Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Bronchoscopie (in dagverpleging)
Terug naar bovenliggende pagina

Bronchoscopie (in dagverpleging)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft in overleg met uw arts een afspraak voor een bronchoscopie met een roesje. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en welke voorbereidingen u moet treffen. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Bij een bronchoscopie wordt de binnenkant van uw luchtwegen bekeken. Tijdens het onderzoek wordt er via uw mond of neus een dun, soepel slangetje (bronchoscoop) in uw lucht­wegen geschoven. Op de bronchoscoop zit een camera. Zo ziet de arts de structuur van het slijmvlies en ontstekingen of afwijkingen. Ook kan de arts stukjes slijmvlies wegnemen voor onderzoek.

Voorbereiding op het onderzoek

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent:

 • U mag 4 uur vóór het onderzoek niet meer eten. U mag tot 2 uur vóór het onder­zoek alleen heldere dranken drinken, zoals water, appelsap of thee.
 • De laatste 2 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten of drinken.
 • Gebruikt u medicijnen? Neem die dan op de dag van het onderzoek in met een klein slokje water. Moet u medicijnen met een groot glas water innemen? Doe dit dan vroeg in de ochtend. Inhalatiemedicijnen (pufjes) kunt u gewoon blijven ge­bruiken.
 • Gebruikt u bloedverdunners zoals Acenocoumarol (Sintrommitis), Fenprocoumon (Marcoumar), Dabigatran (Pradaxa), Axibapan ( eliquis), Rivaroxaban (Xarelto)? Het kan dat u hiermee moet stoppen. Dit bespreekt u met uw arts. Soms worden de bloedverdunners tijdelijk vervangen door andere medicijnen. Aspirine en Ascal mag u vaak wel blijven gebruiken.
 • Heeft u diabetes en gebruikt u hiervoor insuline of tabletten? Overleg dan met uw behandelend arts hoe u het medicijngebruik aanpast.

 Opname

 • U meldt zich op de afgesproken tijd bij het Endoscopiecentrum.
 • Zorg dat u uw legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) en het telefoonnummer van uw contactpersoon bij u heeft.
 • U wordt door een verpleegkundige uit de wachtkamer opgehaald. U komt dan op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Hier wordt u voorbereid op het onderzoek. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Na het onderzoek komt u hier ook weer terug, om bij te komen.
 • Vanwege de privacy van u en de andere patiënten mag er geen bezoek op de dagverpleging komen.
 • Er is niet veel ruimte in de wachtkamer. Daarom vragen wij aan begeleiding en bezoek om ergens anders te wachten, bijvoorbeeld in de centrale wachtruimte van het ziekenhuis.
 • U mag een boek, telefoon of iPad meenemen om uzelf te vermaken tijdens het wachten.

Lichte sedatie (roesje)

Tijdens de bronchoscopie krijgt u een roesje. Dit heeft u voor het onderzoek besproken met uw arts. Bij een roesje krijgt u via een infuusnaaldje een slaapmiddel (Midazolam) en / of sterke pijnstiller (Fentanyl) ingespoten.
Door deze medicatie kunt u slaperig worden. U voelt zich ook ontspannen. Het is geen narcose. Het roesje helpt tegen ongemak tijdens het onderzoek.

Bij een roesje

Krijgt u een roesje? Denk dan om het volgende:

  • Na het onderzoek mag u 24 uur niet actief meedoen aan het verkeer. U mag ook niet wandelen, fietsen of reizen met het openbaar vervoer. Het is belangrijk dat u vooraf het vervoer naar huis heeft geregeld.
  • Uw begeleider haalt u op uit de wachtkamer van het
  • Het roesje kan geheugenverlies op de dag van het onderzoek veroorzaken.
  • Eenmaal thuis kunt u de hele dag minder/ fit en alert zijn.
  • U kunt beter geen belangrijke afspraken maken op de dag van het onderzoek.
  • Wij raden u dringend af de eerste 24 uur gevaarlijke machines te bedienen.

Het onderzoek

U ligt op uw rug op de onderzoekstafel.  U krijgt voordat het roesje wordt toegediend een bijtring in. Deze bijtring beschermt de scoop. De arts schuift de slang voorzichtig via uw mond of neus naar binnen. De verpleegkundige ondersteunt u hierbij.  Tijdens het onderzoek kunt u normaal ademhalen.
Het helpt als u zich tijdens het onderzoek concentreert op uw ademhaling. Uw hartslag en zuurstof­gehalte in het bloed wordt gemeten met een knijpertje op uw vinger. Als dat nodig is, krijgt u extra zuurstof via een slangetje in uw neus.

Bronchoscoop

Met de bronchoscoop bekijkt de arts de binnenkant van uw luchtpijp en de vertakkingen ervan. Soms neemt de arts stukjes weefsel (biopten) of slijm af voor onderzoek. Dit doet geen pijn.

Na het onderzoek

 • Wordt u weer teruggebracht naar de dagverpleging, hier komt u bij van het roesje. Als u een roesje heeft gekregen, duur het meestal 1.5 tot 2 uur voordat u weer helemaal wakker bent.
 • Op de dagverpleging worden uw hartslag en zuurstofgehalte nog gedurende 30 minuten in de gaten gehouden.
 • De verdoving van de mond en keelholte is na het onderzoek nog niet helemaal uitgewerkt. U kunt zich hierdoor verslikken. Daarom mag u pas anderhalf uur na het onderzoek weer eten en drinken. Begin met een slokje water. Als dit goed gaat, probeert u voorzichtig of u ook weer kunt eten.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt met voorbereidingen ongeveer 15 tot 25 minuten.

Complicaties

Een bronchoscopie geeft soms complicaties. Denk dan aan een zere keel of neus, heesheid, koorts, hoesten of pijn bij het ademen. Ook is het mogelijk dat u na het onderzoek een beetje bloed of bloederig slijm ophoest. Dit gaat meestal binnen een dag weer over. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken.
Als uw luchtwegen gespoeld zijn, kunt u ’s avonds koorts krijgen. Dat is normaal en hoort de volgende dag over te zijn.

Neem na de bronchoscopie contact op met uw longarts als:

 • U langer dan een paar dagen bloed of bloederig slijm ophoest.
 • De hoeveelheid bloed die u ophoest toeneemt.
 • U een dag na het onderzoek nog koorts heeft.

Uitslag

Direct na het onderzoek bespreekt de arts de uitslag met u. De uitslag van weefselonderzoek is er niet meteen. Als alle gege­vens bekend zijn, krijgt u die uitslag ook van uw arts.

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.