Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Norovirus
Terug naar bovenliggende pagina

Norovirus

Folder

Inleiding

Het Norovirus is een besmettelijk virus dat buikgriep kan veroorzaken. In de wintermaanden komt dit virus het meest voor. Meer dan de helft van de besmettingen gebeurt in zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dit komt doordat daar veel mensen dicht bij elkaar zitten en omdat er vaak en veel contact is tussen verpleegkundigen en patiënten.

Symptomen

De symptomen van het Norovirus zijn vooral braken en diarree. Dat gebeurt vaak 1 tot 3 dagen nadat u besmet bent met het virus. Het braken is vaak heftig en kan zomaar ineens beginnen. Andere symptomen zijn koorts, misselijkheid, hoofdpijn en buikkrampen. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf binnen 1 tot 4 dagen. Bij mensen met minder weerstand, zoals ziekenhuispatiënten, ouderen en jonge kinderen, kunnen de klachten langer duren.

Hoe besmettelijk is het Norovirus?

Het Norovirus is erg besmettelijk. Het virus zit in de ontlasting en het braaksel van mensen die al besmet zijn. U kunt het virus oplopen door uw handen niet goed te wassen nadat u naar het toilet bent geweest. Het virus kan ook in de lucht zitten, als mensen bijvoorbeeld hebben gebraakt. 

Behandeling

Als u besmet bent met het Norovirus is een behandeling niet nodig. De symptomen verdwijnen meestal vanzelf weer. Wel is het belangrijk dat u voldoende drinkt. Zo voorkomt u dat u uitdroogt. 

Maatregelen voor patiënten

Als u in het ziekenhuis ligt en u krijgt klachten die passen bij het Norovirus, dan wordt u apart verpleegd. U bent dan niet bij andere mensen in de buurt. Dit betekent ook dat artsen en verpleegkundigen een overschort en handschoenen aantrekken, voordat ze op uw kamer komen. Als u braakt, dan dragen zij ook een mond-neusmasker. U krijgt dan ook een eigen toilet. Als u naar het toilet bent geweest, is het belangrijk dat u uw handen goed wast.

Maatregelen voor bezoekers

Bezoek blijft welkom. Wij vragen u wel om met niet meer dan 2 personen tegelijk op bezoek te komen. Voor bezoekers gelden de volgende maatregelen:

  • Bij het verlaten van de verpleegkamer wast u uw handen goed met water en zeep. U kunt uw handen ook desinfecteren met Desderman pure® handdesinfectans.
  • Na het bezoek aan een afdeling waar het Norovirus heerst, mag u geen andere patiënten in het ziekenhuis bezoeken.

Als bezoeker loopt u kans om ook besmet te raken met het Norovirus. Heeft u klachten die te maken kunnen hebben met het Norovirus, dan meldt u dat meteen bij de verpleegkundigen. 

Versie: v1 1068976 norovirus 2023-09

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.