Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echogeleid histologisch biopt van de nier
Terug naar bovenliggende pagina

Echogeleid histologisch biopt van de nier

Folder

Inleiding

U krijgt een histologisch biopt van uw nier. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een echografie (echogeleid histologisch biopt). Voor dit onderzoek wordt u een dag en een nacht opgenomen op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. In deze folder leest u hoe het onderzoek gaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

Echogeleid histologisch biopt

Bij een echogeleid histologisch biopt wordt een stukje weefsel uit uw nier gehaald. Dat stukje weefsel wordt in het laboratorium onderzocht.

Het weefsel weghalen gebeurt met een dikke naald. De echografie helpt om te zien waar geprikt moet worden. Bij een echografie maakt de arts uw organen zichtbaar op een beeldscherm. Dat gebeurt met ultrageluidsgolven. Ultrageluidsgolven zijn voor de mens niet hoorbaar.

Voorbereiding

  • Op de dag van het onderzoek mag u in de ochtend een beetje eten en drinken. Bijvoorbeeld een kopje thee en een beschuit. U neemt alleen uw dagelijkse medicijnen in. Daarna moet u nuchter blijven en mag u niets meer eten en drinken.
  • Als u diabetes heeft, kunt u uw medicatie gewoon gebruiken en zo nodig iets eten.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Vertel dit meteen aan uw behandelend arts en aan de afdeling Radiologie.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie van de verpleegafdeling. Als dat nodig is, wordt er bloed bij u afgenomen. Dit is om te kijken of de stolling van uw bloed in orde is. Als de uitslag van het bloedonderzoek bekend is, gaat u in een bed naar de afdeling Radiologie. Er mag geen bezoek bij het onderzoek aanwezig zijn.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op een onderzoekstafel. U krijgt een koude gel op uw rug. Door die gel kijkt de radioloog met het echografieapparaat naar uw nier. De huid wordt daarna plaatselijk verdoofd. De radioloog maakt dan een sneetje in de huid en gaat met een naald in uw nier. Er wordt dan een stukje weefsel afgenomen (biopsie).

Doordat alleen de huid verdoofd kan worden en de nier niet, kan de biopsie een vervelend gevoel geven. Tijdens de biopsie zegt de radioloog hoe u moet ademen. Soms moet u inademen of juist uitademen. De radioloog neemt meestal 2 biopten af via hetzelfde sneetje in de huid. Het weefsel gaat voor onderzoek naar het laboratorium. U krijgt een drukverband op het wondje.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na de biopsie wordt u in bed teruggebracht naar de verpleegafdeling. Het is belangrijk dat u tot de volgende ochtend in bed blijft. De eerste 3 uur ligt u plat op uw rug. De verpleegkundige controleert regelmatig uw hartslag en bloeddruk. Uw urine kan door het afnemen van het stukje weefsel uit de nier bloederig zijn. Dat gaat weer over. Als de controles in orde zijn en er verder geen problemen zijn, kunt u de dag na het onderzoek naar huis.

Krijgt u thuis pijn of plast u helderrood bloed? Neem dan contact op met uw behandelend arts.

De uitslag

De uitslag van het weefselonderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Versie: 1495948 Echogeleid histologisch biopt van de nier 2023-08

Specialisme: Interne Geneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.