Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest
Terug naar bovenliggende pagina

Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest

Folder

Inleiding

Bij u is een verstandskies of wortelrest operatief verwijderd. Hiervoor is het tandvlees bij de kies of wortelrest losgemaakt en er is mogelijk ook wat bot weggehaald. Daarna wordt in veel gevallen het tandvlees gehecht. In deze folder vindt u uitleg en adviezen voor de periode na de behandeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw chirurg.

Pijn

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. Het is belangrijk dat u de pijnstillers heel regelmatig gebruikt. Zo blijft u de pijn namelijk voor. U heeft hier ook uitleg van ons over gekregen. En als dat nodig was, heeft u ook een recept gekregen. 

Veel gebruikte middelen zijn ibuprofen en paracetamol. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt. Dus bij thuiskomst of uiterlijk 1 uur na de ingreep. Vaak is het verstandig om de pijnstillers standaard de eerste 3 dagen te gebruiken.

Zwelling

Door de behandeling kan uw wang opzwellen. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. De zwelling is de eerste 2 dagen het ergst. Na 3 dagen wordt de zwelling langzaam minder en verdwijnt dan helemaal.

Het is verstandig om de wang aan de buitenkant direct na de behandeling een paar uur te koelen. U doet dit met ijsblokjes (in een plastic zakje) of een cold pack. Houd deze steeds afwisselend 10 minuten tegen de wang en leg deze dan weer 5 minuten weg. Er kan verkleuring van de zwelling optreden door een bloeduitstorting. Ook kunt u door de zwelling moeite hebben met slikken en het openen van uw mond. Dit gaat ook vanzelf over.

Nabloeden

Meestal krijgt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond als u naar huis gaat. U moet hier een half uur stevig op bijten. Het lichaam krijgt daardoor de kans om een bloedstolsel te maken. Het gaasje mag u na 30 minuten verwijderen. Het is normaal dat er af en toe een beetje bloed uit het wondje komt. Dit stopt meestal vanzelf. Het speeksel kan de eerste dag daarom nog wat roze gekleurd zijn.

Stopt de bloeding niet vanzelf? Of begint het opnieuw te bloeden? Dan kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Hier moet u dan 45 tot 60 minuten stevig op bijten. Als u geen verbandgaasjes heeft, kunt u een schone zakdoek gebruiken. Leg een knoop in de zakdoek en bijt stevig dicht op die knoop.

Hechtingen

De chirurg gebruikt bijna altijd oplosbaar hechtmateriaal. Dit materiaal lost binnen 1 tot 2 weken vanzelf op. Soms wordt ander hechtmateriaal gebruikt. Is dit bij u het geval? Dan heeft u een vervolgafspraak gekregen voor het verwijderen van de hechtingen.

Mond- en wondverzorging

Het is verstandig om de eerste 2 dagen na de ingreep uw mond niet te spoelen. Dit is om te voorkomen dat het bloedstolsel oplost. Eten en drinken mag wel. Direct na de behandeling mag u uw gebit normaal poetsen. In de buurt van de wond moet u uiteraard voorzichtig zijn.

Merkt u dat er voedselresten in de wond in de onderkaak achterblijven? Of bijvoorbeeld een vieze smaak of een zeurend gevoel? Dan kunt u vanaf de vijfde dag 2 tot 3 per dag de wond met lauw water uitspoelen. Hiervoor heeft u een spuitje meegekregen. U kunt hiermee doorgaan tot de holte zich heeft opgevuld. Dit duurt enkele weken. Spoelen is vooral zinvol bij wondjes in de onderkaak.

Wanneer bellen?

In de volgende gevallen moet u contact met ons opnemen:

  • Bij een niet te stelpen nabloeding
  • Als de zwelling na 3 tot 5 dagen toeneemt in plaats van afneemt
  • Als de pijn na 7 dagen niet afneemt of opnieuw begint
  • Bij aanhoudende koorts, hoger dan 38,5 graden Celsius
  • Bij aanhoudende slikklachten
  • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt

Versie V1: 1030509 Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.