Meerdaagse opname in het ziekenhuis
Inleiding
In deze folder vindt u alle belangrijke algemene informatie over uw opname. Wat moet u zelf meenemen en regelen? En wat wordt er voor u geregeld? In deze folder staat alle informatie die u nodig heeft voor, tijdens en na uw verblijf. Zo bent u zelf goed voorbereid en weten familie, vrienden en bekenden ook wat er gaat gebeuren.
Wijzigingen doorgeven
Kunt u om een dringende reden niet komen op de datum van de geplande opname? Of is uw adres of telefoonnummer gewijzigd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Opnameplanning:
- Keel-, Neus-, Oorheelkunde (KNO): (050) 524 5115
- Mondheelkunde: (050) 524 6980
- Neurochirurgie: (050) 524 5950
- Orthopedie: (050) 524 6115,
- Chirurgie: (050) 524 5125,
- Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL) (050) 524 5940
- Longziekten: (050) 524 5930
- Cardiologie: (050) 524 5800
- Gynaecologie/Urologie/Plastische Chirurgie/
Interne Geneeskunde/ Geriatrie: (050) 524 5115, planninggup@mzh.nl
Bij aankomst in het ziekenhuis
Op de dag dat u naar het ziekenhuis komt, meldt u zich op de afgesproken tijd bij de receptie in de centrale hal. De receptiemedewerker controleert uw gegevens en verwijst u naar de afdeling.
Opname Lounge
Het kan zijn dat u niet naar de Verpleegafdeling, maar naar de Opname Lounge gaat. Dat staat altijd in uw opnamebrief, onder ‘Opname Lounge’. En dit wordt ook altijd eerder al met u besproken tijdens het Preoperatief Spreekuur. Alle informatie over de Opname Lounge kunt u onderaan de folder vinden.
Wij wensen u een goed verblijf in ons ziekenhuis!
Dit is wat u vooraf moet weten of regelen
Om u voor te bereiden, hebben we een overzicht voor u gemaakt. Per onderwerp leest u hoe wat u moet weten, regelen of meenemen.
Deze spullen neemt u in ieder geval mee
Wat neemt u mee naar het ziekenhuis? Dit zijn de dingen die u in ieder geval nodig heeft:
- geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs);
- heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee;
- toiletartikelen (tandenborstel, tandpasta, shampoo, zeep);
- nachtkleding, ondergoed, ochtendjas, pantoffels en/of badslippers;
- schoenen met goede grip als u slecht ter been bent;
- makkelijk zittende kleding (bijvoorbeeld een joggingbroek);
- medicijnen die u thuis gebruikt;
- (lees)bril en/of gehoorapparaat als u deze draagt;
- koptelefoon voor het multimediascherm boven uw bed (op de afdeling ook verkrijgbaar);
- uw eigen mobiele telefoon of tablet als u daarvan gebruik maakt;
- eigen stomamateriaal als u dat gebruikt;
- eventuele dieetlijst en/of allergielijst;
- eventuele wilsverklaring (bijvoorbeeld een niet-reanimeren-verklaring, behandelverbod of euthanasieverklaring).
Neem geen grote geldbedragen, sieraden of waardevolle spullen mee. Het Martini Ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of diefstal.
Medicijnen
Als u voor de ziekenhuisopname bij het Preoperatief Spreekuur bent geweest, dan staat uw medicatie al in uw medisch dossier. Is uw medicatiegebruik veranderd nadat u bij het spreekuur was? Neem dan altijd contact op met de ziekenhuisapotheek via tel. (050) 524 6929 om dit door te geven.
Medicijnen van thuis
Alle medicatie die u thuis gebruikt, neemt u mee naar het ziekenhuis op de dag van opname. Het liefst in in de originele verpakking. Dit geldt ook voor medicijnen die u regelmatig neemt, zonder dat er een recept voor nodig is. Denk hierbij aan medicijnen uit de drogist of supermarkt.
