Schoenenspreekuur
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw huisarts of revalidatiearts heeft u een afspraak voor het schoenenspreekuur. In deze folder leest u wat het spreekuur is en wat u gaat bespreken. Ook krijgt u informatie over de schoenaanpassingen, de kosten en de vergoedingen. Tot slot leest u over vervolgafspraken, zoals de afspraak met de orthopedisch schoenmaker.
Het schoenenspreekuur
Voor het schoenenspreekuur meldt u zich bij de polikliniek Revalidatie. Het spreekuur duurt gemiddeld 15 minuten. U wordt eerst onderzocht door de revalidatiearts. De revalidatiearts beoordeelt of er verder onderzoek nodig is. Ook vertelt de arts hoe uw klachten behandeld kunnen worden.
Als de revalidatiearts een schoenaanpassing adviseert, dan overlegt de arts met de orthopedisch schoenmaker. Deze schoenmaker is gespecialiseerd in het maken van schoenaanpassingen. Van steunzolen tot het maken van schoenen op maat.
Mogelijke schoenaanpassingen
Het soort schoenaanpassing hangt af van uw klachten. Hieronder staan voorbeelden van mogelijke schoenaanpassingen.
Steunzool in eigen schoen
Sommige voetklachten zijn te behandelen met een ondersteunende of ontlastende steunzool. Vaak passen deze schoenzolen in uw eigen schoenen.
Aanpassing aan schoen
Andere voetklachten vragen om een aanpassing van uw schoenen, zoals een andere zool.
Bij standafwijkingen van de enkel en/of voet kunt u een semi-orthopedisch schoeisel krijgen. Dan wordt het voetbed aangepast. Zulke schoenen zijn er in meerdere breedtematen.
Op maat gemaakte schoen
Bij sterke standafwijkingen en kwetsbare voeten kunt u op maat gemaakte schoenen krijgen. Dit noemen we orthopedisch schoeisel.
Verbandschoen
Bij een wond of recente amputatie, kan er nog geen schoenaanpassing worden aangemeten. Eerst moet de wond genezen. Wel kunt u een verbandschoen krijgen. Dit is een tijdelijke schoen die de voet beschermt en de wond ontlast.
Kosten en vergoedingen
Meestal worden steunzolen deels of niet vergoed. Voor (semi)orthopedisch schoeisel betaalt u een wettelijke eigen bijdrage. Wilt u meer informatie over uw eigen situatie? Bekijk uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Vervolgafspraken
Tijdens het schoenenspreekuur wordt vaak een voetafdruk genomen. Ook wordt uw voet opgemeten. De orthopedisch schoenmaker maakt afspraken met u over het vervolg. Voordat een aangepaste schoen wordt gemaakt, is meestal toestemming van de zorgverzekeraar nodig. Daarna wordt de aangepaste schoen gemaakt.
Zo lang duurt het gemiddeld om schoenaanpassingen te maken:
- Steunzolen: 14 dagen.
- Semi-orthopedisch schoeisel: 4 weken.
- Orthopedisch schoeisel: 8 tot 12 weken.
Heeft u vragen over of problemen met uw voeten of schoenaanpassing? Maak dan een afspraak voor dit spreekuur.
Versie: 1172081 05-2023 Schoenenspreekuur