Kinderen op bezoek op de Intensive Care (IC)
Inleiding
Als er een familielid op de Intensive Care (IC) is opgenomen, kan dat voor kinderen heel spannend zijn. Ze willen graag weten wat er met hun familielid gebeurd is. Kinderen hebben vaak goed door dat er iets aan de hand is, maar begrijpen het soms nog niet precies. Het is belangrijk om kinderen tijdens de opnameperiode is belangrijk voor een goede verwerking. Daarom zijn kinderen welkom op de IC. Het is daarin belangrijk om uw kind goed voor te bereiden op wat er te zien en te horen is op deze afdeling.
Hoe bereid ik mijn kind voor op een bezoek aan de IC?
Een bezoek aan de IC kan voor een kind indrukwekkend zijn. Voor hun verwerking is het belangrijk dat ze voor een bezoek goed voorbereid zijn. Het beste is dat dit in hun eigen omgeving gebeurt, omdat dit een gevoel van veiligheid geeft.
Tijdens een IC bezoek is er veel te zien aan apparatuur, kabeltjes en buisjes. Ook zijn er allerlei geluiden te horen. Beschrijf van te voren wat uw kind kan verwachten, zodat hij/zij in staat is om te begrijpen wat er te zien zal zijn. Wanneer uw naaste beademd wordt is dit ook belangrijk te omschrijven. U kunt vertellen dat het buisje in de mond helpt met ademen, maar dat de patiënt daarom niet kan praten. Mocht het zijn dat hij/zij in slaap wordt gehouden met medicatie, dan is dat ook goed om te vertellen. Zodat uw kind ook hierop is voorbereid.
Een familielid kan door het ziek zijn er anders uitzien dan uw kind gewend is. Probeer uw kind hierop voor te bereiden. Het kan helpen om de dag van te voren een foto te maken van de patiënt en ook de omgeving, zodat uw kind een beeld heeft van hoe hun familielid en de kamer eruit zien.
Geef de ruimte om vragen te stellen over de patiënt. Beantwoord deze vragen eerlijk en begrijpelijk. Het is moeilijk om een kind te vertellen dat een familielid ernstig ziek is. Het is belangrijk om desondanks zo duidelijk en eerlijk mogelijk te zijn. ‘Een leugentje om bestwil’ is onverstandig om te gebruiken, dit kan het vertrouwen van uw kind beschadigen.
Overleg met de betrokken verpleegkundige over het bezoek en stem samen een moment af. De verpleegkundige kan u helpen bij de voorbereiding hierop en kan uw kind bijstaan tijdens het bezoek. Kom bij voorkeur overdag op bezoek, zodat uw kind achteraf tijd heeft om te praten en spelen en niet direct naar bed gaat.
Vindt uw kind het spannend om langs te komen op de IC? Dan kunt u er ook voor kiezen om eerst op bezoek te komen in het ziekenhuis. En bij een volgende bezoek pas op de IC komen.
Ondersteunende materialen
Als ondersteuning op de voorbereiding maken we als IC gebruik van boeken. Voor verschillende leeftijden is er een boek beschikbaar om te lenen. U kunt de verpleegkundige hiernaar vragen.
Ook kunt u gebruik maken van filmpje dat op Youtube staat: ‘Lucas gaat intensief’.
Wat kan ik het beste doen tijdens het bezoek?
De meeste kinderen die op bezoek komen op de IC, zijn onbevangen en heel open. Ze stellen bijvoorbeeld allemaal vragen. Er zijn ook kinderen die stilletjes in het rond kijken. Het is belangrijk dat u met uw kind mee gaat. Samen met de desbetreffende verpleegkundige kunt u uw kind tijdens het (eerste) bezoek begeleiden. Een verpleegkundige kan bijvoorbeeld helpen om vragen te beantwoorden. Tijdens de begeleiding kunt u vertellen dat uw kind tegen de patiënt mag praten. Leg daarbij uit dat aanraken mag, als hij/zij dat wil. Als er bijvoorbeeld een zelfgemaakte tekening of een foto van uw kind is meegenomen, kunt u dit samen ophangen.
Er komen veel indrukken binnen tijdens een bezoek, daarom is het verstandig om kort op bezoek te komen. Vaak is een bezoek van ongeveer tien minuten lang genoeg. Voor sommige kinderen is alleen een blik vanuit de deuropening naar de naaste eerst voldoende.
Welke reacties kan ik van mijn kind verwachten en wat kan ik hiermee?
Voor kinderen kan een bezoek aan de IC grote impact hebben. Het is goed om uw kind na afloop de tijd te geven om de indrukken te verwerken. Geef de ruimte om te reageren wat hij/zij gezien, gedacht en gevoeld heeft. En ga ook na of er nog vragen zijn. Mogelijk vertelt uw kind nog weinig over het bezoek, dan zou u de volgende dag kunnen napraten. Vraag of het allemaal duidelijk is en of er nog vragen zijn. Sluit aan bij wat er door uw kind wordt aangegeven. Probeer om zo’n gesprekje niet te officieel te maken, vaak gaat het terloops gemakkelijker.
Kinderen kunnen het lastig vinden om over de situatie te praten, om het onder woorden te brengen. Het is goed voor ze om het op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld door te spelen of te tekenen.
Ook kunnen ze soms een detail zien die voor een volwassene onopvallend is, waarbij ze door hun fantasie een angstaanjagende gedachte krijgen. Wees hier alert op.
Het kan zijn dat uw kind na het bezoek veranderingen in gedrag laat merken. Ze kunnen stiller of juist levendiger worden, maar ook hun spel kan veranderen. Het is van belang om te realiseren als ouder dat dit gedrag normaal is en van tijdelijke aard.
Het is goed mogelijk dat een kind zich na het bezoek anders gaat gedragen. Mocht dit langdurig het geval zijn, is het raadzaam om hulp in te schakelen via bijvoorbeeld de huisarts.
Soms hebben een kinderen een schuldgevoel over dat hun familielid ziek is. En denken ze bijvoorbeeld: ‘Papa is ziek geworden omdat ik stout ben geweest.’ Neem dit altijd serieus. Geef ruimte aan het kind om dit te vertellen en leg ook uit duidelijk uit dat dit niet de schuld is van uw kind.
Dagelijks leven
Het is belangrijk om het dagelijks leven weer zover mogelijk op te pakken. Dit geeft kinderen een gevoel van veiligheid en het biedt afleiding. Het kan helpen dat belangrijke personen in hun omgeving op de hoogte zijn van de situatie. Denk hierbij ook aan school en het kinderdagverblijf of de gastouder.
Tot slot
U kunt in uw situatie verschillende en mogelijk tegenstrijdige adviezen krijgen uit uw omgeving. Een eenduidig antwoord op de vraag of het verstandig om uw kind wel of niet mee te nemen naar de IC is er niet. Het hangt van een aantal factoren af, waaronder de leeftijd van het kind en de relatie tot de patiënt.
Een goede voorbereiding, juiste begeleiding en overleg met betrokken verpleegkundige zijn noodzakelijk voor een goed beloop.
Versie: v1 20190021 Kinderen op bezoek op de Intensive Care 2023-08