Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Medicijn Thyreostatica Strumazol® (thiamazol) of Propylthiouracil® (PTU)
Terug naar bovenliggende pagina

Medicijn Thyreostatica Strumazol® (thiamazol) of Propylthiouracil® (PTU)

Folder

Inleiding

Als uw schildklier te snel werkt, maakt hij te veel schildklierhormoon aan. Hierdoor kunt u klachten krijgen. Een te snelle schildklierwerking wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Om de aanmaak van schildklierhormoon af te remmen, krijgt u het medicijn thiamazol of PTU. In deze folder krijgt u algemene informatie over deze medicijnen. Ook krijgt u antwoord op veelgestelde vragen.

De schildklier

De schildklier bevindt zich in de hals, net onder het strottenhoofd en voor de luchtpijp. De schildklier zorgt voor de belangrijke hormonen T4 en T3. Deze hormonen zijn belangrijk voor de lichaamsgroei van kinderen en voor hun ontwikkeling. De hormonen regelen ook tijdens het hele leven de stofwisseling in het lichaam.

Waarom thyreostatica?

Als uw schildklier te snel werkt, maakt hij te veel schildklierhormoon aan. Hierdoor kunt u klachten krijgen:

 • Hartkloppingen.
 • Kortademigheid.
 • Veel zweten.
 • Vermoeidheid.
 • Een gejaagd gevoel.
 • Diarree.
 • Gewichtsverlies. 

Een te snelle schildklierwerking wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Om de aanmaak van schildklierhormoon af te remmen, krijgt u het medicijn thiamazol of PTU.

Hoe werken thyreostatica?

Thiamazol en PTU zorgen ervoor dat u minder schildklierhormonen aanmaakt in uw schildklier. Soms krijgt u alleen deze medicijnen, in een kleine hoeveelheid. Vaak krijgt u deze medicijnen in een grotere hoeveelheid. Dit krijgt u samen met het synthetische schildklierhormoon levothyroxine (Thyrax® of Euthyrox®). 

Effect van thyreostatica

Het kan een paar dagen tot weken duren voordat u merkt dat uw klachten minder worden. Soms duurt het langer. Dit hangt af van hoeveel schildklierhormonen in uw lichaam aanwezig zijn. Meestal is de hoeveelheid schildklierhormoon weer normaal binnen 6 weken.

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel het bijna niet voorkomt, kunnen thyreostatica voor een aantal bijwerkingen zorgen:

 • Misselijkheid, hoofdpijn en spier- en gewrichtspijnen verdwijnen vaak na een paar weken. Als dat bij u niet zo is, dan meldt u dat aan uw behandelend arts. Als u erge jeuk of huiduitslag heeft, neemt u meteen contact op met uw arts. Dan kan het namelijk zijn dat u allergisch bent voor het medicijn. Soms kan leverschade optreden.
 • U kunt een tekort aan witte bloedlichaampjes krijgen. Dit komt gelukkig bijna nooit voor. Deze bloedlichaampjes zijn belangrijk voor uw afweer tegen infecties. Toch is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Zonder witte bloedlichaampjes heeft u namelijk een grote kans op een ernstige infecties. Krijgt u tijdens het gebruik van thiamazol of PTU plotseling hoge koorts of een keelontsteking? Dan moet u meteen contact opnemen met uw arts. Uw arts zal dan uw bloed controleren op witte bloedlichaampjes.

 • Heel soms kunt u als bijwerking maag-darmklachten, haaruitval en smaakverlies krijgen. Neem dan contact op met uw arts. Deze bijwerkingen verdwijnen weer als u stopt met thyreostatica. 

Wanneer innemen?

U mag thyreostatica op elk moment van de dag innemen. U kunt het beste een vast tijdstip kiezen, zodat u het niet vergeet. ‘s Ochtends is vaak het beste moment.

Tablet vergeten

Het is belangrijk om niet te vergeten de tabletten te slikken. Als u een keer een tablet vergeten bent, dan neemt u die toch nog in. Als u niet zeker weet of u al een tablet heeft ingenomen, dan slaat u de tablet over. Zorg ervoor dat u geen dubbele dosis neemt.

Combinatie met andere medicijnen

Thyreostatica werken niet goed met de bloedverdunners acenocoumarol en marcoumar. Het kan de werking van deze bloedverdunners versterken. Vertel de trombosedienst daarom dat u thyreostatica gebruikt.

Hoe lang gebruiken?

Na 4 tot 6 weken kan de arts beoordelen of de hoeveelheid thyreostatica in uw bloed goed is. Als dat zo is, dan wordt het medicijn levothyroxine aan uw behandeling toegevoegd. aan de behandeling of de hoeveelheid thyreostatica wordt verminderd.

Meestal duurt de behandeling daarna 1 tot anderhalf jaar. Soms duurt de behandeling veel langer.

Zwangerschap

Voor vrouwen met een kinderwens geldt een belangrijke waarschuwing. Thyreostatica kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Zorg dus voor goede anticonceptie en raadpleeg uw arts bij een kinderwens.

Versie: 1465163 Medicijn Thyreostatica 2023-08

Specialisme: Interne Geneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.