Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Lymfeklieren in de oksel verwijderen
Terug naar bovenliggende pagina

Lymfeklieren in de oksel verwijderen

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw specialist heeft u besloten om de lymfeklieren in uw oksel te laten verwijderen. Dat kan tijdens de operatie aan uw borst gedaan worden of in een aparte operatie. In deze folder leest u informatie over de voorbereiding op de operatie en de operatie zelf. Ook leest u wat u na de operatie te wachten staat: van mogelijke gevolgen van de operatie tot en met de nabehandeling.

Heeft u de dag voor de operatie griep of koorts? Neemt u dan contact op met de afdeling Preoperatief Spreekuur. U hoort dan of het nodig is om de operatie te verplaatsen.

Voorbereiding

Voor de operatie heeft u een gesprek met de verpleegkundig casemanager. Daar krijgt u informatie over hoe alles rondom de operatie gaat. Tijdens dit gesprek krijgt u een datum voor de dagopname en operatie.

Informatieklapper

Verdere informatie over hoe het in het Martini Ziekenhuis gaat, leest u in de informatieklapper. Deze klapper krijgt u van uw verpleegkundig casemanager. Hierin staat alle informatie over mogelijke behandelingen. Ook bevat de klapper een lijst met alle afspraken van de komende tijd.

Preoperatief spreekuur

Voor uw operatie gaat u nog naar het preoperatief spreekuur. Tijdens dit spreekuur krijgt u informatie over medicijngebruik en andere voorbereidingen voor de operatie. U krijgt onder andere informatie over het gebruik van medicijnen.

Zo bereidt u zich voor

 • De anesthesioloog vertelt u vanaf welk tijdstip vóór de operatie u nuchter moet blijven. Nuchter blijven betekent dat u niet meer eet en drinkt.
 • Ook raden we aan om te stoppen met alcohol en drinken. Stop 24 uur voor de operatie en op de dag van de operatie.
 • Zorg dat uw huid schoon is. Ga voor uw opname in bad of onder de douche, knip uw nagels kort, verwijder nagellak of kunstnagels en gebruik geen crème of make-up.
 • Tijdens de ingreep mag u geen lenzen, piercings of sieraden dragen. Verwijder deze voordat u wordt opgenomen.
 • U mag wel een bril meenemen. Deze kunt u tijdens de opname dragen.

Verdere voorbereidingen
Voor de verdere voorbereidingen volgt u de afspraken die u met uw behandelend arts, de anesthesioloog en de verpleegkundig casemanager hebt gemaakt. Bekijk voor meer informatie de folder Anesthesie.

De opnamedag

U wordt de dag van de operatie in het ziekenhuis opgenomen. Op de verpleegafdeling heeft u eerst een gesprek met een verpleegkundig casemanager. U krijgt dan meer informatie alles rondom de operatie.

Waarom een operatie?

We noemen de operatie voor het verwijderen van de lymfeklieren ook wel okselklierdissectie. Tijdens deze operatie worden de lymfeklieren in uw oksel weggehaald. Dat kan nodig zijn als er een uitzaaiing is gevonden in een of meerdere lymfe­klieren. Wanneer er alleen kwaadaardige cellen zijn gevonden in uw oksel en niet in uw borst, is het ook om de lymfeklieren te verwijderen.

Over de operatie

De lymfeklieren liggen in het okselvet. Hier lopen lymfevaten en zenuwen door­heen. Bij het verwijderen van lymfeklieren worden sommige grote lymfevaten en gevoelszenuwen doorgesneden. Tijdens de operatie bent u onder narcose: u merkt er dus niets van.

De wond in uw oksel wordt gesloten met oplosbare hechtingen onder de huid. U krijgt een litteken van 5 à 10 centimeter. Een drain (slangetje) in het wondgebied voert het wondvocht af.

Na de operatie

Mogelijke complicaties

Het is mogelijk dat er tijdens de operatie complicaties ontstaan. Dat kan gebeuren tijdens elke operatie. Bij deze operatie kan er een nabloeding en/of infectie van de wond optreden.

Lymfoedeem

U kunt ook last krijgen van lymfoedeem. Dit gebeurt als vocht zich ophoopt in uw arm, borstkas of hals. De lymfeklieren zorgen samen met de lymfevaten voor de afvoer van lymfevocht vanuit de arm en borst. Als de lymfeklieren zijn verwijderd, werkt dit minder goed. Daardoor kan lymfoedeem ontstaan.

