Endo-echografie van de anus (kringspier) of endeldarm
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
U bent onlangs met klachten of voor controle bij uw behandelend arts geweest. Om meer over de oorzaak van uw klachten te weten te komen, is er met u een afspraak gemaakt voor een endo-echografie. In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding op dit onderzoek, het onderzoek zelf en mogelijke complicaties. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Wat is een endo-echografie van de anus (kringspier)?
Bij een endo-echografie wordt via de anus een dunne staaf met een kleine echo-kop in de endeldarm gebracht. Met dit apparaat maken we met geluidsgolven gedetailleerde opnames. Zo kan uw arts via een beeldscherm de kringspier bekijken. Als er een poliep aanwezig is, kan de arts ook de dieptegroei van de poliep in de endeldarm beoordelen.
Voorbereiding
Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Als u een endo-echografie van de endeldarm krijgt, moet u de avond vóór het onderzoek 2 tabletten Bisacodyl innemen. Deze tabletten krijgt u van ons. Voordat de arts aan het onderzoek begint, krijgt u van een verpleegkundige een klysma. Zo wordt uw endeldarm goed schoongemaakt. Voor een endo-echografie van de anus (kringspier) is geen voorbereiding nodig. U mag op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken.
Medicijnen
U kunt uw eigen medicijnen innemen zoals u gewend bent.
Zo gaat het onderzoek
- Het onderzoek vindt plaats op het Endoscopiecentrum. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij.
- Als alleen uw anus wordt onderzocht, onderzoekt de arts de anus eerst met zijn vinger. Vervolgens gaat de arts met de endo-echostaaf ongeveer 5 centimeter via de anus naar binnen.
- Als het in uw geval gaat om onderzoek naar een afwijking in de endeldarm, vindt er eerst een normale endoscopie plaats. Hierdoor krijgt de arts een goed beeld van de afwijking. Vervolgens zuigt de arts zoveel mogelijk lucht uit de endeldarm en brengt hij wat water in als dat nodig is. Ook kan de arts u vragen in een andere houding te gaan liggen, zodat de afwijking ‘onder water’ ligt. Dat is belangrijk voor de echo. Het onderzoek is niet pijnlijk.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.
Na het onderzoek
Na een endo-echo van de endeldarm kan er nog veel water in de endeldarm aanwezig zijn. Het is dan verstandig om eerst naar het toilet te gaan. Ook raden we aan een extra onderbroek mee te nemen.
Uitslag
De arts die het onderzoek heeft uitgevoerd, vertelt u meteen na afloop de uitslag.
Risico’s en complicaties
De kans op complicaties bij een anale endo-echografie is heel klein. Er zijn bijna geen complicaties bekend. Als u voor het onderzoek een gesprek wilt met de MDL-arts om over het risico van complicaties te praten, dan kunt u hiervoor een afspraak maken op onze polikliniek. Treedt er bij u toch een complicatie op? Dan worden uw gegevens (patiëntnummer en geboortedatum) en de gegevens van de complicatie opgeslagen in een landelijke database. Die database is er om de kwaliteit en veiligheid van de endoscopieën te verbeteren. Als u niet wilt dat u gegevens worden opgeslagen, kunt u dat laten weten.
Tevredenheid
Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)
Versie: 20170049 2023-03 Endo-echografie-van-de-anus-kringspier-of-endeldarm
Contact informatie
-
Routenummer: 0.6 Telefoonnummer: (050) 524 5940 Faxnummer: (050) 524 5946 E-mailadres: Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver) Openingstijden: Op werkdagen open van 8.00 tot 16.00 uur. Bijbehorende specialisme(n):