Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Seksuologie polikliniek
Terug naar bovenliggende pagina

Seksuologie polikliniek

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Seksualiteit maakt onderdeel uit van het leven. De rol die het speelt is voor iedereen anders. Voor de een is het belangrijk en niet weg te denken, voor de ander is het minder belangrijk. Bij een ziekte, tijdens of na een behandeling kan er een verandering ontstaan in hoe de seksualiteit wordt beleefd. Deze verandering kan bijdragen aan een fijn seksleven, maar kan ook leiden tot seksuele problemen. Seksuele problemen kunnen invloed hebben op o.a. zelfbeeld, stemming, angstklachten, intimiteit met een ander of gezondheidsklachten.  Wanneer u hulp nodig hebt bij het omgaan met de verandering in uw seksualiteit, dan kunt u bij ons terecht.

De polikliniek

De polikliniek Seksuologie maakt deel uit van de polikliniek Medische Psychologie en Psychiatrie van het Martini Ziekenhuis. Er is een nauwe samenwerking met de afdeling Gynaecologie, Urologie en (bekken)fysiotherapie. Het team van de polikliniek bestaat uit gezondheidszorg(GZ)-psychologen, klinisch psychologen en seksuologen NVVS.

Studenten geneeskunde, artsen in opleiding tot medisch specialist of huisarts lopen tijdens hun opleiding stage op de polikliniek. Naast patiëntenzorg wordt op de polikliniek ook wetenschappelijk onderzoek verricht en onderwijs gegeven.  

De polikliniek biedt specialistische zorg voor mannen en vrouwen met de volgende problemen:

 • Seksuele problemen ten gevolge van een lichamelijke ziekte
 • Seksuele problemen ten gevolge van een psychiatrische stoornis
 • Seksuele problemen ten gevolge van een behandeling, bijvoorbeeld ongewenste seksuele effecten van bijvoorbeeld een medicijn en/of operatie.
 • Seksuele problemen in relatie tot vruchtbaarheidsproblematiek

Voorbeelden van seksuele problemen kunnen zijn:

 • verminderd seksueel verlangen
 • overmatig seksueel verlangen
 • opwindingsproblemen
 • erectieproblemen
 • orgasmeproblemen
 • pijn bij het vrijen
 • vaginisme
 • Veranderde seksualiteitsbeleving na ziekte, handicap of operatie

Een eerste afspraak

U hebt een verwijzing nodig van uw behandelaar in het Martini Ziekenhuis om een afspraak te maken op de polikliniek. De verwijzing wordt besproken in het Multi Disciplinair Overleg (MDO) Seksuologie, zodat kan worden gekeken welke behandeling en behandelaar wordt geadviseerd. Uw eerste afspraak plant het secretariaat van de polikliniek Seksuologie. Mocht deze afspraak niet schikken, dat kan in overleg met u gezocht worden naar een geschikte datum. Indien u een vaste partner heeft, gaan we ervan uit dat u beiden bij het eerste consult aanwezig bent om een zo volledig mogelijk beeld van uw probleem te kunnen krijgen. Als u een sterke voorkeur heeft voor een mannelijk of een vrouwelijke hulpverlener, houden wij daar indien mogelijk rekening mee.

Uw privacy en veiligheid staan bij ons voorop. Wij gaan vertrouwelijk met uw gegevens om. Wilt u meer weten over de privacyregels? Kijk dan op de website van het Martini Ziekenhuis.

De behandeling

Het eerste gesprek is een zogenaamde intake. Het is mogelijk dat bij dit consult een coassistent of arts in opleiding tot medisch specialist of huisarts aanwezig is. Dit gebeurt alleen als u hier toestemming voor geeft. De behandelaar waarmee u de intake heeft gehad, zal na 1-2 gesprekken u een advies geven voor een behandeling. Mocht het nodig zijn, dan zal uw problematiek in het Multi Disciplinair Overleg (MDO) worden besproken om zo tot een uitgebreider behandelvoorstel te komen. Dit behandelvoorstel wordt in het volgende gesprek met u besproken en worden afspraken gemaakt hoe de behandeling eruit zal zien. Als er geen passende behandeling kan geboden kan worden op de polikliniek Seksuologie, dan overleggen wij met u over eventuele verwijzing naar een andere hulpverlener of instelling. Bij de start en de beëindiging van de behandelingen zal, met uw toestemming, een brief naar uw verwijzer en/of huisarts worden gestuurd met een korte samenvatting van de uitkomst van de intake of de behandeling.

De kosten van een behandeling

De behandeling bij de polikliniek Seksuologie wordt vergoed wanneer uw seksuele probleem het gevolg is van een lichamelijke aandoening, psychiatrische aandoening, vruchtbaarheidsproblematiek of door medicatie. In enkele gevallen is er geen sprake van een volledige vergoeding wanneer uw zorgverzekeraar geen contract heeft met de afdeling Psychiatrie van het Martiniziekenhuis. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet dat er geen volledige vergoeding plaatsvindt door uw zorgverzekeraar zal dit in de uitnodigingsbrief voor het intakegesprek vermeldt worden om welke zorgverzekeraar dit gaat.

Afspraak maken of wijzigen?

Neem dan telefonisch contact met ons op. We zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 08.00 en 16:00 uur. De behandelaren van de polikliniek zijn aangesloten bij de Nederlandse wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie:

20230054 Seksuologie polikliniek 7-12-2023 

 

Specialisme: Seksuologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.