Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. IJzerinfuus
Terug naar bovenliggende pagina

IJzerinfuus

Folder

Inleiding

Uw specialist heeft voor u een infuus met ijzer voorgeschreven tijdens uw zwangerschap. Het infuus wordt gegeven voor het behandelen van bloedarmoede. Dit ijzerinfuus wordt gebruikt indien tabletten of andere middelen met ijzerpreparaten niet snel genoeg werken en/of niet kunnen worden gebruikt.

Het doel van dit infuus is het aanvullen van de ijzervoorraden in het lichaam en het behandelen van bloedarmoede door ijzertekort. Omdat u het medicijn via een infuus toegediend krijgt, is er een afspraak met u gemaakt voor een dagopname in het ziekenhuis.

Behandeling

Er wordt een infuus bij u ingebracht door het plaatsen van een naald in uw arm. Het medicijn zit in een infuusflesje en is donkerrood/bruin van kleur. Vanaf 26 weken maakt de verpleegkundige een CTG (hartfilmpje van de baby) voor, tijdens en na toediening ijzerinfuus. Ook wordt uw pols, bloeddruk en temperatuur tijdens de toediening gemeten. De behandeling duurt 1½ à 2 uur.

Bijwerkingen

Zoals alle geneesmiddelen kan dit ijzerpreparaat bijwerkingen veroorzaken. Gelukkig krijgt niet iedereen bijwerkingen en of niet iedereen dezelfde bijwerkingen.

  • Een ijzerinfuus kan een bruine verkleuring van de huid geven als het medicijn buiten het bloedvat komt. Waarschuw daarom als u ziet dat er een zwelling ontstaat rond de insteekplaats van de infuusnaald.

Wanneer u tijdens de behandeling één van onderstaande klachten ervaart moet u dit direct aangeven bij de verpleegkundige. Wanneer u thuis klachten ervaart, kunt u contact opnemen met het ziekenhuis.

  • Vaak: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, verstopping, diarree, uitslag, reacties op de aanprikplaats. (griepachtige verschijnselen, die binnen 48 uur over moeten zijn)
  • Soms: kriebelingen, jeuk of tintelingen zonder dat daar aanleiding voor is, lage bloeddruk, roodheid, smaakstoornissen, gestoorde spijsvertering met als verschijnsel een vol gevoel in de bovenbuik, pijn in de maagstreek, boeren, misselijkheid, braken en zuurbranden, winderigheid, huiduitslag met hevige jeuk en vorming van bultjes, spierpijn, rugpijn, gewrichtspijn, koorts vermoeidheid, pijn in de borstkast, stijfheid, ongemak, vochtophoping en ernstige allergische reacties.
  • Zelden: zelden kan kortademigheid als bijwerking ontstaan.

Ontslag

Na de behandeling kunt u op eigen gelegenheid naar huis. Het is toegestaan om na de behandeling met een ijzerpreparaat auto te rijden. U zult na ongeveer 8 dagen het resultaat van de behandeling gaan merken. De klachten die u door het ijzertekort had zullen verminderen en/of verdwijnen.

Tot slot

Voor vragen kunt u terecht bij de gynaecoloog, verloskundige of huisarts.

Versie: 00088 IJzerinfuus 2023-09

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.