Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Schildklieraandoening en zwangerschap
Terug naar bovenliggende pagina

Schildklieraandoening en zwangerschap

Folder

Inleiding

U heeft een te snel of te traag werkende schildklier en u bent zwanger of wilt zwanger worden. In deze folder leest u wat de situatie voor uzelf betekent en voor uw ongeboren kind. Deze folder is een aanvulling op het gesprek dat u heeft met de arts of physician assistant.

De schildklier

De schildklier bevindt zich in de hals, net onder het strottenhoofd en voor de luchtpijp. De schildklier zorgt voor de belangrijke hormonen T4 en T3. Deze hormonen zijn belangrijk voor de lichaamsgroei van kinderen en voor hun ontwikkeling. De hormonen regelen ook de stofwisseling in het lichaam.

Het schildklierhormoon

Het schildklierhormoon is heel belangrijk  voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. De aanleg van een schildklier begint al heel vroeg tijdens de zwangerschap. Rond de derde maand van de zwangerschap begint de schildklier van het ongeboren kind al schildklierhormonen af te geven. 

Zwangerschap en een te snel werkende schildklier

Als uw schildklier te snel werkt is het niet verstandig om zwanger te worden. Het is goed om de schildklieraandoening eerst te behandelen. Pas als de schildklierfunctie weer normaal is, is een zwangerschap verstandig. 

Het kan voorkomen dat pas tijdens de zwangerschap wordt ontdekt dat uw schildklier te snel werkt. De twee meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Het effect van het zwangerschapshormoon hCG (zwangerschapshyperthyreoïdie).
 • De ziekte van Graves. Dit is een auto-immuunziekte waarbij u antistoffen aanmaakt tegen uw eigen schildklier. Deze antistoffen zorgen ervoor dat de schildklier meer schildklierhormoon aanmaakt.

De klachten die u dan kunt krijgen zijn:

 • Een versnelde hartslag.
 • Het (snel) warm hebben.
 • Een gejaagd gevoel.
 • Last van vermoeidheid.

Het vaststellen van de diagnose bij zwangere vrouwen kan lastig zijn, omdat sommige klachten ook bij de zwangerschap zelf kunnen horen.

Behandeling

 • Een zwangerschapshyperthyreoïdie ontstaat meestal in de eerste 3 maanden van de zwangerschap en gaat meestal vanzelf over. U heeft geen medicijnen nodig.
 • Als u de ziekte van Graves heeft, moet u medicijnen slikken. Meestal is dit Propylthiouracil (PTU). Dit medicijn zorgt ervoor dat uw schildklier afgeremd wordt en weer normaal gaat werken. Tijdens uw zwangerschap moet u iedere 4-­6 weken bloed laten prikken. Dan wordt er gekeken naar hoeveel schildklierhormoon in uw bloed aanwezig is. De dosering PTU wordt zo nodig daarop aangepast.
 • Bij de ziekte van Graves kunnen er antistoffen worden aangemaakt. Die antistoffen kunnen door de placenta naar het ongeboren kindje gaan. Dat kan de schildklierwerking van het kind beïnvloeden. De schildklier van het kindje kan hierdoor te snel gaan werken, waardoor het ongeboren kindje een te snelle hartslag krijgt. 
 • Soms ontdekt de arts bij het kindje een vergrote schildklier (struma) of groeit het minder goed. Als dit bij u gebeurt, dan is het heel belangrijk dat u zwangerschapscontroles krijgt door een gynaecoloog. Het is dan ook belangrijk dat u in het ziekenhuis bevalt. Dan kan de arts direct na de geboorte de schildklierfunctie van het kind controleren. 
 • Als u eerder een te snel werkende schildklier heeft gehad, kunnen er nog antistoffen aanwezig zijn. Dit kan ook als u behandeld bent en uw schildklier op dit moment weer normaal of traag werkt. Uw gynaecoloog kan met bloedonderzoek zien hoeveel antistoffen er nog aanwezig zijn. 

Borstvoeding

Het medicijn PTU komt in kleine beetjes in de moedermelk terecht. Er zijn geen schadelijke effecten op de schildklierfunctie van de zuigeling bekend. U kunt dus gewoon borstvoeding geven. Het kan dat uw arts u een ander advies geeft. Dit bespreekt uw arts dan met u. 

Zwangerschap en een te traag werkende schildklier

Er kunnen problemen zijn als u zwanger wilt worden. Met een te langzaam werkende schildklier die niet behandeld wordt, kunt u minder vruchtbaar zijn. U wordt dan onderzocht, waarbij wordt gekeken hoeveel schildklierhormoon u heeft. Dit hormonale onderzoek gebeurt meestal bij menstruatiestoornissen of verminderde vruchtbaarheid. Door een te traag werkende schildklier te behandelen met schildklierhormoon (Levothyroxine®) neemt uw vruchtbaarheid toe. 

Zwangerschap
Als u zwanger wilt worden, dan vertelt u dit aan de arts of physician assistant tijdens het polikliniekbezoek. Omdat u meer behoefte heeft aan schildklierhormoon tijdens de zwangerschap, krijgt u in die periode iets meer medicijnen dan normaal. Om te controleren of alles goed verloopt, laat u in de eerste maanden van uw zwangerschap iedere 4­-6 weken uw bloed controleren. 

Na de bevalling kunt u weer minder schildklierhormoon innemen. Uw schildklierfunctie wordt na de bevalling weer gecontroleerd door de endocrinoloog, physician assistant of uw huisarts.

Borstvoeding
Als u Levothyroxine® gebruikt, kunt u gewoon borstvoeding geven.

Versie: 1465357 Schildklieraandoening en zwangerschap 2023-08

Specialisme: Interne Geneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.