Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Gastroscopie (in dagverpleging)
Terug naar bovenliggende pagina

Gastroscopie (in dagverpleging)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw behandelend arts heeft in overleg met u een gastroscopie onder sedatie (roesje) aangevraagd. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding op dit onderzoek, het onderzoek zelf en mogelijke complicaties. Deze folder is een aanvulling op de informatie die u van uw behandelend arts heeft gekregen.

Gastroscopie

Bij een gastroscopie wordt het slijmvlies van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm onderzocht. Dit gebeurt met een soepele en bestuurbare slang (gastroscoop) van minder dan 1 centimeter dik. In de slang zit een videocamera en een lampje. Zo zoekt de arts met de gastroscoop naar oorzaken van uw klachten of ziekte.

Voorbereiding

Het onderzoek kan alleen goed en veilig worden uitgevoerd als uw slokdarm en maag leeg zijn. Daarom moet u voor het onderzoek nuchter zijn. Dat betekent:

 • Niet meer eten en drinken vanaf 12.00 uur 's nachts, als het onderzoek vóór 13.00 uur 's middags plaatsvindt.
 • Als het onderzoek ná 13.00 uur 's middags plaatsvindt, mag u ’s ochtends vóór 07.00 uur nog wel een licht ontbijt nemen. Bijvoorbeeld twee beschuiten en twee kopjes thee, koffie (zonder melk) of water. Na 07.00 uur mag u niet meer eten en drinken.

Speciaal dieet

Heeft u een speciaal dieet? Dan raden wij u aan zelf eten mee te nemen, voor na het onderzoek.

Pacemaker of intracardiaal defibrillator (ICD)

Heeft u een pacemaker? Of heeft u een ICD? Vertel dit aan de arts die u voor dit onderzoek heeft doorverwezen. U moet dit ook vertellen aan de arts die het onderzoek uitvoert. Het is mogelijk dat de arts voor u extra maatregelen moet nemen.

Medicijngebruik

Soms moet u tijdelijk anders omgaan met uw medicijnen. Dit geldt voor u als u insuline, tabletten voor diabetes of bloedverdunners gebruikt. Stoppen met medicijnen gaat altijd in overleg met uw behandelend arts.

Insuline en/of tabletten bij diabetes
Heeft u suikerziekte en gebruikt u insuline of tabletten? Dan moet u de dosering hiervan aanpassen, omdat u een paar maaltijden overslaat. U bespreekt dit met uw arts. U neemt uw eigen insuline en bloedsuikermeter mee naar het Endoscopiecentrum.

Bloedverdunners
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Acenocoumarol (Sintrom), Fenprocoumon (Marcoumar), Plavix en Persantin? Vertel dit dan vooraf aan uw arts. Het kan zijn dat u voor het onderzoek minder of geen bloedverdunners kunt gebruiken. Doe dit alleen na overleg met uw arts. Stop nooit zelf met deze medicijnen.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicijnen? Overleg dan met uw arts wat u moet doen. Na het onderzoek geeft de arts aan wanneer u weer kunt beginnen met de bloedverdunners.

Lichte sedatie (roesje)

Tijdens de gastroscopie krijgt u een roesje. Dit heeft u voor het onderzoek besproken met uw arts. Bij een roesje krijgt u via een infuusnaaldje een slaapmiddel (Midazolam) of sterke pijnstiller (Fentanyl) ingespoten.
Door deze medicatie kunt u slaperig worden. U voelt zich ook ontspannen. Het is geen narcose. Het roesje helpt tegen ongemak tijdens het onderzoek.

Bij een roesje
Krijgt u een roesje? Denk dan om het volgende:

 • Na het onderzoek mag u 24 uur niet actief meedoen aan het verkeer. U mag ook niet wandelen, fietsen of reizen met het openbaar vervoer. Het is belangrijk dat u vooraf het vervoer naar huis heeft geregeld.
 • Het roesje kan geheugenverlies op de dag van het onderzoek veroorzaken.
 • Als u weer thuis bent, kunt u de hele dag minder fit en alert zijn.
 • U kunt beter geen belangrijke afspraken maken op de dag van het onderzoek.
 • U kunt beter de eerste 24 uur geen gevaarlijke machines te bedienen.

Allergieën

Als u overgevoelig (allergisch) bent voor bepaalde middelen, bespreekt u dit met uw behandelend arts. Dat doet u voordat het onderzoek plaatsvindt.

Opname

 • U meldt zich op de afgesproken tijd bij het Endoscopiecentrum.
 • Zorg dat u uw legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) en het telefoonnummer van uw contactpersoon bij u heeft.
 • Draag makkelijk zittende kleding. Neem, als u wilt, reservekleding mee.
 • U wordt door een verpleegkundige uit de wachtkamer opgehaald. U komt dan op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Hier wordt u voorbereid op het onderzoek. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Na het onderzoek komt u hier ook weer terug, om bij te komen.
 • Vanwege de privacy van u en de andere patiënten mag er geen bezoek op de dagverpleging komen.
 • Er is niet veel ruimte in de wachtkamer. Daarom vragen wij aan begeleiding en bezoek om ergens anders te wachten, bijvoorbeeld in de centrale wachtruimte van het ziekenhuis.
 • U mag een boek, telefoon of iPad meenemen voor tijdens het wachten.

