Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Capillair microscopie
Terug naar bovenliggende pagina

Capillair microscopie

Folder

Inleiding

Binnenkort krijgt u een nagelriemonderzoek (capillair microscopie). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en is op de afdeling Radiologie. In deze folder leest u wat het onderzoek is en hoe u zich voorbereidt.

Nagelriemonderzoek

Bij het nagelriemonderzoek bekijkt de reumatoloog de kleine bloedvaten met een microscoop. De reumatoloog let dan op veranderingen in de kleine bloedvaten. De veranderingen kunnen namelijk een symptoom zijn van (beginnende) reuma. Het nagelriemonderzoek helpt om te zien of u mogelijk reuma heeft.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw nagelriemen niet beschadigd zijn. Daarom mag u 2 weken voor het onderzoek:

  • Niet naar de manicure gaan
  • De nagelriem niet naar achteren duwen
  • Geen nagellak gebruiken
  • Geen kunstnagels gebruiken

Op de dag van het onderzoek

Het is belangrijk dat de handen warm zijn tijdens het onderzoek. Daarom vragen we u om minstens 20 minuten voor de afspraak in het ziekenhuis te zijn. Dan kunt u uw handen opwarmen in de wachtkamer. Bij koud weer is het verstandig om handschoenen te dragen tot het onderzoek begint.

Het onderzoek

Wij vragen u uw handen plat op het bureau te leggen. De reumatoloog doet een druppeltje olie op uw nagelriemen. Daarna worden de bloedvaatjes bekeken met de microscoop. Ook worden er foto’s van gemaakt.  Alle vingers, behalve de duimen, worden bekeken.

Duur van het onderzoek

  • De voorbereiding in de wachtkamer duurt 20 minuten.
  • Het onderzoek duurt 30 minuten.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de reumatoloog: telefonisch of tijdens de volgende afspraak. 

Versie: V1 00090 11-2023 Capillair microscopie

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.