Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Implantaat aanbrengen
Terug naar bovenliggende pagina

Implantaat aanbrengen

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De MKA-chirurg heeft één of meerdere implantaten bij u geplaatst. In deze folder leest u meer informatie over de behandeling. Ook krijgt u tips en adviezen over de periode na de behandeling. Deze informatie is een aanvulling op uw gesprek met de MKA-chirurg.

Over de behandeling

Bij het plaatsen van het implantaat is in uw mond tandvlees losgemaakt. Eerst heeft de chirurg in uw mond geboord, daarna zijn de implantaten geplaatst. Mogelijk heeft de chirurg ook kunstbot en/of eigen kaakbot gebruikt. Op het implantaat/de implantaten zijn afdekschroefjes geplaatst. Daarna is het tandvlees weer gehecht.

In veel gevallen zijn de implantaten direct zichtbaar, omdat het tandvlees om de afdekschroef heen is gehecht. Dat heet een 1-fase behandeling. Soms worden de implantaten met tandvlees bedekt. Na enkele maanden legt de chirurg de afdekschroeven weer vrij via een kleine ingreep. Dat heet een 2-fase behandeling. 

Pijn

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U heeft van ons ook instructies hierover gekregen. Soms heeft u ook een recept voor pijnbestrijdingsmiddelen gekregen. Veelgebruikte middelen zijn ibuprofen en paracetamol. 

Belangrijk is dat u de pijnstillers zeer geregeld gebruikt om zo de pijn als het ware voor te blijven. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt. Dus bij thuiskomst of uiterlijk 1 uur na de ingreep. Het is verstandig om de pijnstillers standaard de eerste 3 dagen te gebruiken.

Zwelling

Door de behandeling kan uw wang, kin of lip gaan opzwellen. Dit is normaal. De zwelling is de eerste 2 dagen het ergst. Na 3 dagen slinkt de zwelling langzaam, deze verdwijnt uiteindelijk helemaal. 

Het is verstandig om de wang en kin aan de buitenkant direct na de behandeling enkele uren te koelen. U doet dit door ijsblokjes (in een plastic zakje) of een cold pack 10 minuten tegen de wang te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Wissel dit af.

Door een bloeduitstorting kan de zwelling verkleuren. Ook kan de mondopening door de zwelling kleiner zijn. Dit gaat vanzelf over.

Nabloeden

De kans op een nabloeding is zeer klein, omdat de wond is gehecht. Wel is het normaal dat er af en toe een beetje bloed uit het wondje komt. Dit stopt meestal vanzelf. Het speeksel kan de eerste dag daarom ook nog wat roze gekleurd zijn. 

Stopt de bloeding niet vanzelf of begint deze opnieuw? Dan kunt u een opgevouwen verbandgaas op de wond leggen. Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken. U kunt ook stevig dichtbijten op het gaasje.

Antibiotica

Het kan zijn dat u een antibioticakuur krijgt. Hierdoor wordt de kans op infectie kleiner. Of u de kuur krijgt, ligt aan de locatie van de implantaten en uw gezondheid. 

Als u een antibioticakuur nodig heeft, krijgt u een recept mee. De antibioticakuur moet u altijd helemaal afmaken, ook als er geen klachten zijn.

Hechtingen

De MKA-chirurg hecht bijna altijd met oplosbaar hechtmateriaal. Dit materiaal lost binnen 1 tot 2 weken vanzelf op. Een enkele keer wordt ander hechtmateriaal gebruikt. Als dit bij u zo is, dan krijgt u een vervolgafspraak om de hechtingen te laten verwijderen. 

Mondhygiëne

Het is verstandig om 7 dagen niet te poetsen in de buurt van het wondgebied. Wij adviseren daarom om vanaf de tweede dag na de ingreep 2 tot 3 keer per dag de mond te spoelen. Dit doet u met een desinfecterend mondspoelmiddel (chloorhexidine). U krijgt daar een recept voor mee. 

De rest van uw gebit kunt u meteen na de behandeling normaal poetsen. Een week na de behandeling mag u ook weer voorzichtig gaan poetsen rondom het wondgebied. De eerste week kunt u dat nog blijven combineren met de mondspoelingen. Gebruik bij voorkeur geen elektrische tandenborstel. De afdekschroefjes kunnen hierdoor gemakkelijker losgaan.

Voeding

 • Na de ingreep kunt u gewoon eten en drinken. Het is verstandig om de eerste dagen wat zachtere voeding te nemen, omdat de wonden dan nog pijnlijk zijn.
 • Zijn de implantaten in uw mond zichtbaar? Dan is het belangrijk dat u ze de eerste 6 weken na de ingreep niet belast met kauwen en afbijten. 
 • Gedurende de eerste 6 tot 8 weken na plaatsing komen de implantaten goed vast te zitten. Het kaakbot groeit er als het ware omheen (osseointegratie). Dit gaat het beste als u de implantaten niet belast.

Afdekschroef

Een implantaat krijgt bij het plaatsen een afdekschroef. Soms wordt het tandvlees hier overheen gehecht en is het implantaat dus niet zichtbaar (2-fase behandeling). Vaak is de afdekschroef wel zichtbaar in de mond, omdat het tandvlees er omheen is gehecht (1-fase behandeling). Het gebeurt dan regelmatig dat een afdekschroef tijdens de herstelfase los gaat zitten. Schrikt u daar niet van. Neem contact op met de afdeling MKA of met uw tandarts om het afdekschroefje weer vast te laten zetten.

U kunt contact opnemen met de afdeling MKA of met uw tandarts, om het afdekschroefje weer vast te laten zetten.

Prothese

Heeft u een gedeeltelijke of volledige gebitsprothese gekregen waar implantaten onder zijn aangebracht? Dan kan het verstandig zijn om de eerste week na de behandeling de prothese niet te dragen. Daarna passen wij (of uw tandarts) zo nodig de prothese aan. Na de aanpassing kunt u de prothese weer dragen. Uiteraard wordt dit met u besproken.

Nazorg

U heeft een afspraak mee gekregen voor een controlebezoek. De MKA-chirurg controleert de wondgenezing en verwijdert eventueel de hechtingen. Vaak wordt er ook een röntgenfoto gemaakt. Tijdens deze afspraak bespreekt de MKA-chirurg wat er verder gaat gebeuren. Dit noemen we het vervolgbeleid.

Over het vervolgbeleid

Het vervolgbeleid kan betekenen dat de tandarts mag beginnen met het maken van de kroon, brug of prothese. Soms is het eerst nodig om de implantaten vrij te leggen (2-fasebehandeling). Dat is een kleine ingreep waarbij het tandvlees, dat over het implantaat/de implantaten heen is gehecht, wordt verwijderd. Hierdoor wordt het implantaat weer zichtbaar. Daarna kan er een hogere afdekschroef op worden gezet waar de tandarts mee verder kan werken.

Wanneer bellen

 • Bij een niet te stelpen nabloeding.
 • Als de zwelling na 3 tot 5 dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na 5 dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
 • Bij aanhoudende slikklachten.
 • Bij het losraken van een afdekschroef.
 • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Versie: 1451897 Aanbrengen implantaat

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.