Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Spalken van een losse tand
Terug naar bovenliggende pagina

Spalken van een losse tand

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De MKA-chirurg heeft uw losgeraakte tand weer vastgezet. In deze folder leest u informatie over de spalk en over de periode na de behandeling. Ook ziet u wanneer u bij welke klachten u de polikliniek moet bellen. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de MKA-chirurg.

Over de spalk

Uw losgeraakte tand is vastgezet met een spalk van kunsthars. Deze spalk zal de tand stevig op zijn plaats houden, zodat deze weer kan vastgroeien. Het vastgroeien van een tand duurt vaak 2 tot 3 weken. Zo lang houdt u de spalk ook. In sommige situaties is het zelfs nodig om de spalk 6 weken te laten zitten. Dat is bijvoorbeeld zo bij een breuk in de kaakwal.

Als de tand is vastgegroeid en de spalk verwijderd, gaat het in de meeste gevallen verder goed met de tand. Soms kan het nodig zijn om een zenuwbehandeling uit te voeren, omdat de zenuw is afgestorven door het ongeval. Ook komt het soms voor dat de tand uiteindelijk na enkele jaren toch nog verloren gaat. Als bij het ongeval sprake is van wettelijke aansprakelijkheid is het goed daarmee rekening te houden. 

Pijn

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U heeft van ons ook instructies hierover gekregen. Soms heeft u ook een recept voor pijnbestrijdingsmiddelen gekregen. Veelgebruikte middelen zijn ibuprofen en paracetamol. 

Belangrijk is dat u de pijnstillers zeer geregeld gebruikt om zo de pijn als het ware voor te blijven. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt. Dus bij thuiskomst of uiterlijk 1 uur na de ingreep. Vaak is het verstandig om de pijnstillers standaard de eerste 3 dagen te gebruiken.

Zwelling

Door het ongeval kunnen uw wang en lippen flink gaan opzwellen. Dit is normaal. De zwelling is de eerste 2 dagen het ergst. Na 3 dagen slinkt de zwelling langzaam, deze verdwijnt uiteindelijk helemaal. 

Het is verstandig om de wang aan de buitenkant direct na de behandeling enkele uren te koelen. U doet dit door ijsblokjes (in een plastic zakje) of een cold pack 10 minuten tegen de wang te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Wissel dit af.

Hechtingen

Als u hechtingen heeft gekregen, zijn deze bijna altijd van oplosbaar hechtmateriaal. Dit materiaal lost binnen 1 tot 2 weken vanzelf op. Als u ook hechtingen heeft aan de buitenkant van het gezicht, dan zijn die van niet-oplosbaar materiaal. Als dit bij u zo is, dan krijgt u een vervolgafspraak om de hechtingen te laten verwijderen. 

Voeding en tand ontzien

De tand staat dankzij de spalk weer vast. Toch is het belangrijk de tand de eerste 2 tot 3 weken te ontzien. U moet de tand dus zo weinig mogelijk belasten. Bijt er niets mee af en kauw geen kauwgom. 

 

De eerste 2 dagen na het letsel kunt u het beste zachte voeding eten. U kunt de normale etenstijden en hoeveelheden aanhouden. Ook als de spalk is verwijderd, kan het nodig zijn de tand nog enigszins te ontzien. Dit bespreekt de specialist dan met u.

Mondhygiëne

 • Hoe schoner uw mond, hoe kleiner de kans dat de gespalkte tand door infectie alsnog verloren gaat. 
 • U mag uw gebit na de behandeling weer voorzichtig poetsen. In de buurt van de gespalkte tand en wondjes moet u voorzichtig zijn.
 • Het kan prettig zijn om een extra zachte en kleine tandenborstel te gebruiken. 
 • U moet vanaf de dag na de ingreep de mond 2 tot 3 maal daags spoelen met een desinfecterend mondspoelmiddel (chloorhexidine). U heeft daar een recept voor meegekregen. Na een week kunt u hier vaak weer mee stoppen. Dan is goed poetsen voldoende.

Verkleuren

Het kan gebeuren dat de zenuw die in de gespalkte tand zit, afsterft. Bij de controles wordt daar ook op gelet. U kunt zelf ook in de gaten houden of de tand gaat verkleuren. Als dit zo is, dan moet zo snel mogelijk een zenuwbehandeling krijgen. Daarmee wordt voorkomen dat de tand verder verkleurt en dat er een ontsteking ontstaat.

Belangrijk!

Uw tanden en tong kunnen ook tijdelijk bruinig verkleuren door het gebruiken van het mondspoelmiddel. Deze verkleuring is onschadelijk en verdwijnt weer door te poetsen. 

Wanneer bellen

 • Als de zwelling na 3 tot 5 dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na 5 dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38,5º Celsius.
 • Als de tand donkerder lijkt te worden.
 • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Versie: 1172148 Spalken Losse tand web 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.