoffer. Mensen denken in een split second dat ze dood gaan. Maar ook de ziekenhuis opname, de vaak langdurige behandeling van de brandwonden, de littekens die kunnen ontstaan en het veranderde uiterlijk hebben grote impact op het slachtoffer. Elke dag weer word je daardoor geconfronteerd met de gebeurtenis. Dit is weer van invloed op het psychosociale functioneren van het slachtoffer en zijn omgeving.'

Rookmelders waarschuwen je vroegtijdig als er rook is. En waar rook is, is meestal ook vuur. Een rookmelder kan echt het verschil maken. Doordat je een alarm hoort, krijg je in de meeste gevallen nog de kans om weg te komen voor het vuur om zich heen grijpt. Vuur gaat gepaard met een enorme hitte. Hoe langer je daar in staat hoe ernstiger de brandwonden zijn. Heb je nog geen rookmelders in huis? Schaf ze dan aan. Voorkomen is beter is dan genezen.

 

Sonja Scholten, brandwondenarts

Rookmelders verplicht in alle woningen
Per 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om in je woning op elke etage met een verblijfsruimte een rookmelder te hebben. Op de campagnewebsite www.rookmelders.nl vind je een handige online tool die een persoonlijk advies geeft hoeveel rookmelders je nodig hebt om aan de rookmelderplicht te voldoen. Ook vind je er advies waaraan je een goede rookmelder herkent, waar je ze moet plaatsen en hoe te onderhouden. En tips om brand te voorkomen, hoe oplaadbare apparaten veilig op te laden en hoe je bij brand veilig buiten komt. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.