Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Gipsbroek bij kinderen
Terug naar bovenliggende pagina

Gipsbroek bij kinderen

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Met u is afgesproken dat uw kind binnenkort een gipsbroek krijgt. Het kan ook zijn dat uw kind al een gipsbroek heeft. Meestal blijft het gips 3 tot 6 weken zitten. In deze folder leest u hoe u uw kind in deze periode verzorgt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met de behandelend arts.

Een gipsbroek

Uw kind draagt de komende tijd een gipsbroek. U zult merken dat het verzorgen van uw kind veel energie kost. Vooral de eerste paar dagen is het erg wennen. Het is belangrijk dat uw kind op vaste tijden eet en drinkt. Ook zal het verschonen van uw kind vaker nodig zijn. Na een paar dagen merkt u dat uw kind gewend raakt aan de nieuwe situatie. Laat uw kind dan gewoon bewegen (kruipen, tijgeren, enzovoort). U kunt uw kind ook gerust op schoot nemen.

Houding en tillen

 • Uw kind zal meestal op de rug liggen. Leg een opgerolde handdoek of een kussen onder de benen en voeten. Zo drukt de rand van de gipsbroek niet in de buik of rug. Het zorgt er ook voor dat de voeten niet opzwellen. Leg het gekwetste been iets hoger dan het bekken. Dat kunt u doen door het te ondersteunen met kussens of dekens.
 • Uw kind mag op de zij en op de buik liggen. Kinderen vinden het prettig als de lighouding wordt afgewisseld. Dus niet de hele tijd op 1 manier liggen. Een zitzak is een ideale oplossing: de zitzak vormt zich om het kind heen.
 • Til uw kind nooit alleen aan de armen op. Daar is een gipsbroek te zwaar voor. U ondersteunt daarom altijd het onderlijf met de gipsbroek, als u uw kind optilt.

Eten en drinken

Een volle maag kan erg vervelend zijn door de gipsbroek. Het is daarom goed om het eten en drinken meer over de dag te spreiden. Geef uw kind wat vaker kleine beetjes te eten en drinken.

Omgaan met het gips

 • De gipsverbandmeester vertelt u of het gips nat mag worden of droog moet blijven.
 • Als het gips nat mag worden, dan kunt u het na het douchen of wassen goed drogen. Dat doet u bijvoorbeeld met een haarföhn op de koudste stand.
 • Als het gips droog moet blijven, dan kunt u de huid wassen met een beetje water (en zeep) en een washandje. Er mag tijdens het wassen geen water onder het gips lopen. Als het gips toch nat wordt door bijvoorbeeld water of urine, dan kunt u het gips droog föhnen. Let daarbij goed op de warmte die uit de föhn komt. Het is belangrijk urine en ontlasting goed op te vangen. 
 • Het wisselen van de gipsbroek gebeurt liever niet. Dit zijn namelijk stressvolle momenten zijn voor het kind. Dat de gipsbroek vies wordt, is helaas niet altijd te voorkomen.
 • Door natte gipsrandjes kunnen plekjes ontstaan op de billen en liezen. Het is belangrijk om deze plekjes goed te verzorgen. Maak ze voorzichtig schoon met lauw water en dep ze goed droog. Daarna brengt u een dun laagje zinkzalf of Sudocreme op de huid aan. Niet te veel, een dikke laag maakt de huid week. Gebruik geen talkpoeder, dit gaat klonteren.

Naar de wc gaan

 • Bij kinderen die niet zindelijk zijn, is het makkelijk om een kleine maat luier onder het gips te stoppen. Eventueel stopt u er een extra dik maandverband in. Daarna doet u een grote maat luier over het gips, die de kleine luier op zijn plek houdt. U verschoont uw kind regelmatig. Doe dit vaker dan u gewend bent.

 • Voor kinderen die zindelijk zijn, is naar de wc gaan onhandig. Ook is het niet altijd even leuk en fijn voor het kind. Voor het plassen kunt u een urinaal gebruiken. Voor de ontlasting een ondersteek op het toilet (een po met een handvat), met genoeg steun voor de benen. Als dit niet lukt, dan is een grote luier(-broek) of een volwassenen luier (maat S) een goede oplossing.

Uw kind vervoeren

 • Uw kind kan in een gewone kinderwagen, als u daar een paar extra kussen in legt. Een verstelbare buggy kan heel praktisch zijn. Dan kan uw kind namelijk in een half liggende houding vervoerd worden. Soms is het gebruik van een tuigje of riem nodig, zodat uw kind er niet uit valt.
 • Schoolgaande kinderen in het gips hebben een rolstoel nodig. U heeft een kinderrolstoel met verstelbare rugleuning nodig. Dit is omdat het kind in een half zittende houding is ingegipst. Ook moet de rolstoel beensteunen hebben die helemaal horizontaal kunnen.

 • Oudere kinderen gebruiken vaak een rolstoel voor volwassenen. Hierbij is het ook belangrijk dat de rugleuning verstelbaar. Ook moeten er verstelbare beensteunen op de rolstoel zitten. U kunt kussens gebruiken om de stoel passend te maken. Bij grotere afstanden mag uw kind op de achterbank van een gewone auto zitten. Of u kiest voor een rolstoeltaxi of rolstoelbus.

 • Een gewone Maxi-Cosi of autostoeltje opvullen met een kussen is niet veilig. Voor een kind in een gipsbroek kunt u een geschikt autostoeltje huren. Dat kan bijvoorbeeld via de Happy Hips Service van Maxi-Cosi. Als u geen goed autostoeltje heeft, wordt geadviseerd om beter niet of zo min mogelijk met de auto te gaan.

Wanneer bellen?

Het kan voorkomen dat er complicaties of klachten zijn. U neemt contact op bij: 

 • Een verkleuring of zwelling van de tenen.
 • Huidproblemen.
 • Vaak en langdurig huilen, zonder dat u begrijpt waarom.
 • Een hoge temperatuur heeft (39 graden Celsius of hoger).

Versie: 00052 Gipsbroek bij kinderen 2023-08

Specialisme: Gipskamer
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.