Deze medicijnen heeft het ziekenhuis
De meeste medicatie wordt door het ziekenhuis verstrekt tijdens uw opname. Soms kunt u de medicatie van thuis doorgebruiken in het ziekenhuis (om verspilling te voorkomen). Het gaat dan bijvoorbeeld om:
- Insuline
- Oogdruppels
- Crèmes of zalven
- Inhalatiemedicatie
- Orale anticonceptie (de ‘pil’)
- Hiv-medicatie
- Geneesmiddelen die u gebruikt voor een geneesmiddelenonderzoek
- Homeopathische of kruidengeneesmiddelen
Heeft u tijdens de ziekenhuisopname meer van deze medicijnen nodig? Dan regelt de ziekenhuisapotheek dit voor u.
Grenzen aan medische behandeling (behandelbeleid)
In ons ziekenhuis kunt u op elk moment met uw arts afspraken maken over uw behandeling. U bespreekt dan welke behandelingen u wél, maar ook welke u juist niet wilt ondergaan.
Dit gesprek kan ook op initiatief van de arts gevoerd worden. Het kan dan onder andere gaan over behandelingen die volgens u of uw arts overbodig, medisch zinloos en/of niet gewenst zijn. Bijvoorbeeld over wel of niet reanimeren. Of over wel of geen bloedtransfusie.
Bij uw opname in het Martini Ziekenhuis informeert uw arts u over dit behandelbeleid. Dit kan op de polikliniek (voorafgaand aan de opname) of op de eerste dag van de opname.
Wilt u meer informatie? Vraag dan op de poli of verpleegafdeling naar de folder of kijk op www.martiniziekenhuis.nl/behandelbeleid.
Contactpersoon
U kunt 1 persoon in uw omgeving aanwijzen als contactpersoon. Deze persoon kan (met uw toestemming) dagelijks bellen over hoe het met u gaat.
Parkeren & vervoer naar de afdeling
U kunt parkeren op het parkeerterrein schuin tegenover de hoofdingang (achter Certe). De ingang van het parkeerterrein is aan de Van Swietenlaan (links naast het gebouw van Certe). De route wordt duidelijk aangegeven met borden. Heeft u vragen over bereikbaarheid of parkeren? Neem dan contact op met onze beveiligingsmedewerkers via tel. (050) 524 7777.
Pendelbus en rolstoelservice
U kunt ook gebruikmaken van onze pendelbus en/of rolstoelservice om vanuit de parkeergarage op de afdeling te komen. Wilt u dit vooraf regelen? Bel dan het algemene nummer van het ziekenhuis: tel. (050) 524 5245.
Vergoeding parkeerkosten
Verblijft u voor langere tijd in het ziekenhuis? Dan komt 1 van uw naasten in aanmerking voor een vergoeding van de parkeerkosten. Meer informatie vindt u op www.martiniziekenhuis.nl/parkeervergoeding.
Zorgkosten
Heeft u een vraag over de vergoeding van de zorgkosten? Neem dan altijd direct contact op met uw zorgverzekeraar. De vergoeding is namelijk afhankelijk van het contract dat uw zorgverzekeraar heeft met het Martini Ziekenhuis. Dit is ook afhankelijk van de polis die u heeft gekozen en uw eigen risico. Klik hier voor meer informatie over uw zorgkosten.
Voorbereiding op de periode na uw ziekenhuisopname
Wanneer mag u weer naar huis? En wat heeft u daarna voor zorg nodig? Hieronder leest u over de periode na uw ziekenhuisopname.
Nazorg
Bent u voor de ziekenhuisopname op het Preoperatief Spreekuur geweest? Dan is daar al besproken welke nazorg u nodig heeft. Deze informatie zetten we in uw zorgdossier. Hierdoor is de verpleegafdeling ook op de hoogte.
Voorlopige ontslagdatum
Op de eerste dag van uw ziekenhuisopname bepalen wij wanneer u weer naar huis gaat. Dit heet de voorlopige ontslagdatum. Heeft u vragen over nazorg? Dan kunt u terecht bij het Transferpunt voor Nazorg. U kunt deze afdeling vinden in de centrale hal, rechts van de receptie. U hoeft daarvoor geen afspraak te maken. Het Transferpunt voor Nazorg is op werkdagen geopend van 8.30 tot 17.00 uur.
