Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Specialismen en expertisegebieden
 3. Gynaecologie en Verloskunde

Gynaecologie en Verloskunde

Binnen het specialisme Gynaecologie en Verloskunde heeft het Martini Ziekenhuis alle kennis en ervaring in huis op het gebied van het vrouwelijk geslachtsorgaan, zwangerschap, bevalling en kraambed. Zo kunt u bij ons terecht met klachten rondom menstruatie, urine-incontinentie, verzakking en bij afwijkende uitstrijkjes. Maar ook voor vruchtbaarheidsonderzoek en controle rondom zwangerschap en geboorte waar extra kennis bij nodig is.

Gynaecologie in het Martini Ziekenhuis

U wordt altijd behandeld door een specialist die ervaren is in uw klachten. Voor ieder aandachtsgebied heeft het Martini Ziekenhuis namelijk een apart spreekuur:

 • Algemene gynaecologie
 • Verloskunde (obstetrie)
 • Hormoonziekten (endocrinologie)
 • Vruchtbaarheidsproblemen (fertiliteit)
 • Bekkenbodemproblemen en incontinentie
 • Kanker (oncologie)

In deze spreekuren ziet u in 1 afspraak meerdere specialisten:

 • Incontinentiepoli (uroloog, gynaecoloog, verpleegkundig specialist, bekkenfysiotherapeut)
 • PCOS-poli (internist-endocrinoloog en diëtist)
 • Fertiliteitsspreekuur (fertiliteitsarts en gynaecoloog)
 • Spreekuur zwangerschap en diabetes (internist-endocrinoloog, diabetesverpleegkundige en diëtist)
 • POP-poli (gynaecoloog, psychiater en kinderarts)

Verloskunde in het Martini Ziekenhuis

Een kindje krijgen is voor elke vrouw bijzonder. Of het nu de eerste is of niet. Wij zijn het ziekenhuis met de meeste bevallingen in Noord-Nederland. Dat zegt niet alleen veel over de ervaren handen waarin aanstaande moeders bij ons terecht komen. Omdat we zo betrokken zijn, willen we ook de állerbeste zorg voor moeders en hun kindjes. En daarbij omarmen we waar dat kan nieuwe mogelijkheden. Maar we luisteren allereerst naar wat jonge moeders en hun partner zelf wensen.

Voor de geboortezorg werken we onder de naam Martini Geboorte Groep intensief samen met verloskunde- en kraamzorgpraktijken in de regio. Samen staan we voor persoonlijke, betrouwbare en vernieuwende geboortezorg thuis en in het ziekenhuis.

Praktische informatie Voor u

Gaat u binnenkort bevallen in het Martini Ziekenhuis? Volg ons Instagramaccount verloskunde_martinizh. Via IGTV kun je livestreams terugkijken met informatie over de bevalling en borstvoeding. Ook kun je een digitale rondleiding volgen over de verloskamers.

Voorlichtingsavonden voor aanstaande ouders vinden 4 keer per jaar plaats. De avonden beginnen om 19.30 en opgeven kan tijdens kantooruren via telefoonnummer: 050-5246430.

Via de hoofdingang volgt u de borden naar de locatie.

Data 2023:

 • Maandag 20 februari
 • Maandag 15 mei

Zwanger zijn in coronatijd brengt de nodige vragen en onzekerheid met zich mee. Weet dat we u altijd helpen en voor u klaar staan, ook als u coronaklachten heeft. Laat het ons altijd weten als u coronaklachten heeft. Of als bijvoorbeeld uw partner corona heeft. We kunnen u gewoon blijven zien, maar hebben dan wel de mogelijkheid een coronatest af te nemen. Bij een positieve test kunnen onze zorgverleners beschermende kleding dragen. Zo kunnen wij als zorgverleners veilig blijven werken en u het beste helpen.

Alle afspraken over corona vindt u op de website van de Martini Geboorte Groep

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Door een zwakker geworden bekkenbodem heeft u verzakkingsklachten. Om een verzakking op te lossen zijn er verschillende behandelingen, waaronder verschillende operaties. Samen met uw gynaecoloog kiest u welke het beste bij u past. Afhankelijk van het soort operatie kunt u dezelfde dag naar huis of blijft u 1 nacht in het ziekenhuis op de verpleegafdeling Gynaecologie.  

Meer informatie over 'Verzakking (operatie)'

In het Martini Ziekenhuis bevalt u op een eigen, sfeervol ingerichte verloskamer. U wordt begeleid door uw eigen verloskundige. Vaak krijgt zij assistentie van de kraamverzorgende of verpleegkundige. Samen zorgen we voor een prettige bevalling. En als het nodig is, is medische zorg dichtbij.

Meer informatie over 'Poliklinisch bevallen'

Tijdens uw zwangerschap of tijdens de bevalling blijkt dat een vaginale bevalling niet mogelijk is. In het Martini Ziekenhuis bevalt u dan via een natuurlijke keizersnede. Een rustige en natuurlijke manier van bevallen via de buikwand. U krijgt hierbij een ruggenprik en kunt meekijken hoe jullie baby geboren wordt. 

Meer informatie over 'Natuurlijke keizersnede'

Er kunnen verschillende redenen zijn om niet te wachten tot de bevalling vanzelf begint. De bevalling wordt dan ingeleid. Op de dag dat we de bevalling gaan inleiden komt u naar het ziekenhuis.

Meer informatie over 'Inleiden van een bevalling '
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

Inzoomen op de huid-op-huidkeizersnede

04-04-2022
Sinds tien jaar is de huid-op-huidkeizersnede een procedure die in het Martini Ziekenhuis 24 uur per dag wordt gevolgd. Bij deze keizersnede kan de moeder haar kind geboren zien worden en krijgt ze haar baby direct na de geboorte bij haar op de borst. ‘Zowel bij geplande als bij spoedkeizersnedes is dat wat we doen. Tenzij de baby hulp en ondersteuning nodig heeft van een kinderarts. Dan wordt het kindje eerst onderzocht,' vertelt gynaecoloog Fleurisca Korteweg, die ook medisch manager van de afdeling Verloskunde en het Moeder & Kindcentrum is. 
Bekijk alles

Open over kwaliteit

Wetenschappelijk onderzoek

We doen mee aan diverse wetenschappelijke onderzoeken om de zorg nog verder te verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek Gynaecologie/Verloskunde

Expertisegebied Moeder & Kind

Het Martini Ziekenhuis is het kenniscentrum in Noord Nederland voor moeder en kind. Van High Care voor zieke pasgeborenen tot kennis en expertise over bevallingen. 

Moeder & Kind

Allergiecentrum MACK

In het MACK bundelen we alle kennis en nieuwste inzichten op het gebied van allergieën of combinaties van allergieën bij kinderen. Zo hebben de kinderarts-allergoloog en kinderdiëtist veel ervaring met onderzoek en behandeling van allergieën.

Martini Allergie Centrum voor Kinderen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.