Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Bovenkaakverbreding (Corticotomie)
Terug naar bovenliggende pagina

Bovenkaakverbreding (Corticotomie)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw orthodontist heeft u verwezen naar de kaakchirurg in het Martini Ziekenhuis voor een bovenkaakverbreding. In deze folder leest u de belangrijkste informatie over de operatie en de nabehandeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw chirurg. 

Smalle bovenkaak

Een te smalle bovenkaak kan problemen geven bij een behandeling door een orthodontist. Er is ruimtegebrek voor de tanden en kiezen. Of de tanden en kiezen van de bovenkaak sluiten niet goed aan op de onderkaak. Daarom heeft  uw orthodontist u verwezen naar de kaakchirurg, die de bovenkaak met een operatie kan helpen te verbreden.

Voorbereiding

De operatie vindt plaats onder narcose. Als voorbereiding op de operatie heeft u een afspraak met de anesthesioloog op het preoperatief spreekuur. De anesthesioloog onderzoekt u en bespreekt de narcose met u. 

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. Dit betekent dat u de dag voor de opname vanaf 24.00 uur niets meer eet en drinkt.

De operatie

De kaakchirurg maakt drie sneden in het bot van de bovenkaak, waardoor deze wordt verzwakt. Op het gehemelte brengt de kaakchirurg een klein verbredingsapparaat (distractie-apparaat) aan. In de periode na de operatie wordt dit apparaat dagelijks aangedraaid en gaat de bovenkaak langzaam uit elkaar. Hierdoor wordt de bovenkaak breder gemaakt.

Tijdsduur

De ingreep duurt ongeveer 1 uur. Hierna verblijft u kort op de uitslaapkamer waarna u teruggaat naar de verpleegafdeling. De volgende ochtend mag u weer naar huis.

Pijn en zwelling

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en instructies van de verpleegkundige mee. 

Na de operatie kunnen uw wangen wat opzwellen. Deze zwelling zal na 2 dagen het grootst zijn en daarna langzaam weer minder worden. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. Op de dag van de ingreep en de dag erna kan er nog wat bloed uit uw neus of mond komen. Dit is normaal en gaat vanzelf over.

Verdere verzorging

De eerste week na de ingreep mag u uw neus niet snuiten, maar alleen afvegen of ophalen. Als u niest, dan moet u uw mond open houden en uw neus dichtknijpen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat u een te groot drukverschil opbouwt tussen uw neusbijholte en uw mondholte. Hierdoor zou u lucht in uw wangen kunnen blazen.

De eerste 2 dagen na de ingreep kunt u beter uw tanden niet poetsen. Daarna mag u dat weer voorzichtig gaan doen. Om uw mond goed te reinigen krijgt u een recept mee voor een mondspoelvloeistof (chloorhexidine). Dit kunt u bij de apotheek halen. Hiermee kunt u de eerste week 4 keer per dag uw mond spoelen.

Het is voor de wondgenezing beter om de eerste dagen na de operatie niet te roken.

Omdat uw bovenkaak door de operatie tijdelijk is verzwakt, is het verstandig om de eerste paar weken zacht voedsel te eten. U krijgt bij uw ontslag uit het ziekenhuis dieetvoorschriften van ons mee.

Complicaties

Als de zwelling of de pijn na 3 tot 5 dagen toeneemt, is het verstandig om contact met ons op te nemen. Natuurlijk kunt u ook altijd bellen als u zich ongerust maakt. Neem tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de telefooncentrale van het Martini Ziekenhuis. Vraag dan naar de dienstdoende kaakchirurg.

Het aandraaien van het verbredingsapparaat

Ongeveer 1 week na het aanbrengen van het verbredingsapparaat heeft u een afspraak bij de kaakchirurg. Als het goed gaat, kunt u hierna beginnen met het aandraaien van het apparaat. De chirurg zal u leren hoe u (of uw ouders of partner) dit kunt doen. Het aandraaien is meestal niet pijnlijk.

Per 3 dagen wordt ongeveer 1 millimeter verbreed. Meestal is de bovenkaak na 1 tot 2 weken aandraaien voldoende verbreed. Er ontstaat dan ruimte tussen uw voortanden. In deze periode wordt u geregeld door de kaakchirurg en orthodontist gecontroleerd. Zij bepalen wanneer de bovenkaak breed genoeg is en u met het aandraaien kunt stoppen.

Verwijdering

Na het aandraaien blijft het verbredingsapparaat nog ongeveer 3 maanden in uw mond om het kaakbot de tijd te geven de oorspronkelijke sterkte weer te krijgen. Daarna kan het apparaat eenvoudig onder plaatselijke verdoving door de kaakchirurg worden verwijderd.

Verdere behandeling

Enkele weken na het verbreden van de bovenkaak gaat de orthodontist verder met de behandeling. Hierbij maakt hij gebruik van de vaste beugel die u al voor de operatie had. Uw beet wordt gecorrigeerd. En de ruimte die door het aandraaien tussen de voortanden is ontstaan, wordt gebruikt om de boventanden aaneengesloten in een rij te zetten.



Versie V1: 20160076 Bovenkaakverbreding (Corticotomie) 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.