U krijgt oefeningen en leefregels om het risico op lymfoedeem te verminderen. Het doornemen van gevoelszenuwen kan ervoor zorgen dat het gevoel in uw arm en borstkas verandert. U kunt last krijgen van gevoelsstoornissen. Dat ontstaat aan de bin­nenkant van de bovenarm en de zijkant van de borstkas en schouderblad. Na een tijdje kan het beter worden. Tijdens het gesprek van de uitslag krijgt u een verwijzing voor de oedeemtherapeut mee.

Last van schouder

Het kan zijn dat uw schouder minder beweeglijk is na de operatie. Hier kunt u zelf iets aan doen. Bekijk voor meer informatie de folder Arm- en schouderoefeningen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat uw schouder goed beweeglijk blijft.

Last van arm

In de eerste periode na de operatie zal u merken dat uw arm een beetje stijf is. Ook kunt u wat last hebben van pijn als u uw arm beweegt.

Door de operatie heeft u een verhoogde kans op infecties van de arm. Probeert u daarom te voorkomen dat u wondjes krijgt aan deze arm.

Meer informatie

Meer informatie over de mogelijke gevolgen van deze operatie krijgt u tijdens de opname op de verpleegafdeling. De meeste patiënten vinden deze operatie niet erg zwaar.

De opnameduur

Op de eerste dag na de operatie wordt de drain verwijderd en mag u naar huis (met ontslag).

Thuis

Thuis kunt u de meeste dingen weer zelf doen, zoals u zelf wassen en licht huishoudelijk werk doen. Als het lukt met uw klachten, mag u de activiteiten langzaam uitbreiden. Dat geldt ook voor weer aan het werk gaan. Wat u wanneer kunt doen, hangt af van of u nog een nabehandeling krijgt. En natuurlijk hoe u zich voelt: lichamelijk en geestelijk.

Vermoeidheid
Eenmaal thuis merken veel patiënten dat ze snel moe zijn. Dit kan komen door een combinatie van dingen. Denk hierbij aan de operatie en de narcose, maar ook de spanningen die u voelt bij de diagnose: borstkanker of een voorstadium van borstkanker. Ook kan de nabehandeling u moe maken.

Probeer rustig uit hoeveel uw lichaam aan kan. U bouwt uw conditie weer op door beweging af te wisselen met rust. Hier kunt u begeleiding bij krijgen, vraag hiervoor de fysiotherapeut. Bewegen en goed eten tijdens kanker zorgen dat u tijdens de behandeling zo fit mogelijk blijft. De voeding moet daarom zo veel mogelijk goede voedingsstoffen bevatten.

Wondvocht
Na een operatie kan het gebeuren dat er vocht ophoopt in het wondgebied. Dit heet wondvocht en komt vaak voor. U hoeft zich geen zorgen te maken. Na een tijdje verdwijnt het vocht vanzelf.

De uitslag

De lymfeklieren worden onderzocht in het pathologisch laboratorium. Na 7 tot 10 dagen is de uitslag bekend. U krijgt een afspraak bij het Academisch Borstcentrum Groningen om deze uitslag te bespreken met de chirurg. Bij dit gesprek is een verpleegkundig casemanager aanwezig.

Vervolgtraject: behandeling na de operatie

Tijdens het gesprek over de uitslag krijgt u advies over het vervolgtraject. Dat gaat over welke nabehandeling(en) u de komende tijd krijgt. Het advies wordt gegeven door het multidisciplinair team. Dat is een team met meerdere specialisten die samen kijken wat het beste voor u is.

Mogelijke nabehandelingen

Het advies kan uit 1 of meerdere nabehandelingen bestaan: radiotherapie (bestraling), chemotherapie, anti-hormonale therapie of immunotherapie. Welke nabehandelingen u krijgt, hangt af van de uitslag. Dat is pas na de operatie bekend. Soms is een combinatie van behandelingen nodig. De chirurg bespreekt met u wat de beste behandeling is.

Controle tijdens het spreekuur

Nadat u uit het ziekenhuis ontslagen bent, komt u voor een controle naar het spreekuur. Wanneer dat is, ziet u in het follow-upschema in uw klapper. Dat is een schema waar uw afspraken voor de controles in staan.
Tijdens de eerste controle wordt gekeken hoe uw wond geneest. Ook gaat deze afspraak over uw vervolgtraject en hoe het met u gaat. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Volgende controles

In overleg blijft u in elk geval 5 jaar onder controle. De controle krijgt u 1 keer per jaar. Dan krijgt u een mammografie en/of echografie en lichamelijk onderzoek. U ziet afwisselend de chirurg, de basisarts en de verpleegkundig casemanager.

Versie: 20200056 05-2023 het-verwijderen-van-de-lymfeklieren-in-de-oksel

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.