Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Bovenkaakverbreding (Corticotomie)
Terug naar bovenliggende pagina

Bovenkaakverbreding (Corticotomie)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw orthodontist heeft u verwezen naar de kaakchirurg in het Martini Ziekenhuis. Hier krijgt u een operatie om uw bovenkaak te verbreden. Dit heet een bovenkaakverbreding (corticotomie). In deze folder leest u belangrijke informatie over de periode voor, tijdens en na de operatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw chirurg. 

Waarom een bovenkaakverbreding?

Een te smalle bovenkaak kan problemen geven bij een behandeling door een orthodontist. Er is dan te weinig ruimte voor de tanden en kiezen. Of de tanden en kiezen van de bovenkaak sluiten niet goed aan op de onderkaak. Daarom heeft uw orthodontist u verwezen naar de kaakchirurg. U krijgt een operatie om uw bovenkaak te verbreden.

Voorbereiding

 • Tijdens de operatie gaat u onder narcose. Ter voorbereiding wordt u uitgenodigd voor het preoperatief spreekuur. De anesthesioloog onderzoekt u en bespreekt de narcose met u. 
 • Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. Dit betekent dat u de dag voor de opname vanaf 24.00 uur niets meer eet en drinkt.

De operatie

De kaakchirurg maakt 3 sneden in het bot van de bovenkaak, waardoor deze wordt verzwakt. Op het gehemelte brengt de kaakchirurg een klein verbredingsapparaat (distractie-apparaat) aan. In de periode na de operatie wordt dit apparaat dagelijks aangedraaid. Hierdoor gaat de bovenkaak langzaam uit elkaar en wordt de bovenkaak breder.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 1 uur. Hierna verblijft u kort op de uitslaapkamer. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling. De volgende ochtend mag u weer naar huis.

Na de operatie

 • De eerste week na de ingreep mag u uw neus niet snuiten, maar alleen afvegen of ophalen. Als u niest, dan moet u uw mond open houden en uw neus dichtknijpen. Dit is nodig om een drukverschil tussen uw neusbijholte en mondholte tegen te gaan. Anders zou u lucht in uw wangen kunnen blazen.
 • De eerste 2 dagen na de ingreep kunt u beter uw tanden niet poetsen. Daarna mag u dat weer voorzichtig gaan doen.
 • U krijgt een recept voor een mondspoelvloeistof (chloorhexidine) mee. Dit kunt u bij de apotheek halen. Hiermee kunt u de eerste week 4 keer per dag uw mond spoelen.
 • Het is voor de wondgenezing beter om de eerste dagen na de operatie niet te roken.
 • Het is verstandig om de eerste weken zacht voedsel te eten. Uw bovenkaak is namelijk tijdelijk verzwakt door de operatie.
 • U krijgt bij uw ontslag uit het ziekenhuis dieetvoorschriften mee naar huis.

Mogelijke omplicaties

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en instructies van de verpleegkundige mee. 

Na de operatie kunnen uw wangen wat opzwellen. Deze zwelling zal na 2 dagen het grootst zijn en daarna langzaam weer minder worden. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. Op de dag van de ingreep en de dag erna kan er nog wat bloed uit uw neus of mond komen. Dit is normaal en gaat vanzelf over.

Wanneer bellen?

Als de zwelling of de pijn na 3 tot 5 dagen toeneemt, is het verstandig om het ziekenhuis te bellen. Natuurlijk kunt u ook altijd bellen als u zich ongerust maakt.

 • Neem tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.
 • Bel buiten kantooruren de telefooncentrale van het Martini Ziekenhuis. Vraag dan naar de dienstdoende kaakchirurg.

Controle

 • Ongeveer 1 week na de operatie heeft u een afspraak bij de kaakchirurg. Als het goed gaat, kunt u hierna beginnen met het aandraaien van het apparaat. De chirurg leert u hoe u (of uw ouders of partner) dit doet. Het aandraaien is meestal niet pijnlijk.
 • Per 3 dagen wordt ongeveer 1 millimeter verbreed. Meestal is de bovenkaak na 1 tot 2 weken aandraaien voldoende verbreed. Er ontstaat dan ruimte tussen uw voortanden. In deze periode wordt u geregeld door de kaakchirurg en orthodontist gecontroleerd. Zij bepalen wanneer de bovenkaak breed genoeg is en u met het aandraaien kunt stoppen.
 • Na het aandraaien blijft het verbredingsapparaat nog ongeveer 3 maanden in uw mond. Dit is om het kaakbot de tijd te geven de oorspronkelijke sterkte weer te krijgen. Daarna kan het apparaat eenvoudig door de kaakchirurg worden verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Terug naar de orthodontist

Enkele weken na het verbreden van de bovenkaak gaat u terug naar de orthodontist. De orthodontist vervolgt uw behandeling. U krijgt uw vaste beugel van voor de operatie weer terug. Hiermee wordt uw beet gecorrigeerd. Door het aandraaien is er ruimte tussen uw voortanden ontstaan. Deze ruimte is nodig om de boventanden weer aaneengesloten in een rij te zetten.

Versie V1: 20160076 Bovenkaakverbreding (Corticotomie) 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.