Inleiding
Je hebt tijdens je zwangerschap intensievere controles en eventueel bedrust nodig. Dat heeft de arts op de polikliniek geconstateerd. In jouw geval kunnen de controles en rust thuis gebeuren. Dit heet ziekenhuisverplaatste zorg of telemonitoring. De dagelijkse controles die je nodig hebt, doe je thuis zelf. Het voordeel hiervan is dat je niet langdurig van huis bent. In deze folder lees je meer over telemonitoring.
Telemonitoring
Bij telemonitoring word je op afstand (thuis) gemonitord door het ziekenhuis. Je kunt zelf een CTG maken. Je voert het CTG zelf uit. De gegevens worden draadloos naar het ziekenhuis verzonden. In de toekomst doe je mogelijk nog andere metingen, zoals een bloeddrukmeting.
CTG
Een CTG is een hartfilmpje van een ongeboren kind. Dit onderzoek houdt in dat de hartslag van je baby en je weeënactiviteit geregistreerd worden. Een CTG geeft belangrijke informatie over de conditie van je kind.
PregnaOne
Voor de telemonitoring gebruik je PregnaOne. PregnaOne is een CTG-apparaat in het klein.
Je kunt de PregnaOne zelf aansluiten en hiermee zelf een CTG maken. De gegevens worden thuis door de PregnaOne verzameld. Dit duurt 30 tot 45 minuten. Daarnaast kun je notities maken, bijvoorbeeld over iets wat je opvalt tijdens het maken van het CTG. De metingen en notities worden automatisch aan het ziekenhuis gestuurd. Ze worden toegevoegd aan je digitale patiëntendossier. Vervolgens worden de gegevens beoordeeld door een arts.
Voorbereiding in het ziekenhuis
- Kom je in aanmerking voor telemonitoring? Dan word je in dagopname opgenomen op de afdeling Verloskunde voor de uitleg.
- Tijdens de opname noteert de verpleegkundige de gegevens in je digitale patiëntendossier. Ook worden de controles gedaan. Je leert hoe je de PregnaOne apparatuur moet gebruiken om zelf het CTG te maken.
- Ook maak je zelf een CTG met de PregnaOne. Je bent hierbij onder toezicht van een verpleegkundige. In de koffer van de PregnaOne vind je de instructiekaart voor het aansluiten.
Weer naar huis
Zijn je controles goed en ben je vertrouwd genoeg met de PregnaOne? Dan mag je, na overleg met de arts, weer naar huis.
Voor ontslag wordt je telefoonnummer gecontroleerd. Tevens wordt het aansprakelijkheidsformulier uitgelegd en wordt je gevraagd dit te tekenen.
De apparatuur krijg je in bruikleen. Bij telemonitoring ben je verantwoordelijk voor het compleet inleveren van de koffer. Dit wil zeggen dat je de koffer, de PregnaOne en alle benodigde materialen weer inlevert.
Stappenplan
- In de koffer van de PregnaOne zit een instructiefolder over hoe je het apparaat gebruikt.
- Je maakt dagelijks tussen 09.00 en 10.00 uur een hartfilmpje (CTG). Dit doe je gedurende 30 tot 45 minuten. Indien afgesproken meet je de bloeddruk met meegeleverde bloeddrukmeter.
- Tijdens het maken van het CTG kun je via de PregnaOne aantekeningen maken. Dit doe je wanneer je bijzonderheden tegenkomt.
- Zodra je het CTG hebt afgesloten, worden de gegevens en notities naar het ziekenhuis gestuurd. Daar worden de gegevens gekoppeld aan je digitale patiëntendossier.
- Je belt na afsluiten van het CTG met nummer (050) 5247318. Je geeft dan door dat het CTG is gemaakt.
- De arts bekijkt het hartfilmpje en bespreekt de uitkomst met je. Ook kun je je eventuele klachten doorgeven. Als het niet lukt om het CTG meteen te bekijken, word je binnen 1 uur teruggebeld. Het is belangrijk dat je tot dit telefoontje bereikbaar blijft op het nummer dat het ziekenhuis van je heeft.
- Soms zal dan het advies gegeven worden naar het ziekenhuis toe te komen voor nader onderzoek.
Wanneer bellen?
Als je klachten krijgt die van belang (kunnen) zijn voor je zwangerschap, moet je dit altijd melden. Bel in ieder geval bij de volgende klachten het ziekenhuis:
- Regelmatige en pijnlijke harde buiken
- Vruchtwaterverlies als dit nog niet bekend is bij de arts
- Bruin of bloederig vruchtwaterverlies
- Bloedverlies
- Minder of geen kindsbewegingen voelen als dit nog niet bekend is bij de arts
- Ernstige hoofdpijn
- Elke andere klacht waar je je zorgen over maakt, zoals:
- Koorts
- Pijn in de bovenbuik/maagstreek
- Veranderingen van het gezichtsvermogen
- Zien van sterretjes
- Plotseling veel vocht vasthouden
- Als het maken van het CTG niet lukt
Maak bij klachten niet zelf een CTG, maar bel de polikliniek. Buiten kantoortijden kun je bellen met de verloskamers via 050-5246456.
Controle
In principe kom je 1 keer per week op de polikliniek van het Martini Ziekenhuis. Op de poli worden de controles gedaan en een CTG gemaakt. Ook worden met de arts de afspraken gemaakt voor de komende week.
Als je naar het ziekenhuis gaat, neem dan altijd alle apparatuur mee die je in bruikleen hebt. Mocht je opgenomen worden, meld dan dat je in de telemonitoring zit. Wanneer de situatie verandert, kan het zijn dat je moet stoppen met telemonitoring. De controles vinden dan weer plaats op de polikliniek.
Vragen
- Met vragen over deze folder kun je tijdens de opname terecht bij de verpleegkundige of arts.
- Heb je thuis vragen over de telemonitoring, neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie en Verloskunde.
Versie: 00085 Telemonitoring tijdens zwangerschap 2023-09