Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

2. Folders
  3. Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO)
Terug naar bovenliggende pagina

Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO)

Folder

Inleiding

Ieder mens draagt bacteriën bij zich. Deze bacteriën hebben we nodig, bijvoorbeeld voor bescherming van de huid en voor de spijsvertering. De normale menselijke darminhoud bestaat uit zeer veel bacteriën (micro-organismen). Deze bacteriën kunnen soms een infectie veroorzaken bij iemand met een verminderde weerstand. Via laboratoriumonderzoek kunnen we vaststellen om welke bacterie het gaat. De arts schrijft dan antibiotica voor om de bacteriën te doden, waarna de infectie meestal weer over gaat.

In het ziekenhuis worden maatregelen genomen om verspreiding van deze BRMO tegen te gaan. Hier verblijven namelijk veel mensen met een verminderde weerstand. Zij hebben een verhoogde kans op infecties door BRMO, die moeilijk te behandelen zijn.

BRMO

Bacteriën die ongevoelig (resistent) zijn voor de meeste antibiotica noemen we bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Bacteriën die resistent zijn voor meerdere groepen antibiotica komen steeds vaker voor.

Het onderzoek

In het ziekenhuis kunnen we de aanwezigheid van BRMO aantonen als bij een patiënt kweken worden afgenomen. Met een wattenstokje wordt dan lichaamsmateriaal afgenomen, meestal uit de anus (rectum) of de keel. Het laboratorium controleert deze kweken dan op de aanwezigheid van een BRMO-bacterie.

Wordt de bacterie bij u aangetroffen in anus of keel maar heeft u geen klachten van een infectie? In zo’n situatie spreken we van dragerschap (kolonisatie) met een BRMO. U krijgt u geen antibiotica, want dat is niet zinvol. Bovendien zou de bacterie dan zelfs nog ongevoeliger kunnen worden voor antibiotica. De meeste mensen raken de BRMO na verloop van tijd vanzelf weer kwijt.

Wordt de bacterie bij u aangetroffen op een andere plek? Bijvoorbeeld in een wond, urine, of slijm in de luchtwegen? In veel gevallen is er dan wel sprake van een infectie en is behandeling met antibiotica nodig. Gelukkig zijn er nog antibiotica waarmee we deze infecties kunnen behandelen. Na de behandeling van deze infectie, kan het zijn dat u nog een tijd drager blijft van een BRMO. Hoe lang precies is onbekend.

Verspreiding voorkomen van BRMO

BRMO kunnen zich onder de bevolking verspreiden via menselijk contact, hoesten en het aanraken van besmette oppervlakken. In het ziekenhuis worden daarom hygiënemaatregelen genomen om verspreiding van BRMO tegen te gaan.

Wordt er tijdens de ziekenhuisopname bij u een BRMO gevonden? Dan gaat de arts met u en familie of bekenden in gesprek. Er moeten namelijk maatregelen worden genomen.

U wordt op een eenpersoonskamer verpleegd. Dit heet een isolatie. Verder gebruiken de ziekenhuismedewerkers gebruiken extra persoonlijke beschermingsmiddelen als zij contact met u hebben. Voorbeelden zijn handdesinfectie en het dragen van overschort en handschoenen.

Na het onderzoek

Als tijdens de ziekenhuisopname bij u een BRMO is gevonden, mag u gewoon bezoek blijven ontvangen. Ook kinderen, ouderen en zwangeren blijven welkom. Wij vragen het bezoek wel om vooraf contact op te nemen met de verpleging van de afdeling voor instructie over hygiënemaatregelen.

Opname in andere instelling

Gaat u na opname uit het Martini Ziekenhuis naar een verpleeghuis? Dan vertelt uw arts aan de verpleeghuisarts dat u drager bent van een BRMO. Het verpleeghuis neemt dan maatregelen om verspreiding naar bewoners met een verminderde weerstand te voorkomen.

Gaat u voor opname of bezoek naar een ander ziekenhuis?  Dan moet u melden dat u drager bent van een BRMO. Dan kunnen daar maatregelen genomen worden om verspreiding binnen het ziekenhuis tegen te gaan.

Terug naar het Martini Ziekenhuis

Komt u opnieuw voor opname of behandeling naar het Martini Ziekenhuis? Dan zien onze medewerkers in het computersysteem dat u drager bent van een BRMO en zullen er weer hygiënemaatregelen genomen worden. Er worden dan weer kweken bij u afgenomen voor BRMO. Afhankelijk van de duur van het dragerschap en de uitslag van de kweken, wordt besloten of de isolatie opgeheven kan worden. Ook op bepaalde poliklinieken kunnen extra hygiënemaatregelen nodig zijn.

Weer naar huis

De bijzondere maatregelen gelden alleen in het ziekenhuis. Thuis hoeft u geen extra maatregelen te nemen. Voor uw gezonde omgeving zorgt de BRMO niet voor een risico.

Krijgt u na uw opname thuiszorg, fysiotherapie of andere zorg aan huis? Dan moet u vertellen dat u een drager van een BRMO bent. Uw behandelaars kunnen namelijk contact hebben met patiënten die een verminderde weerstand hebben. De zorgverlener volgt dan de eigen protocollen.

Versie: 001166341 BMRO 2023-09

Deel via e-mail