Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echogeleid histologisch biopt van de nier
Terug naar bovenliggende pagina

Echogeleid histologisch biopt van de nier

Folder

Inleiding

U krijgt een histologisch biopt van uw nier. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een echografie (echogeleid histologisch biopt). Voor dit onderzoek wordt u een dag en een nacht opgenomen op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

Echogeleid histologisch biopt

Bij een echogeleid histologisch biopt wordt met een dikke naald een stukje weefsel uit uw nier gehaald. Dat stukje weefsel wordt in het laboratorium onderzocht. Het prikken met de dikke naald gebeurt met behulp van echografie. Bij een echografie kan de behandelend arts door ultrageluidsgolven uw organen zichtbaar maken op een beeldscherm. Ultrageluidsgolven zijn voor de mens niet hoorbaar.

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek mag u in de ochtend een beetje eten en drinken. Bijvoorbeeld een kopje thee en een beschuit. U neemt alleen uw dagelijkse medicijnen in. Daarna moet u nuchter blijven en mag u niets meer eten en drinken.

Diabetes en bloedverdunners

Als u diabetes heeft, kunt u uw medicatie gewoon gebruiken en zo nodig iets eten. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, vertelt u dat meteen aan uw behandelend arts en aan de telefonist van de afdeling Radiologie.

Het verloop van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de verpleegafdeling 2D. Als dat nodig is wordt er bloed bij u afgenomen, om te kijken of de stolling van uw bloed in orde is. Als de uitslag van het bloedonderzoek bekend is, gaat u in een bed naar de afdeling Radiologie. Er mag geen bezoek bij het onderzoek aanwezig zijn.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op een onderzoekstafel. U krijgt een koude gel op uw rug. Door die gel kijkt de radioloog met het echografie-apparaat naar uw nier. De huid wordt daarna plaatselijk verdoofd. De radioloog maakt dan een sneetje in de huid en gaat met een naald in uw nier. Doordat alleen de huid verdoofd kan worden en de nier niet, kan het afnemen van het stukje weefsel (biopsie) een wat vervelend gevoel geven. Tijdens de biopsie zegt de radioloog hoe u moet ademen. Soms moet u inademen of juist uitademen. De radioloog neemt meestal 2 biopten af via hetzelfde sneetje in de huid. Het weefsel gaat voor onderzoek naar het laboratorium. U krijgt een drukverband op het wondje.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na de biopsie wordt u in bed teruggebracht naar de verpleegafdeling. Het is belangrijk dat u tot de volgende ochtend in bed blijft. De eerste 3 uur ligt u plat op uw rug. De verpleegkundige controleert regelmatig uw hartslag en bloeddruk. Uw urine kan door het afnemen van het stukje weefsel uit de nier bloederig zijn. Dat gaat weer over.

Als de controles in orde zijn en er verder geen problemen zijn, kunt u de dag na het onderzoek naar huis. Wanneer u thuis toch weer pijn krijgt, of helderrood bloed gaat plassen, neemt u contact op met uw behandelend specialist.

Uitslag

De uitslag van het weefselonderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Versie: 1495948 Echogeleid histologisch biopt van de nier 2023-08

Specialisme: Interne Geneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.