Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Renogram
Terug naar bovenliggende pagina

Renogram

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw specialist is er een afspraak gemaakt voor een nucleair genees- kundig onderzoek. Wij gaan ervan uit dat u met uw komst naar de afdeling toe- stemming geeft voor het toedienen van de radioactieve stof en het uitvoeren van het onderzoek. Als u bezwaar heeft, wilt u het onderzoek dan tijdig afzeggen? In deze brochure leest u hoe het onderzoek gaat verlopen en welke voorbereiding dit van u vraagt. Het is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie van de arts.

Zwangerschap en borstvoeding

Het kan gebeuren dat u voor uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde constateert dat u zwanger bent of denkt te zijn. We verzoeken u dringend dit tijdig door te geven, in ieder geval vóór de dag van het onderzoek. In de meeste gevallen kan het onderzoek dan niet doorgaan. Wanneer u borstvoeding geeft, moet u dit 4 uur staken vanaf het moment van toediening van de radioactieve stof. (Ongeboren) baby’s zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Wanneer u flesvoeding geeft, vragen wij u dit vooraf te vertellen. De medisch nucleair werker bespreekt dit verder met u.

Nucleair geneeskundig onderzoek

Het onderzoek geeft informatie over de functie van uw nieren en/of mogelijke oorzaak van een verhoogde bloeddruk. Het is een vorm van onderzoek waarbij we gebruikmaken van licht-radioactieve stoffen. Deze stoffen heten isotopen en zenden gedurende een korte tijd bepaalde stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en vastgelegd in de computer.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is het van belang dat uw nieren worden geactiveerd. Daarom moet u voor uw komst op de afdeling een uur van tevoren een 1/2 liter vocht drin- ken. Het is de bedoeling dat u verspreid over dit uur gaat drinken (dus niet een 1/2liter in een korte tijd gaan drinken). U mag in dit uur gewoon naar het toilet gaan.

Het is belangrijk om voor het onderzoek bij uw behandelend specialist aan te geven of u:

 • allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen;
 • bepaalde aandoeningen heeft;
 • zwanger bent of dit op korte termijn wilt

Als u medicijnen gebruikt, mag u daar alleen mee stoppen als de behandelend specialist dat uitdrukkelijk tegen u heeft gezegd. Als u moet stoppen met uw medicijnen, neemt u deze dan mee naar het ziekenhuis zodat u ze na het onderzoek in kunt nemen.

Voorbereiding bij kinderen

Laat uw kind verspreid over een half uur voor het afgesproken tijdstip van het onderzoek drinken: 10 ml per kilogram tot maximaal 500 ml in totaal. Uw kind mag gewoon naar het toilet gaan in dit half uur.

Onderzoek

Voordat het onderzoek begint moet u uitplassen op het toilet. In een ader van uw arm krijgt u een licht radioactieve vloeistof gespoten. Hierna worden meteen de foto’s gemaakt. De foto’s worden gemaakt in liggende houding met de camera boven en onder het onderzoeksbed. Voor een goed resultaat is het nodig dat u stil ligt. Soms is het nodig halverwege het onderzoek nog een plasmiddel toe te dienen, om de nieren extra te stimuleren. Na 40 minuten is de eerste serie foto’s klaar. U gaat dan opnieuw naar het toilet om uit te plassen. Hierna komt u weer op het onderzoeksbed te liggen, om nog een foto van 3 minuten te maken. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek

Van het onderzoek ondervindt u weinig hinder. U kunt op eigen gelegenheid naar huis en u mag gewoon weer eten en drinken.

Leefregels na het onderzoek

 • Geeft u borstvoeding? Stopt u daar dan 4 uur mee vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen.
 • U kunt uw werkzaamheden zonder problemen hervatten, tenzij de arts iets anders heeft voorgeschreven.

Schadelijke bijwerkingen

De hoeveelheid straling die gebruikt wordt is gering en medisch verantwoord. Het verdwijnt snel uit het lichaam. Het risico op schadelijke bijwerkingen is hier- door te verwaarlozen. U merkt niets van de radioactieve vloeistof.

Versie: 1465212 Renogram 26-10-2023 

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.