Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Minischroeven en botankers
Terug naar bovenliggende pagina

Minischroeven en botankers

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De MKA-chirurg heeft minischroeven of botankers bij u geplaatst. Dit is gedaan omdat de orthodontist dat vroeg. Het helpt bij uw orthodontische behandeling. De orthodontist kan dan met de beugel kracht op het kaakbot uitoefenen. In deze folder krijgt u uitleg en adviezen voor de periode na de behandeling. De folder is een aanvulling op het gesprek met uw chirurg of orthodontist.

Minischroeven en botankers

Of u minischroeven of een botanker heeft gekregen, hangt af van de wensen van uw orthodontist. Hieronder leest u wat een minischroef of botanker is.

Minischroef

Een minischroef is een kleine schroef met een lengte van 8 tot 10 millimeter. De minischroef wordt op verschillende plekken in uw onder- en bovenkaak geplaatst. Het losmaken van het tandvlees of voorboren is bij deze behandeling meestal niet nodig.

Botanker

Een botanker is een klein plaatje van titanium dat onder het tandvlees wordt vastgezet met 2 of 3 schroefjes. Nadat het tandvlees er overheen is gehecht, steekt het ene uiteinde in de mond uit. De orthodontist bevestigt de orthodontische draad hieraan. Ook botankers kunnen in onder- en bovenkaak worden geplaatst.

Na het plaatsen

Na het plaatsen krijgt u mogelijk klachten. Hieronder leest u welke klachten dit zijn en hoe u hier het beste mee omgaat.

Pijn

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U heeft van ons ook instructies hierover gekregen. Soms heeft u ook een recept voor pijnbestrijdingsmiddelen gekregen. Veelgebruikte middelen zijn ibuprofen en paracetamol. 

Belangrijk is dat u de pijnstillers zeer geregeld gebruikt om zo de pijn als het ware voor te blijven. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt. Dus bij thuiskomst of uiterlijk 1 uur na de ingreep. Vaak is het verstandig om de pijnstillers standaard de eerste 3 dagen te gebruiken.

Zwelling

 • Als er geen tandvlees is losgemaakt, geeft de plaatsing van minischroeven meestal geen zwelling.
 • Bij het plaatsen van botankers is wel tandvlees losgemaakt en gehecht. Hierdoor kan bij deze behandeling uw wang gaan opzwellen. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. De zwelling kan verkleuren door een bloeduitstorting. Ook kan de mondopening door de zwelling tijdelijk beperkt zijn.
 • Na het plaatsen van botankers is het verstandig om de wang aan de buitenkant direct te koelen. Dat doet u een paar uur. U koelt met ijsblokjes (in een plastic zakje) of een cold pack. Houd deze steeds afwisselend 10 minuten tegen de wang en leg deze dan weer 5 minuten weg. 
 • De zwelling is de eerste 2 dagen het ergst. Na 3 dagen slinkt de zwelling en verdwijnt uiteindelijk helemaal.

Nabloeden

Het is normaal dat er de eerste uren af en toe een beetje bloed uit het wondje komt. Dit stopt meestal vanzelf. Het speeksel kan de eerste dag daarom nog wat roze gekleurd zijn.

Gaat de wond opnieuw bloeden of wordt de bloeding erger? Dan kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan een half uur lang stevig aandrukken. Als u geen verbandgaasjes heeft, kunt u een schone zakdoek gebruiken. Leg een knoop in de zakdoek en druk deze op de wond.

Antibiotica

Soms krijgt u voor de ingreep eenmalig antibiotica via de polikliniek. Dit wordt gegeven zodat de kans op infectie zo klein mogelijk is.

Hechtingen

De MKA-chirurg hecht bijna altijd met oplosbaar hechtmateriaal. Dit materiaal lost binnen 1 tot 2 weken vanzelf op. Een enkele keer wordt ander hechtmateriaal gebruikt. Als dit bij u zo is, dan krijgt u een vervolgafspraak om de hechtingen te laten verwijderen. 

Voeding

De eerste 2 dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U kunt de normale etenstijden en hoeveelheden aanhouden. Wel kan het plezierig zijn voeding niet te warm te eten.

Mondhygiëne

 • Het is verstandig om de eerste 2 dagen na de ingreep uw mond niet te spoelen. Direct na de behandeling kunt u uw gebit wel normaal poetsen. In de buurt van de wond moet u uiteraard voorzichtig zijn.
 • Vanaf de tweede dag na de ingreep mag u 2 tot 3 keer per dag uw mond spoelen. Dit doet u met lauw water of met een desinfecterend mondspoelmiddel (chloorhexidine). Voor dit middel heeft u een recept meegekregen.
 • Ongeveer 2 dagen na het plaatsen van minischroeven en 5 dagen na het plaatsen van botankers moet u de uiteinden mee gaan poetsen. Dit moet u blijven doen zolang de schroeven of ankers in uw mond zitten.
 • Probeer om niet met uw tong met de uiteinden van de minischroeven of botankers te ‘spelen’. Ze kunnen hierdoor los gaan zitten.

Vervolgafspraak orthodontist

Het is belangrijk dat de minischroeven of botankers worden verbonden met uw beugel. Dit gebeurt ongeveer 3 weken na plaatsing door de orthodontist. Als u daar nog geen afspraak voor heeft, neem dan contact op met uw orthodontist.

Verwijderen van minischroeven of botankers

Zijn de minischroeven of botankers niet meer nodig voor uw orthodontische behandeling? Dan moeten ze weer worden verwijderd. Minischroeven verwijdert de orthodontist vaak zelf. Meestal is een verdoving niet nodig. Botankers verwijdert de MKA-chirurg. Dat gaat op dezelfde manier als de plaatsing. Soms kunt u dit combineren met een andere ingreep. Bijvoorbeeld met de verwijdering van een verstandskies of een chirurgische kaakcorrectie.

Wanneer bellen?

 • Bij een niet te stelpen nabloeding.
 • Als de zwelling na 3 tot 5 dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na 5 dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38,5 graden Celsius.
 • Als u vragen heeft of zich zorgen maakt.

Versie: 967796-minischroeven-en-botankers

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.