Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echogeleid histologisch biopt van de borst
Terug naar bovenliggende pagina

Echogeleid histologisch biopt van de borst

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts krijgt u binnenkort een echogeleid histologisch biopt van de borst. Dat heet ook wel een biopsie. Het onderzoek vindt plaats in het Borstcentrum. In deze folder leest u wat er voor, tijdens en na het onderzoek gebeurt. Ook leest u wanneer u de uitslag krijgt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunnende middelen (bloedverdunners)? Vertel dit zo snel mogelijk aan uw arts en aan de afdeling Radiologie.
  • Gebruik op de dag van het onderzoek géén olie, bodylotion of talkpoeder op uw bovenlichaam.

Het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie van het Borstcentrum. De laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedhokje. U ontbloot het bovenlichaam en gaat naar de onderzoekskamer. Uw naaste mag niet mee naar binnen.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De radioloog brengt de afwijking in de borst in beeld met het echografieapparaat. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving. Nadat de verdoving goed is ingewerkt, maakt de radioloog een sneetje in de huid.

Door het sneetje wordt een naald ingebracht. Dat heet de biopsienaald. Via deze biopsienaald neemt de radioloog verschillende stukjes borstweefsel (biopten) weg. Net zolang tot de radioloog voldoende weefsel heeft. Daarna gaat het weefsel voor onderzoek naar het laboratorium.

Duur van het onderzoek

Het echogeleid histologisch biopt duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek drukt de radioloog met de hand op de plek van de prik. Dat wordt gedaan om een nabloeding tegen te gaan. Daarna krijgt u er een pleister op.

U krijgt instructies mee over de verzorging van het wondje. Het onderzoek kan voor napijn zorgen. We adviseren om tegen de pijn alleen paracetamol te gebruiken, geen aspirine.

Na het onderzoek kunt u zelf naar huis rijden. U kunt uw dagelijkse activiteiten doen, behalve zwaar tillen of sporten.

De uitslag

Na 1 week is de uitslag van het onderzochte weefsel bekend. U krijgt een afspraak bij uw behandelend arts om de uitslag te bespreken.

Versie: 1068937 05-2023 echogeleid histologisch biopt van de borst

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.