Echogeleid histologisch biopt van de borst
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw behandelend arts krijgt u binnenkort een echogeleid histologisch biopt van de borst. Dat heet ook wel een biopsie. Het onderzoek vindt plaats in het Borstcentrum. In deze folder leest u wat er voor, tijdens en na het onderzoek gebeurt. Ook leest u wanneer u de uitslag krijgt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Voor het onderzoek
- Gebruikt u bloedverdunnende middelen (bloedverdunners)? Vertel dit zo snel mogelijk aan uw arts en aan de afdeling Radiologie.
- Gebruik op de dag van het onderzoek géén olie, bodylotion of talkpoeder op uw bovenlichaam.
Het onderzoek
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de receptie van het Borstcentrum. De laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedhokje. U ontbloot het bovenlichaam en gaat naar de onderzoekskamer. Uw naaste mag niet mee naar binnen.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De radioloog brengt de afwijking in de borst in beeld met het echografieapparaat. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving. Nadat de verdoving goed is ingewerkt, maakt de radioloog een sneetje in de huid. Door het sneetje wordt een naald ingebracht. Dat heet de biopsienaald.
Via deze biopsienaald neemt de radioloog verschillende stukjes borstweefsel (biopten) weg. Net zolang tot de radioloog voldoende weefsel heeft. Daarna gaat het weefsel voor onderzoek naar het laboratorium.
Tijdsduur
Het echogeleid histologisch biopt duurt ongeveer 30 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek drukt de radioloog met de hand op de plek van de prik. Dat wordt gedaan om een nabloeding tegen te gaan. Daarna krijgt u er een pleister op.
U krijgt instructies mee over de verzorging van het wondje. Het onderzoek kan voor napijn zorgen. We adviseren om tegen de pijn alleen paracetamol te gebruiken, geen aspirine.
Na het onderzoek kunt u zelf naar huis rijden. U kunt uw dagelijkse activiteiten doen, behalve zwaar tillen of sporten.
Uitslag
Na 1 week is de uitslag van het onderzochte weefsel bekend. U krijgt een afspraak bij uw behandelend arts om de uitslag te bespreken.
Tevredenheid
Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)
Mijn Martini
Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.
Versie: 1068937 05-2023 echogeleid histologisch biopt van de borst
Contact informatie
-
Routenummer: 1.7 Telefoonnummer: (050) 524 6690 Faxnummer: (050) 524 5927 E-mailadres: secretariaatborstcentrum@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur. Bijbehorende specialisme(n):