Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Opname door veel overgeven tijdens zwangerschap (Hyperemesis)
Terug naar bovenliggende pagina

Opname door veel overgeven tijdens zwangerschap (Hyperemesis)

Folder

Inleiding

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat u veel moet overgeven. Soms zoveel dat opname in het ziekenhuis nodig is. 2 tot 3 op de 100 vrouwen die misselijk zijn en braken worden opgenomen in een ziekenhuis. In deze folder leest u over alles over die opname en de behandeling.

In het kort

 • Door langere tijd veel overgeven kunt u uitdrogen en afvallen.
 • In het ziekenhuis krijg u een infuus met vocht en zouten.
 • Ook kunt u verschillende medicijnen krijgen tegen overgeven.
 • De meeste vrouwen kunnen na één dag of een paar dagen weer naar huis. 

Wanneer is opname nodig

 • Als u elke dag vaak moet overgeven en niets binnenhoudt. Vaak heeft u dan thuis al medicijnen gebruikt, maar heeft dit onvoldoende effect.
 • Als u afvalt en aan het uitdrogen bent.

De opname

In het Martiniziekenhuis wordt u 1 nachtje opgenomen en ook kan het zijn dat we u de dagen daarna in dagopname terug zien.

Dit doen we tijdens de opname:

 • Bloedonderzoek om te zien welke zouten en vitamines u te weinig heeft.
 • Een echo (meestal). Bijvoorbeeld om te zien of u niet zwanger bent van een meerling. Dan is er namelijk meer kans op overgeven door een verhoogd zwangerschapshormoon (Bèta-HCG) in het bloed.

De behandeling

Samen met de gynaecoloog bepaalt u wat voor u de beste behandeling is. Die kan bestaan uit:

 • Een infuus met vocht en zouten op dag 1 en dag 2 van de opname. Op dag 1 krijgt u 2 liter vocht in 4 uur toegediend en nadien wordt het infuus afgesloten tot een waaknaald. Bij persisterend braken wordt op dag 2 van de opname nogmaals 2 liter vocht in 4 uur toegediend via he infuus.
 • De verpleegkundige geeft sommige medicijnen op vaste tijdstippen. Zo bouwt u een hoeveelheid op in uw bloed en werkt het medicijn goed. Mogelijke medicijnen zijn:

Meclozine
Dit is een middel tegen wagenziekte, maar werkt ook goed tegen misselijkheid bij zwangerschap. Dit middel is alleen verkrijgbaar in tabletvorm en is veilig gedurende de hele zwangerschap.

Meclozine/Pyridoxine (Emesafene)
Dit is een combinatie van het middel tegen wagenziekte en een vitamine. Dit middel krijgt u in tabletvorm of als zetpil. Bij langdurig gebruik van pyridoxine kunnen er bijwerkingen optreden. Zodra u goed kunt slikken en niet te snel na inname hoeft te braken adviseren wij u over te gaan op alleen meclozine.

Metoclopramide
Dit middel krijgt u als zetpil of via een infuus. U kunt er suf van worden. Heeft u het medicijn langer dan 5 dagen nodig? Dan overlegt de gynaecoloog met u of u ermee door wilt gaan: langdurig gebruik kan namelijk bijwerkingen geven.

Ondansetron
Dit werkt tegen de misselijkheid. Het kan via het infuus worden gegeven of als smelttablet. Gedurende de eerste 12 weken van de zwangerschap heeft dit middel mogelijk enig risico. De arts zal dit met u bespreken.  

 • Indien een behandeling met infuus (vocht) niet voldoende helpt (dag 4), kan er voor een voedingssonde gekozen worden. Een verpleegkundige plaatst dan een slangetje door uw neus en slokdarm naar de maag of dunne darm. Door dat slangetje wordt vloeibare voeding gepompt. Zo krijgt u weer belangrijke voedingsstoffen binnen.

Psychisch welbevinden

Langdurig misselijk zijn kan van invloed zijn op uw psyche en algeheel functioneren. Geef het bij uw arts of verpleegkundige aan als u zich langdurig down voelt of over meer wilt praten dan alleen de behandeling van het zwangerschapsbraken. Een maatschappelijk werker van het ziekenhuis zou u hierbij kunnen ondersteunen.

Gevolgen voor uw baby

Meestal kan het geen kwaad voor de baby als u veel overgeeft. Houden de klachten aan tot voorbij de 20 weken? Dan kan het zijn dat de baby te weinig groeit. De gynaecoloog adviseert dan soms om groei-echo’s te maken om uw baby te controleren.

Weer naar huis

 • Na 1 nacht opgenomen te zijn geweest mag u meestal weer naar huis.  Mocht de misselijkheid na dag 1 niet verbeterd zijn dan krijgt u voor vertrek  opnieuw een infuus aangesloten voor 4 uur. Hierna krijgt de infuusnaald een stopje en kunt u naar huis.
 • De volgende dag (3) wordt u gebeld door de arts hoe het gaat. Soms komt u die dag nogmaals voor een infuus van 4 uur en wordt u opnieuw de volgende dag (4) thuis gebeld.
 • Is het niet nodig om langs te komen, dan mag u zelf het infuusnaaldje verwijderen of hiervoor speciaal bij ons langskomen.
 • Mochten de klachten niet verminderen (dag 4) dan zal de arts vervolgstappen met u bespreken.
 • Vaak gaat u thuis nog een periode door met medicijnen. Veel vrouwen kunnen geleidelijk minder medicijnen gaan slikken en hebben dan minder klachten.
 • Als u geen infuus meer nodig heeft dan kunt u weer terug naar uw eigen verloskundige.
 • 4 op de 10 vrouwen houden klachten en worden weer opgenomen. Heeft u nog veel klachten waarvoor u meerdere medicijnen gebruikt of moet worden opgenomen? Dan blijft u meestal onder controle van de gynaecoloog.

Wanneer contact opnemen

Neem contact op met uw verloskundige of gynaecoloog als u (weer) tekenen van uitdroging krijgt. Zoals:

 • Weinig plassen (2-4 keer per dag).
 • Heel donkergele urine.
 • Steeds heel veel dorst.
 • Niet goed meer kunnen denken, in de war zijn.

Meer informatie

Voor contact met andere vrouwen kunt u terecht bij Stichting ZEHG.

Versie: 00086 Opname door veel overgeven tijdens zwangerschap (Hyperemesis) 2023-09

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.