Dit regelt u zelf
Na uw ontslag uit het ziekenhuis, zijn er een aantal praktische zaken die u moet regelen:
Huishoudelijke hulp
Heeft u alleen huishoudelijke hulp nodig (en geen thuiszorg)? Dan kunt u dit zelf regelen bij uw gemeente. Wij adviseren u dit vooraf te regelen, zodat deze zorg aansluit op uw ziekenhuisverblijf.
Hulpmiddelen
Misschien heeft u na uw verblijf in het ziekenhuis hulpmiddelen nodig, zoals krukken of een rolstoel. Of u wilt de hulpmiddelen die u in het ziekenhuis gebruikt, meenemen naar huis. In ons ziekenhuis vindt u een vestiging van Zorgwinkel Vegro, waar u dit kunt regelen. U kunt de hulpmiddelen daarna bij elke vestiging van Vegro terugbrengen.
Koken
Als u (tijdelijk) niet kunt koken, dan kunt u gebruikmaken van een maaltijdvoorziening, zoals Tafeltje Dekje. Het is belangrijk dat u dit vooraf aanvraagt. Meer informatie hierover vindt u op de website van Tafeltje Dekje.
Personeelsalarmering
Met een personenalarmering kunt u thuis in een noodgeval verbinding maken met een meldkamer. Zo kunt u snel hulp inschakelen. Voor informatie over vergoeding en het kopen van personenalarmering, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Vervoer naar huis
De verpleegkundige op het Preoperatief Spreekuur bespreekt vooraf met u welk vervoer naar huis nodig en mogelijk is. Als u gebruik moet maken van de taxi of ambulance, informeer dan eerst bij uw zorgverzekeraar naar de vergoeding.
Omdat de wet- en regelgeving is aangepast, is niet alle zorg nog beschikbaar. Daarom wordt er steeds meer hulp gevraagd van mantelzorgers. Houd daar rekening mee. Kijk voor vrijwillige hulp ook op www.wehelpen.nl.
Dit regelt het ziekenhuis voor u
De verpleegkundige op de verpleegafdeling regelt de nazorgaanvraag tijdens uw opname in het ziekenhuis. Dit kan gaan om:
- thuiszorg (ook als u voor de ziekenhuisopname al gebruikmaakte van thuiszorg).
- specialistische thuisverpleging.
- en/of een (tijdelijk) verblijf in een verpleeghuis of zorghotel.
Overleg met Transferpunt voor Nazorg
Als dat nodig is, komt de Verpleegkundige van het Transferpunt voor Nazorg naar u toe om dit met u te overleggen. U kunt altijd aangeven welke thuiszorgorganisatie of instelling u graag zou willen. Dit lukt niet altijd, dus soms moet iets anders gekozen worden. Als u het niet met deze keuze eens bent, moet u zelf voor een passende oplossing zorgen. Dit moet voor de ontslagdatum geregeld zijn.
De dag dat u het ziekenhuis verlaat
Voordat u het ziekenhuis verlaat, heeft u een ontslaggesprek met de arts en verpleegkundige. Meestal is dit op de dag dat u weer naar huis gaat. Soms al op een eerder moment. Is dit gesprek op de dag van ontslag? Dan kan het nog wel een paar uur duren voordat u naar huis kunt gaan. Er is namelijk nog tijd nodig voor:
- Het klaarmaken van uw ontslaginformatie voor de huisarts en/of specialist Ouderengeneeskunde en uw apotheker.
- Uitleg door de apothekersassistent (alleen als uw medicatie gewijzigd is).
Medicatie ophalen
Tijdens de medicatiecheck op het Preoperatief Spreekuur kunt u aangeven dat de medicijnen opgehaald worden. Dan neemt de apothekersassistent de nieuwe medicatie direct voor u mee. Houd er rekening mee dat u een eventuele eigen bijdrage direct moet betalen. Dit kan alleen via de pin. Natuurlijk kunt u uw medicatie ook zelf ophalen bij de Martini Apotheek (route 0.7).
Hulp bij inpakken en rolstoel
Heeft u hulp nodig bij het inpakken van uw tas? Of wilt u (rolstoel)vervoer naar de centrale hal? Dan kunt u de verpleegkundige vragen of u een vrijwilliger van de afdeling u hiermee kan helpen.
Tijdens uw verblijf is dit belangrijk
Hieronder vindt u alle belangrijke informatie voor tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.