Het onderzoek

Vanuit de dagverpleging wordt u naar de behandelkamer gebracht. Daar is het onderzoek. In de behandelkamer wordt u klaargelegd op een bed en aangesloten op de bewakingsapparatuur. Hiermee worden uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in uw bloed in de gaten gehouden.

Heeft u een kunstgebit of losse gebitselementen? Dan doet u die uit. Soms krijgt u een spray om uw keel te verdoven. Zo voorkomt u kokhalzen. De arts stelt u nog een paar vragen en dient u het roesje toe.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U krijgt een bijtring in uw mond om uw tanden en de gastroscoop te beschermen. De gastroscoop wordt voorzichtig door de ring in uw keel geschoven. Zo komt het in de slokdarm terecht. U houdt altijd voldoende ruimte om gewoon te kunnen ademen.

De arts blaast eerst via de gastroscoop een beetje lucht in de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Zo kan de arts alles beter bekijken. Het kan zijn dat u tijdens het onderzoek moet kokhalzen of van de extra lucht moet boeren. Schaamt u zich hier niet voor, dat is heel normaal. Wanneer er slijm in uw mond komt, wordt dat weggezogen. Probeer het slijm niet weg te slikken.

Soms wordt tijdens het onderzoek een beetje weefsel (biopt) weggehaald voor onderzoek. Hier voelt u niets van.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de Dagverpleging. Als u een roesje heeft gekregen, duurt het meestal 1,5 tot 2 uur voordat u weer helemaal wakker en fit bent. U krijgt wat te eten en te drinken en het infuusnaaldje wordt verwijderd.

Het kan dat uw keel ruw aanvoelt. Vooral als u tijdens het onderzoek een paar keer flink moest boeren. Dit gevoel raakt u snel weer kwijt. Maakt u zich daar geen zorgen over.

Uitslag

U krijgt een gesprek met de arts of u krijgt een formulier mee naar huis met de uitslag. De uitslag van weefselonderzoek duurt wat langer. Die krijgt u later van uw huisarts of de behandelend arts.

Mogelijke complicaties

Een gastroscopie is meestal een veilig onderzoek. Toch kan er soms iets gebeuren. Gemiddeld treedt er per 1000 onderzoeken 2 keer een complicatie op.

Ademhalingsproblemen of stoornis hartfunctie

Heel soms kunnen door een pijnstillend middel en een slaapmiddel ademhalingsstoornissen of stoornissen in de hartfunctie optreden. Bij oudere patiënten en patiënten met hart- of longproblemen letten we daarom extra op bij het gebruik van een roesje. Dat wordt uiteraard allemaal met u besproken.

Luchtweginfectie of longontsteking

Als een patiënt zich verslikt in de maaginhoud kan dat leiden tot een luchtweginfectie of een longontsteking. Dit komt voor als er een keelverdoving of een slaapmiddel is toegediend, vooral als patiënten niet nuchter zijn. Ook bij spoedonderzoeken kan dit gebeuren, bijvoorbeeld bij een maagbloeding. De patiënt is dan meestal niet nuchter.

Scheurtje

Bijna nooit treedt er een scheurtje in de slokdarm op, nog minder vaak in de maag. Dit komt alleen voor als het lastig is de slang via de keel in de slokdarm te krijgen of als er vernauwingen zijn.

Meer risico bij onderzoek en behandeling

Als het onderzoek tegelijk gebeurt met een behandeling, dan ontstaan er sneller complicaties. Voorbeelden van behandelingen zijn: het rekken van vernauwingen of het inspuiten van een bloedvat. Als u voor uw onderzoek een gesprek met uw arts wil om dit te bespreken, dan kunt u hiervoor een afspraak maken.

Opslaan van gegevens

Is er een complicatie? Dan slaan we uw gegevens (patiëntennummer en geboortedatum) en informatie over de complicatie op in een landelijke database. Als u daar bezwaar tegen heeft, dan kunt u dit doorgeven.

Reanimatiebeleid in het Endoscopiecentrum

 • Als u een onderzoek of behandeling ondergaat in het Endoscopiecentrum, is het belangrijk dat u weet hoe wij omgaan met reanimeren. Dit kan namelijk anders zijn dan uw eigen keuze.
 • In het Endoscopiecentrum wordt altijd gereanimeerd. Ook als u heeft aangegeven dat u bij een hartstilstand niet gereanimeerd wil worden. Dit lijkt vreemd, maar is het niet: het kan zijn dat de hartstilstand optreedt vanwege het toedienen van een roesje en niet door de operatie zelf. Daarom zullen we altijd reanimeren. Als u dit absoluut niet wilt, kunt u dat altijd melden bij uw arts.
 • Alle vragen over het reanimatiebeleid in het Endoscopiecentrum kunt u stellen aan uw behandelend arts.

Versie: 1465597 04-2023 Gastroscopie

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.