Poliklinisch bevallen
Inleiding
U gaat poliklinisch bevallen. Dat betekent dat u in het ziekenhuis bevalt. U krijgt daarbij begeleiding van uw verloskundige of huisarts. Als het nodig is, wordt de gynaecoloog of kinderarts erbij gehaald. Dat kan tijdens en na de bevalling zijn.
In deze folder schrijven we de hele tijd over de verloskundige als begeleider. Alle informatie geldt ook voor uw huisarts, als die u begeleidt.
Poliklinisch bevallen in het Martini Ziekenhuis
Het Martini Ziekenhuis heeft 8 verloskamers. Elke verloskamer heeft een eigen douche en toilet en er is een mogelijkheid tot het opzetten van een bevalbad. Deze verloskamers zijn sfeervol ingericht. Zo staat er een (bed)bank en een scherm met tv- en internetaansluiting.
Zorg op maat
In het Martini Ziekenhuis houden we rekening met uw wensen en verwachtingen. Daarom gaan we met u en uw partner in gesprek over wat u nodig heeft. Dat bekent bijvoorbeeld:
- U en uw partner bepalen zelf de bezoektijden.
- Uw partner is de hele dag welkom en kan blijven overnachten.
- U en uw partner krijgen alle informatie die jullie nodig hebben.
- U krijgt hulp in de verzorging van uzelf en uw kind.
- U wordt als u uw kind zelf kunt verzorgen.
- U en uw partner krijgen alle ruimte om mee te helpen in de zorg voor u en uw kind.
Aanmelden
Wilt u onder begeleiding van uw eigen verloskundige bevallen in ons ziekenhuis? Vertel dit aan uw verloskundige. Als uw huisarts u begeleidt, geeft u dit aan de huisarts door.
Als de bevalling begint
Als de bevalling begint, neemt u contact op met uw verloskundige. Hierover heeft u als het goed is al afspraken over gemaakt. In overleg met de verloskundige bepaalt u het tijdstip dat u naar Martini Ziekenhuis komt. De verloskundige geeft uw komst telefonisch aan ons door. Als u in het ziekenhuis komt, wijst de receptionist u de weg naar uw verloskamer.
Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
Zorg ervoor dat u een paar weken voor de uitgerekende datum al een tas klaar hebt staan. Hierin doet u makkelijke kleding om in te bevallen, toiletartikelen, een fototoestel en/of smartphone (met oplader) en babykleertjes.
Parkeren en rolstoel
U kunt de auto parkeren op de parkeerplaats voor het ziekenhuis (Noord). Bij de parkeerplaats staan rolstoelen klaar. Gebruik deze, want de route naar de verloskamers is lang. Om een rolstoel te pakken, heeft u een €2-muntje nodig.
‘s Nachts bevallen
Van 23.00 uur tot 06.00 uur is de draaideur bij de hoofdingang gesloten. U gaat dan door de glazen deur naast deze draaideur naar binnen.
Hoe gaat de bevalling?
Op de verloskamers wordt u ontvangen door een verpleegkundige of kraamverzorgende. U wordt naar een eigen verloskamer gebracht. Daar blijft u tot enkele uren na de geboorte van uw baby. Uw eigen verloskundige komt ook naar deze verloskamer. De verloskundige doet onderzoek en bespreekt de bevalling met u. Ook is de verloskundige medisch verantwoordelijk voor u en de baby.
De verloskundige overlegt met u wanneer u weer naar huis mag. Meestal kunt u rechtstreeks van de verloskamer naar huis. Soms blijft nog wat uren op de verpleegafdeling Verloskunde. De verpleegkundige van die verpleegafdeling neemt de zorg voor u en uw baby dan over.
Badbevalling
Steeds meer vrouwen kiezen voor een badbevalling. Dat is een bevalling in bad. Het warme water zorgt ervoor dat u zich beter kunt ontspannen. Daardoor kan de bevalling sneller en makkelijker gaan. Ook in het Martini Ziekenhuis kunt u in bad bevallen. Onze bevalbaden zijn dezelfde als de baden die verloskundigen gebruiken bij een thuisbevalling. Het ziekenhuis brengt een steriele set voor het bad in rekening. U betaalt de kostprijs.
Kraamzorg en warme overdracht
Rond de twaalfde week van de zwangerschap meldt u zich aan bij een kraamzorgcentrum. In het Martini Ziekenhuis is altijd een kraamverzorgende of verpleegkundige aanwezig. Deze assisteert bij de bevalling en verzorgt u en de baby de eerste uren. Thuis ontvangt u de rest van de kraamzorg. Het totaal aantal uren kraamzorg dat u ontvangt, hangt af van de zorg die u heeft aangevraagd. Ook ligt het eraan waarvoor u bent verzekerd.
Met de meeste kraamzorgorganisaties hebben we de afspraak voor een warme overdracht van ziekenhuis naar thuis. Een warme overdracht betekent dat de kraamverzorgende naar het ziekenhuis komt. Er is dan overleg met de verplegers en verloskundigen in het ziekenhuis. Als de verpleegkundige van het Martini Ziekenhuis bij de bevalling is geweest, is de overdracht aan de kraamverzorgende aan het bed. Daar hoort de kraamverzorgende hoe de bevalling gegaan is en hoe u die ervaren. Ook worden uw gegevens gecontroleerd.
Informatieavond voor aanstaande ouders
Om de 6 à 8 weken organiseert het Martini Ziekenhuis een voorlichtingsavond voor zwangeren en hun partner. Dit doen we samen met verloskundigen, Kraamzorg het Groene Kruis en ISIS. Op deze avonden geven een verloskundige, een gynaecoloog en een verpleegkundige een presentatie. Daarna is er ruimte om vragen te stellen. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website www.martiniziekenhuis.nl. Of u belt de verpleegafdeling Verloskunde.
Verloskamers bekijken
Bent u benieuwd waar u gaat bevallen? U bent in de laatste weken van de zwangerschap welkom in het Martini Ziekenhuis. Dan kunt u de Verloskamers alvast bekijken. Wel is het belangrijk dat u de verpleegkundige van de Verloskamers één uur van tevoren belt. Dan kunnen we de tijd nemen om u te ontvangen en een rondleiding te geven.
Geboorteaangifte
Na een bevalling in ons ziekenhuis moet u bij de Burgerlijke Stand uw baby aangeven. Dit moet binnen 3 dagen na de geboorte. Dit kan zowel digitaal (met DigID) als bij het geboorteloket van de gemeente Groningen.
Aangifte bij de gemeente
Bij aangifte bij het geboorteloket van de gemeente Groningen neemt u de volgende documenten mee:
- Een geldig legitimatiebewijs.
- Indien van toepassing: trouwboekje, kopie erkenningsakte of akte naamkeuze.
Tot slot
- Heeft u spoedeisende vragen of begint de bevalling? Neem dan contact op met uw eigen verloskundige.
- Voor vragen over de gang van zaken bij poliklinisch bevallen in het Martini Ziekenhuis, kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling Verloskunde.
- Meer informatie over bevallen in het Martini Ziekenhuis vindt u op onze website.
Versie: 1057113 Poliklinisch bevallen 2023-09