Multimediascherm bij uw bed
Boven uw ziekenhuisbed hangt een scherm. Hierop kunt u alle ziekenhuisinformatie lezen, tv kijken, radio luisteren en gebruikmaken van internet. Het gebruik van dit scherm is gratis. U kunt het scherm niet gebruiken om te telefoneren. U mag in het ziekenhuis wel gewoon uw eigen mobiele telefoon gebruiken.
Patiëntenportaal Mijn Martini
Al uw afspraken en persoonlijke medische gegevens staan in het digitale patiëntenportaal Mijn Martini. Deze bekijkt u veilig en wanneer u maar wilt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Brieven
- Uitslagen
- Overdrachten
- Medicatie
Zo kunt u zich beter op een afspraak voorbereiden of alles nog eens rustig nalezen. Inloggen in Mijn Martini doet u met DigiD via de website www.mzh.nl/mijnmartini. Tijdens uw opname kan dat ook via het scherm bij uw bed op de verpleegafdeling.
Patiëntveiligheidskaart
Tijdens uw ziekenhuisopname letten wij altijd op uw veiligheid. Het is ook belangrijk dat u zelf oplet. Dat kan bijvoorbeeld door vragen te stellen als u iets niet begrijpt. Of door te letten op hygiëne. De patiëntveiligheidskaart geeft u een aantal praktische tips. Maak hier gebruik van. Bekijk de kaart op: www.martiniziekenhuis.nl/veiligheid.
Pas op dat u niet valt
Vooral voor oudere patiënten is vallen gevaarlijk. Op de verpleegafdeling wordt hier daarom goed op gelet. Dit is wat u zelf kunt doen om te zorgen dat u niet valt:
- Neem goed passende schoenen en pantoffels met stroeve zolen mee naar het ziekenhuis.
- Gebruik in het ziekenhuis uw loophulpmiddel als u dat thuis ook doet (bijvoorbeeld uw rollator of stok).
- Als u bang bent om te vallen, zeg dit tegen de verpleegkundige.
Bezoek
Bezoek is van harte welkom tussen 11.00 en 20.00 uur. Maar bezoek kan ook vermoeiend zijn. Zowel voor u als voor de patiënten bij u op de kamer. Daarom mogen er niet meer dan 2 mensen tegelijk langskomen.
Gaat de arts of verpleegkundige met u in gesprek? Dan wordt bezoek gevraagd om even te wachten op de gang. Dat is ook zo bij een gesprek met een andere patiënt bij u op de kamer.
Als u niet in bed hoeft te blijven, kunt u met uw bezoek ergens anders heen gaan. Bijvoorbeeld naar de familiekamer of het dagverblijf op de afdeling. Het bezoek mag ook mee naar de centrale hal, het Martini Paviljoen in de binnentuin of het Martini Restaurant.
Post
Post wordt iedere dag op de afdeling bezorgd. Post kan naar het volgende adres: naam patiënt, afdeling en kamernummer, Martini Ziekenhuis, Postbus 30033, 9700 RM, Groningen.
Medisch specialisten en andere professionals
Het Martini Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat u met verschillende artsen te maken krijgt.
Medisch specialist
De medisch specialist is eindverantwoordelijk voor uw medische behandeling. Deze arts overlegt met u welke onderzoeken en behandelingen nodig zijn. Meestal ontmoet u deze arts op de polikliniek of de operatiekamer.
Zaalarts
Op de verpleegafdeling ziet u vooral de zaalarts. Deze arts werkt altijd onder supervisie van de medisch specialist. De zaalarts komt elke dag bij u langs om te bespreken hoe het met u gaat. Daarbij is vaak ook een verpleegkundige aanwezig. Soms is dit een gevoelig gesprek. Als u liever in een andere ruimte wil praten, kunt dit tegen de verpleegkundige zeggen. De verpleegkundige organiseert en biedt de dagelijkse zorg.
Andere hulpverleners
Daarnaast ontmoet u op de verpleegafdeling ook de afdelingssecretaresse, helpenden, schoonmaakmedewerkers en vrijwilligers. Wilt u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis met de medisch maatschappelijk werker of de geestelijk verzorger praten? Dan kunt u via de verpleegkundige of arts een afspraak maken.
