Oefeningen voor de enkel en voet bij revalidatie na een botbreuk
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
U bent in het ziekenhuis behandeld aan een breuk in uw enkel of voet. De gipsbehandeling heeft gevolgen voor uw spieren en gewrichten. U voelt dat de kracht in uw spieren minder is en dat uw gewrichten stijver zijn geworden. Als het gips verwijderd is, is het belangrijk dat u oefeningen doet om uw enkel en voet weer sterker te maken. Zo zorgt u ervoor dat u sneller herstelt en dat uw gewrichten weer soepel worden.
In het begin zullen de oefeningen nog wat lastig zijn. Dit is normaal. Doe de oefeningen regelmatig, bijvoorbeeld 5 tot 10 keer per dag, 5 tot 10 minuten per keer. Door regelmatig te oefenen herstelt u sneller en is de kans op een goed eindresultaat groter.
Oefeningen
De eerste 6 weken doet u een aantal oefeningen. Als u de oefeningen uitvoert, let u op de volgende aanwijzingen:
- Tijdens het oefenen mag u geen heftige pijn hebben. Een beetje pijn is logisch.
- U heeft uw enkel of voet te zwaar belast als u langer dan een half uur napijn heeft of als uw enkel of voet dikker of warmer wordt na de oefening.
- U voert de oefeningen rustig uit. U zet geen extra kracht bij de bewegingen.
- U neemt contact op met uw behandelend arts als uw enkel of voet verslechtert in plaats van verbetert of als de pijnklachten erger worden.
Opwaartse buig- en strekoefening van de voet
- Ga op een bed zitten met uw hakken over de rand. Of ga op een bank of stoel zitten waarbij uw voeten de grond niet raken.
- Trek uw behandelde voet op. Uw tenen wijzen dan naar uw knie.
- Buig de voet daarna naar beneden.
- Doe dit 5 tot 10 keer achter elkaar.
Zijwaartse buig- en strekoefening van de voet
- Ga op een bed zitten met uw hakken over de rand. Of ga op een bank of stoel zitten waarbij uw voeten de grond niet raken.
- Trek de zijkant van uw behandelde voet naar buiten.
- Trek daarna de zijkant naar binnen.
- Doe dit 5 tot 10 keer achter elkaar.
Cirkels draaien met uw voet
- Ga op een bed zitten met uw hakken over de rand. Of ga op een bank of stoel zitten waarbij uw voeten de grond niet raken.
- Maak met uw behandelde voet langzaam een cirkel linksom. De beweging komt uit uw enkel. Uw been blijft verder stil.
- Maak daarna met dezelfde voet een cirkel rechtsom.
- Herhaal deze bewegingen 5 tot 10 keer.
Opbouwen met lopen
Voordat u deze oefening doet, overlegt u altijd eerst met uw behandelend arts of u deze oefening al mag doen en hoeveel u mag lopen.
Begin eerst met een loophulpmiddel te lopen, zoals een looprek of elleboogkrukken. Let goed op dat u uw voet rustig en recht afwikkelt. U landt op de hak en rolt daarna af richting de tenen. Bij deze oefening draagt u het beste stevige schoenen. Begin met kleine stukjes wandelen, bijvoorbeeld in en om huis. Als dat goed gaat, kunt u steeds een beetje verder lopen. Als u merkt dat het lopen makkelijker gaat, kunt u zonder loophulpmiddel wandelen.
Autorijden en fietsen
Als u zonder hulpmiddelen kunt lopen, mag u na overleg met uw orthopeed of chirurg weer autorijden en fietsen. In verband met de lage instap is een damesfiets aan te raden. U hoeft dan niet met uw been over de stang. Het is ook goed om de polisvoorwaarden van uw verzekering te lezen.
Versie: 20140008 Enkel en voet 2023-08