Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Telemonitoring tijdens zwangerschap
Terug naar bovenliggende pagina

Telemonitoring tijdens zwangerschap

Folder

Inleiding

De arts op de polikliniek heeft geconstateerd dat u tijdens uw zwangerschap intensievere controles en eventueel bedrust nodig heeft. In uw geval kan dit ook thuis gebeuren. Wij noemen dat ‘ziekenhuis verplaatste zorg’ of ‘telemonitoring’. De dagelijkse controles die u nodig heeft, verricht u thuis zelf. Het voordeel hiervan is dat u niet langdurig van huis bent. In deze folder vindt u meer informatie over de telemonitoring.

Wat is telemonitoring?

Bij telemonitoring van PregnaOne houdt dit in dat u op afstand (thuis) gemonitord kan worden voor een CTG en in de toekomst mogelijk nog andere toepassingen (b.v. bloeddrukmeting). U voert het CTG zelf uit en de gegevens worden draadloos verzonden.

Wat is PregnaOne?

PregnaOne is een CTG apparaat met een tablet die in de plaats komt van een traditionele CTG monitor. Een CTG is een hartfilmpje van een ongeboren kind. Dit onderzoek houdt in dat het hartje van uw baby en uw weeën activiteit geregistreerd worden. Een CTG geeft belangrijke informatie over de conditie van uw kind.

U kunt de PregnaOne zelf aansluiten en hiermee zelf een CTG maken.

De gegevens worden thuis door de PregnaOne verzameld, gedurende 30-45 minuten. Via 3G/4G worden het CTG en eventuele notities die u kunt maken (bijvoorbeeld bijzonderheden tijdens het CTG )automatisch aan uw digitale dossier in het ziekenhuis gestuurd. De gegevens worden in het ziekenhuis beoordeeld door de arts.

Opname afdeling verloskunde

Als u in aanmerking komt voor de telemonitoring, wordt u opgenomen op de afdeling Verloskunde met 1 overnachting. Tijdens deze opname legt de verpleegkundige de gegevens vast in uw ziekenhuisdossier, worden uw controles gedaan. U leert hoe u de PregnaOne apparatuur moet gebruiken om zelf het CTG te maken. U ontvangt hiervoor een pincode    

Tijdens de dag van opname en de dag erna wordt er (door uzelf, onder toezicht verpleegkundige ) een CTG gemaakt met de PregnaOne apparatuur. In de bijbehorende koffer vindt u de instructiekaart voor het aansluiten.

De 2e dag kunt u, als uw controles goed zijn en u voldoende vertrouwd bent met de apparatuur in overleg met de arts naar huis. Voor ontslag wordt uw telefoonnummer gecontroleerd. Tevens wordt u het aansprakelijkheidsformulier uitgelegd en wordt u gevraagd dit te tekenen. De apparatuur krijgt u in bruikleen, bij afsluiten van de telemonitoring bent u verantwoordelijk voor het compleet inleveren van de koffer met de apparatuur en benodigde materialen.

Telemonitoring thuis met de Sense4 baby

 • U maakt dagelijks tussen 9 en 10 uur een hartfilmpje (CTG), gedurende 30-45 minuten. Indien afgesproken meet u de bloeddruk met meegeleverde bloeddrukmeter (zie instructie folder).
 • Voor gebruik PregnaOne verwijzen wij u naar de instructie folder in de koffer.
 • Tijdens het maken van het CTG kunt u via de PregnaOne aantekeningen maken over bijzonderheden.
 • Zodra u het CTG hebt afgesloten wordt het verstuurd naar het ziekenhuis en daar gekoppeld aan uw dossier.
 • U belt na afsluiten van het CTG met nummer 050-5247318 en geeft door dat het CTG is gemaakt.
 • De arts bekijkt het hartfilmpje en bespreekt de uitkomst met u. Ook kunt u uw evt. klachten doorgeven. Als het niet lukt om het CTG meteen te bekijken, wordt u binnen 1 uur teruggebeld. Het is belangrijk dat u tot dit telefoontje bereikbaar blijft op het bij ons bekende nummer.  
 • Soms zal dan het advies gegeven worden naar het ziekenhuis toe te komen voor nader onderzoek.

Controle op de polikliniek

In principe komt u een keer per week op de polikliniek van het Martini Ziekenhuis. Op de poli worden de controles gedaan en een CTG gemaakt. Ook worden met de arts de afspraken gemaakt voor de komende week.

Als u naar het ziekenhuis gaat, neem dan altijd alle apparatuur die u in bruikleen heeft mee. Mocht u opgenomen worden, meldt dan, dat u in de telemonitoring zit. Wanneer de situatie veranderd, kan het zijn dat u ontslagen wordt uit de telemonitoring. De controles vinden dan gewoon weer plaats op de polikliniek.

Klachten van de zwangerschap

Als u klachten krijgt die van belang (kunnen) zijn voor uw zwangerschap, moet u dit altijd melden. Belt u in ieder geval bij:

 • regelmatige en pijnlijke harde buiken
 • vruchtwaterverlies
 • veranderingen in het vruchtwater
 • bloedverlies
 • minder of geen kinds bewegingen voelen
 • elke andere klacht waar u zich zorgen oven maakt, zoals koorts, pijn in de bovenbuik/maagstreek, veranderingen van het gezichtsvermogen, zien van sterretjes, plotseling veel vocht vasthouden
 • ernstige hoofdpijn
 • andere klachten waar u ongerust over bent

Maak bij klachten niet zelf een CTG, maar bel onze polikliniek. Buiten kantoortijden kunt u bellen met onze verloskamers.

Vragen

Met vragen naar aanleiding van deze folder kunt u tijdens de opname terecht bij de verpleegkundige of arts.

Als u thuis vragen heeft met betrekking tot de telemonitoring, kunt u contact opnemen via (050) 5246430.

Versie: 00085 Telemonitoring tijdens zwangerschap 2023-09

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.