Lekker en gezond eten
Vaak heeft u door uw ziekte of operatie minder zin om te eten. Maar uw lichaam heeft juist voedingsstoffen en energie nodig om weer fit te worden. Daarom heeft het Martini Ziekenhuis extra aandacht voor gezonde en lekkere voeding. Dat doen we onder de naam Smaakt Beter.
Op het scherm bij uw bed vindt u meer informatie en het dagmenu. Neemt het bezoek eten of drinken voor u mee? Overleg dan met de voedingsassistent wat wel of niet goed voor u is. De voedingsassistent weet ook waar u het voedsel kunt bewaren.
Horecavoorzieningen
Bezoekers kunnen van 9.00 tot 17.00 uur terecht in het Martini Paviljoen voor:
- koffie, thee, iets lekkers bij de koffie of een lunch;
- wenskaarten, cadeautjes, knuffels, boeken en tijdschriften.
De ingang bevindt zich in de centrale hal. Vanuit het Martini Paviljoen kunt u ook naar de binnentuin.
Rookvrij ziekenhuis
Het Martini Ziekenhuis is een rookvrij ziekenhuis. Dat geldt ook voor ons terrein buiten. Als u gewend bent te roken, kan dit problemen geven tijdens uw opname in het ziekenhuis. Bespreek met uw behandelend arts of de verpleegkundige welke ondersteuning u kunt krijgen.
Stiltecentrum
Het Stiltecentrum vindt u op de begane
Opname via Opname Lounge
Op het Preoperatief Spreekuur is met u afgesproken dat u op de dag van de operatie naar de Opname Lounge gaat. Dit vraagt om een iets andere voorbereiding. Hier leest u wat dit voor u en uw familie of bekenden betekent.
Dit kunt u verwachten
- U meldt zich op de dag van de operatie op het afgesproken tijdstip bij de receptie in de centrale hal. De receptionist controleert uw naam en geboortedatum. U krijgt een polsbandje met daarop uw identiteit. Ook wordt het telefoonnummer van uw contactpersoon gecontroleerd. Daarna wordt u doorverwezen naar de Opname Lounge.
- In de Opname Lounge stelt een verpleegkundige u nog wat vragen. U kunt ook zelf vragen stellen.
- U gaat zitten in de Opname lounge. Tijdens het wachten zijn er boeken en tijdschriften om te lezen.
- Bent u aan de beurt? Dan gaat u onder begeleiding van een Verpleegkundige naar de voorbereidingsruimte van het Operatiecentrum. U loopt hier in uw eigen kleding naartoe.
- In de voorbereidingsruimte trekt u de speciale operatiekleding aan. U krijgt van ons een tas waarin wij uw kleding en persoonlijke bezittingen bewaren. Op de uitslaapkamer ligt deze tas weer bij uw bed.
Belangrijk
- Kom in makkelijk zittende kleding. Neem alleen belangrijke spullen mee, zoals een toilettas en bril. Wij vragen u zelf het bakje voor uw gebit, gehoorapparaten en/of bril mee te nemen. Zo kunnen we deze tijdens uw operatie goed opbergen.
- Uw naaste kan de overige spullen meenemen naar de afdeling wanneer hij/zij na de operatie op bezoek komt. Denk hierbij aan een pyjama, extra kleding en uw medicijnen. Het is niet toegestaan de spullen eerder naar de verpleegafdeling te brengen.
- Wij vragen u zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee te nemen naar het ziekenhuis. Het meenemen van waardevolle spullen is op eigen risico.
- Uw naaste kan helaas niet de hele tijd bij u blijven. We vragen u afscheid te nemen voordat u de Opname Lounge binnengaat. Uw naaste kan daarna naar huis gaan of wachten in het Martini Paviljoen.
- Heeft u suikerziekte? Dan krijgt u vooraf instructie van de specialist over uw medicijn en/of insulinegebruik.
Bekijk de video
Wilt u een korte video bekijken over het opname- en operatieproces? Klik hier.
Heeft u nog vragen over de opname via de Opname Lounge? Neem dan contact op met de polikliniek Anesthesiologie via (050) 524 5451.
Versie: V2_1141389 Meerdaagse opname in het ziekenhuis 2023-09