Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Wortelpuntbehandeling (Apexresectie)
Terug naar bovenliggende pagina

Wortelpuntbehandeling (Apexresectie)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Vandaag heeft de MKA-chirurg bij u een operatieve wortelpuntbehandeling uitgevoerd. In deze folder leest u meer over de uitleg en adviezen voor de periode na de behandeling. 

Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

Wat is een wortelpuntbehandeling?

Een wortelpuntbehandeling wordt ook wel apexresectie genoemd. Hiervoor is aan de zijkant van uw kaak tandvlees losgemaakt. Daarna heeft de chirurg de wortelpunt en het ontstekingsweefsel eromheen weggehaald. Daarna is de wortelpunt afgesloten met vulmateriaal. Als laatste is het tandvlees weer gehecht. 

De kleine holte in het kaakbot vult zich binnen enkele maanden weer vanzelf met bot. Dit is op de plaats waar de ontsteking is weggehaald. Het is verstandig dat uw tandarts dit na een half jaar controleert met behulp van een röntgenfoto.

Pijn

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. Het is belangrijk dat u de pijnstillers heel regelmatig gebruikt. Zo blijft u de pijn namelijk voor. U heeft hier ook uitleg van ons over gekregen. En als dat nodig was, heeft u ook een recept gekregen. 

Veel gebruikte middelen zijn ibuprofen en paracetamol. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt. Dus bij thuiskomst of uiterlijk 1 uur na de ingreep. Vaak is het verstandig om de pijnstillers standaard de eerste 3 dagen te gebruiken.

Zwelling

Door de behandeling kan uw wang of lip gaan opzwellen. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. De zwelling is de eerste 2 dagen het ergst. Na 3 dagen wordt de zwelling langzaam minder en verdwijnt uiteindelijk volledig. 

Het is verstandig om de wang aan de buitenkant direct na de behandeling enkele uren te koelen. U doet dit met ijsblokjes (in een plastic zakje) of een cold pack. Houd deze steeds afwisselend 10 minuten tegen de wang en leg deze dan weer 5 minuten weg. Er kan verkleuring van de zwelling optreden door een bloeduitstorting. Ook kunt u door de zwelling moeite hebben met het openen van uw mond. Dit gaat ook vanzelf over.

Nabloeden

De kans op een nabloeding is zeer klein. Dit komt doordat de wond is gehecht. Wel is het normaal dat er af en toe een beetje bloed uit het wondje komt. Dit stopt meestal vanzelf. Het speeksel kan de eerste dag daarom nog wat roze gekleurd zijn.

Stopt de bloeding niet vanzelf? Of begint het opnieuw te bloeden? Dan kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan een half uur lang stevig aandrukken. 

Hechtingen

De chirurg gebruikt bijna altijd oplosbaar hechtmateriaal. Dit materiaal lost binnen 1 tot 2 weken vanzelf op. Een enkele keer wordt ander hechtmateriaal gebruikt. Is dit bij u het geval? Dan heeft u een vervolgafspraak gekregen voor het verwijderen van de hechtingen.

Mondhygiëne

Het is verstandig om rondom het wondgebied de eerste 5 dagen niet te poetsen. Wij adviseren daarom om vanaf de tweede dag na de ingreep uw mond te spoelen. Dit doet u 2 tot 3 keer per dag met een desinfecterend mondspoelmiddel (chloorhexidine). U krijgt daar een recept voor mee. U kunt de rest van uw gebit direct na de behandeling normaal poetsen.

Noodvulling

Heeft u een noodvulling in de tand of kies gekregen? Dan vervangt uw tandarts deze na enkele weken door een blijvende vulling.

Wanneer bellen?

In de volgende gevallen moet u contact met ons opnemen:

 • Bij een niet te stelpen nabloeding.
 • Als de zwelling na 3 tot 5 dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na 7 dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
 • Bij aanhoudende slikklachten.
 • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Versie V1: 915292 Wortelpuntbehandeling (Apexresectie)

 

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.