Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Tracheostoma
Terug naar bovenliggende pagina

Tracheostoma

Folder

Inleiding

Uw familielid of naaste is opgenomen op de Intensive Care en heeft op dit moment ondersteuning van de ademhaling nodig. In deze folder leest u over een tracheostoma. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met de behandelend specialist (intensivist) en verpleegkundige.

Wat is een tracheostoma?

Een tracheostoma is een opening van de hals naar de luchtpijp. De kleine operatie, waarbij de opening wordt gemaakt, heet een tracheotomie. Deze ingreep wordt onder narcose uitgevoerd. Zo heeft de patiënt zo min mogelijk last van de ingreep. Het aanleggen van het tracheostoma gebeurt via een sneetje tussen de adamsappel en het bovenste gedeelte van het borstbeen. Daarna plaatst de chirurg een buisje in de luchtpijp. Dit buisje heet een tracheacanule.

De tracheacanule vervangt de tube die via de mond was ingebracht. De beademingsmachine kan nu aangesloten worden op de tracheacanule. Zo ondersteunt de machine de ademhaling helemaal of gedeeltelijk. Als de toestand van de patiënt goed genoeg is, kan hij of zij ook geheel zelfstandig (zonder hulp van de beademingsmachine) via de canule ademen. Dit kan als het nodig is ook met extra zuurstof.

Waarom een tracheostoma?

De intensivist besluit of uw familielid of naaste een tracheostoma krijgt. Daarvoor zijn een paar redenen

 • De beademing gaat lang duren. Een tracheostoma veroorzaakt minder irritatie van de mond en keel en is daarom beter te verdragen.
 • Het ontwennen van de beademing verloopt moeizaam. Met een tracheostoma gaat het ontwennen vaak makkelijker.
 • Slijm uit de longen kan onvoldoende worden opgehoest. Door het tracheostoma kan het overtollig slijm weggezogen worden.
 • Er is een zwelling in het gezicht of in de luchtwegen. Bijvoorbeeld door een ongeval of operatie. Het is noodzakelijk dat de luchtweg open blijft. Een tracheostoma zorgt voor een vrije luchtweg.

Mogelijke complicaties 

Als er een tracheostoma is aangelegd, kunnen er complicaties zijn, zoals bijvoorbeeld:

 • Een nabloeding
 • Lucht onder de huid (subcutaan emfyseem)
 • Een infectie
 • Verlies van de canule

De cuff

De meeste tracheacanules hebben aan het uiteinde een ballonnetje. Dat ballonnetje noemen we een cuff. Een opgeblazen cuff zorgt ervoor dat de luchtweg naar de keelholte volledig is afgesloten. Het in- en uitademen gaat dan helemaal via de tracheacanule. De opgeblazen cuff zorgt ervoor dat er geen speeksel in de luchtwegen kan komen.

Spreken met een tracheacanule

Om te kunnen spreken moet er lucht langs de stembanden kunnen stromen. Een opgeblazen cuff maakt dat onmogelijk. Praten met een tracheacanule is daardoor alleen mogelijk als de cuff leeg is en er genoeg lucht langs de canule kan gaan. De arts bepaalt wanneer de cuff niet opgeblazen hoeft te zijn. Om te kunnen beademen is het nodig dat de cuff de eerste tijd opgeblazen is.

Eten en drinken met een tracheacanule

Eten en drinken met een tracheacanule kan als de situatie van de patiënt dit toelaat. Soms komt eerst de logopedist om te kijken of de patiënt goed kan slikken. Als het niet kan, dan wordt voeding en vocht via een maagsonde en/of een infuus toegediend.

Verzorging van een tracheostoma en tracheacanule

De verpleegkundige verzorgt 3 keer per dag het tracheostoma en de canule. De huid rondom het stoma en de canule wordt schoongemaakt.

Wanneer wordt het tracheostoma verwijderd?

Er zijn verschillende redenen om een tracheostoma aan te leggen. Deze reden bepaalt ook wanneer de tracheacanule weer wordt verwijderd.  Dit gebeurt op de IC of verpleegafdeling.

Redenen voor het verwijderen van de canule:

 • Als een patiënt moeilijk van de beademing afkwam, dan kan de tracheacanule pas worden verwijderd als de patiënt volledig zelf kan ademen.
 • Als een patiënt veel slijm heeft, kan de tracheacanule pas worden verwijderd als de patiënt zelf het overtollige slijm kan ophoesten of als de slijmproductie minder is geworden.
 • Als een patiënt een zwelling had in de hals of het gezicht , dan kan de tracheacanule pas worden verwijderd als de zwelling minder is geworden en er een vrije luchtweg is.

Na het verwijderen van de tracheacanule wordt de opening luchtdicht verbonden en sluit die vanzelf. Dit duurt ongeveer 1 tot 3 weken.

Versie: 1224658 Tracheostoma 2023-12

Specialisme: Intensive Care
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.