Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Lokalisatie van de borst via een radioactieve marker
Terug naar bovenliggende pagina

Lokalisatie van de borst via een radioactieve marker

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort wordt er een radioactieve marker (jodium 125) in de afwijking van uw borst geplaatst. Dat heeft u in overleg met uw specialist besloten. In deze folder leest u waarom een lokalisatie nodig is en wat het precies is. Ook leest u hoe het plaatsen en verwijderen van de marker gaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Lokalisatie met radioactieve marker

Voor een lokalisatie van een afwijking in de borst kunnen 2 redenen zijn. Soms is de afwijking in de borst niet genoeg of helemaal niet voelbaar. Dan kan de chirurg tijdens de operatie niet voelen waar de afwijking zit. Soms is er vóór de operatie een behandeling met chemotherapie. De tumor slinkt door de chemotherapie. Daardoor is de tumor niet meer voelbaar of zichtbaar op de mammografie.

Voorbereiding

Een lokalisatie gebeurt vóór de borstoperatie. Dat kan een paar weken of maanden voor de operatie zijn, maar ook 1 dag voor de operatie. De plaatsing gebeurt op de polikliniek (poliklinisch). U kunt dus na de lokalisatie gewoon naar huis.

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek geen bodylotion, crème of talkpoeder op uw borst(en) doet. U draagt losse, comfortabele kleding tijdens het onderzoek. Ook draagt u een stevige bh voor extra steun na het on­derzoek.

De lokalisatie

Bij een lokalisatie wordt de precieze plaats van de afwijking in beeld gebracht. Dat kan op 2 manieren, namelijk onder echogeleide of onder röntgengeleide. 

Radioactiviteit

Bij de lokalisatie wordt een radioactieve marker (jodium 125) in uw borst geplaatst. U hoeft zich geen zorgen te maken over de radioactiviteit. De marker is ongeveer 4 millimeter groot en geeft een lage dosis straling af. Door deze lage dosis hebben u en de mensen om u heen geen nadelig effect van de radioactiviteit. U hoeft dan ook geen specifieke voorzorgsmaatregelen te nemen.

Marker plaatsen

Bij de lokalisatie wordt een kleine radioactieve marker in de afwijking aangebracht. Die marker zendt een lage dosis straling uit. De echografie (ultra­geluid) laat de plaats van de afwijking in de borst zien. De radioloog plaatst de marker met een naald zo centraal mogelijk in de afwijking in uw borst. Daarna wordt een controle mammografie gemaakt.

Marker verwijderen

De chirurg spoort de marker tijdens de operatie op met een stralingsdetector. Hierdoor weet de chirurg precies de plaats van de afwijking. Vervolgens wordt de afwijking samen met de marker verwijderd.

Duur van de lokalisatie

De lokalisatie duurt ongeveer 30 minuten.

Na de lokalisatie

De radioactieve marker blijft in de borst zitten. Deze wordt tijdens de operatie samen met de afwijking door de chirurg verwijderd.

Mogelijke complicaties

De procedure kan mogelijk gevoelig zijn. U mag daarom voor en na de lokalisatie paracetamol innemen.

Na het plaatsen van het zaadje kan een bloeduitstorting of een infectie ontstaan. Dit is zeer zeldzaam, wel moet u het in de gaten houden.

Wanneer bellen?

Ziet u een toenemende roodheid of zwelling van de borst of krijgt u koorts? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met het Academisch Borstcentrum Groningen.

Versie: 20200080 05-2023 Röntgen en echo lokalisatie van de borst

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.