Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Slikfoto slokdarm
Terug naar bovenliggende pagina

Slikfoto slokdarm

Folder

Inleiding

Binnenkort komt u langs voor een onderzoek op de Afdeling Radiologie. Het doel van dit onderzoek is het zichtbaar maken van uwslokdarm (oesophagus). Dit gebeurt door middel van een contrastvloeistof (bariumpap). In deze folder leest u hoe dit onderzoek gaat en wat u daarvoor moet voorbereiden.

Voorbereiding

Nuchter

U moet nuchter zijn voor het onderzoek. Daarom mag u de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer eten en drinken. U mag ook niet meer roken en geen kauwgom kauwen. Als u voor het onderzoek niet nuchter bent, kan het onderzoek niet doorgaan.

Kleding

Het is voor u en ons prettig als u kleding aan heeft waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen. Ook is het prettig om kleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Medicijnen

In de meeste gevallen kunt u uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier en het normale tijdstip met water innemen. Als dit niet mogelijk is, dan laat uw behandelend arts dit aan u weten.

Handicap

Heeft u een handicap? En verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Dan verzoeken wij u, om dit bij het maken van de afspraak van dit onderzoek aan ons te melden. U kunt dit ook door de aanvrager laten doen. Wij zullen dan proberen hiermee zoveel mogelijk rekening te houden.

Zwanger

Bent u zwanger? Of denkt u zwanger te zijn? Dan kan het onderzoek niet doorgaan. Wilt u dan tijdig contact opnemen met de röntgenafdeling? Er zal dan een nieuwe afspraak met u worden gemaakt.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

In de meeste gevallen mag familie niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de onderzoekskamer begeleidt. In deze kamer moet u uw trui en, indien van toepassing, beha uittrekken. Uw hemd of T-shirt mag u tijdens het onderzoek aanhouden. Als u geen hemd of T-shirt bij u hebt, krijgt u een jasje van de röntgenafdeling aan.

Röntgentoestel

Na het uitkleden gaat u op het onderzoeksstatief staan. U staat hierbij op een voetenbankje met de rug tegen de onderzoekstafel. Deze staat verticaal (rechtop) opgesteld. Voor u ziet u het röntgentoestel waarmee straks de opnamen gemaakt worden.

Bariumpap

U krijgt een beker witte bariumpap te drinken. Tijdens het onderzoek volgt u de instructies van de radioloog en/of de röntgenlaborant. Hij of zij vertelt u wanneer u een slok in de mond mag nemen en wanneer u deze mag doorslikken. Op het moment dat u de bariumpap doorslikt, worden de röntgenopnames gemaakt. Deze procedure wordt meerdere keren herhaald. Dit is om een goed beeld van de slokdarm en de maag te krijgen. Ook wordt u gevraagd om iets te draaien. Zo kunnen er ook foto’s vanaf de voorkant en vanaf de zijkant gemaakt worden.

Het is ook mogelijk dat u een stukje koek te eten krijgt. Deze is gedrenkt in contrastvloeistof.  Let op: de koek op de afdeling radiologie bevat gluten. Hebt u coeliakie of een glutenintolerantie? Neem dan zelf een plakje brood of koek mee.

Na het onderzoek

U kunt op eigen gelegenheid naar huis.  U kunt uw medicijnen weer innemen, als u die gebruikt. Tenzij er iets anders met u is afgesproken.

De eerste dagen na het onderzoek zult u bariumpap bij de ontlasting aantreffen. Het kan ook zijn dat de ontlasting wat moeizamer verloopt. We raden u daarom aan de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken (ongeveer 1 liter).

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie:  00234 Slikfoto slokdarm 2024-02

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.