Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Medisch maatschappelijk werk
Terug naar bovenliggende pagina

Medisch maatschappelijk werk

Folder

Inleiding

Ziek zijn, een behandeling ondergaan en/of opgenomen worden  in het ziekenhuis kan ingrijpend zijn. Voor u als patiënt, maar ook voor u als ouder/verzorger van een kind of voor u als naaste. Het kan uw dagelijks en emotioneel leven maar ook uw toekomstbeeld beïnvloeden en allerlei vragen en spanningen oproepen.

Heeft u behoefte aan één of meer gesprekken, dan kunt u terecht bij een medisch maatschappelijk werker. Deze is deskundig  in het begeleiden van patiënten, ouders en/of naasten.

Wat u kunt verwachten

Een medisch maatschappelijk werker is deskundig op verschillende terreinen. De medisch  maatschappelijk werker begeleidt u, geeft u informatie en advies, bemiddelt en schakelt eventueel andere  vormen van ondersteuning in. Ook kunt u hulp krijgen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, bij het nemen  van besluiten of bij het toegang krijgen tot de juiste voorzieningen. De medisch maat- schappelijk werker begeleidt, als dat nodig is, ook gesprekken  met familieleden en andere belangrijke mensen uit uw omgeving.

In de gesprekken kan aandacht zijn voor:

  • Het kunnen delen van uw ervaringen en emoties;
  • Het zicht krijgen op de gevolgen van uw medische situatie en het omgaan daar- mee, praktisch en emotioneel;
  • Het omgaan met teleurstelling, angst en conflict;
  • Het verwerken van verlies;
  • De praktische zaken die geregeld  moeten worden om te zorgen voor een veilige overgang naar uw thuissituatie.

Van een maatschappelijk werker kunt u aandacht en respect verwachten voor uw persoonlijke situatie. De medisch  maatschappelijk werker luistert heeft ruimte voor uw vragen en/of problemen.

Privacy en samenwerking met andere zorgverleners

Wat u met een maatschappelijk werker bespreekt is vertrouwelijk.  Ten behoeve van uw behandeling kan het wenselijk zijn om informatie uit het gesprek te delen met andere zorgverleners in het ziekenhuis. Dit om zo de best mogelijke zorg te kunnen bieden. Het delen van informatie gebeurt via uw dossier of via overleg. Voor zorgverleners buiten het ziekenhuis geldt een geheimhoudingsplicht. Als er contact met hen gewenst  is, wordt dit vooraf met u overlegd.

Contact met medisch maatschappelijk werk

Uw specialist, een verpleegkundige of een verpleegkundig specialist/consulent kan u wijzen op de mogelijkheid van een gesprek met een medisch maatschappelijk werker. Als u daar voor voelt, dan zal er contact met ons worden opgenomen.

Soms is het de specialist of de verpleegkundige die behoefte heeft om uw totale leefsituatie beter  te begrijpen. De totale zorg kan dan beter  op u worden  afgestemd. U wordt gevraagd mee te werken aan een gesprek met een medisch maatschappelijk werker om uw situatie in kaart te brengen. Gaat u akkoord, dan wordt u uitgenodigd voor dit gesprek. U bepaalt dan samen wat het vervolg wordt.

U kunt ook zelf initiatief nemen en contact opnemen met de afdeling.

Een gesprek kan op verschillende manieren en momenten plaatsvinden: tijdens opname of poliklinisch. Ook videobellen behoort tot de mogelijkheden. 

Kosten

Aan de dienstverlening zijn voor u geen kosten verbonden.

Tevredenheid

Mocht de begeleiding of het consult niet naar tevredenheid verlopen, dan kunt u dit bespreken met de betreffende maatschappelijk werker. U kunt ook contact opnemen met de klachtenfunctionaris. Meer informatie hierover vindt u op onze website of in de brochure Uw tevredenheid, onze zorg.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u een afspraak maken dan kunt u contact opnemen met de afdeling Medisch maatschappelijk werk via het centrale telefoonnummer van het ziekenhuis, tel. (050) 524 5245. U wordt dan doorverbonden met de afdeling.

 

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.