Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

2. Folders
  3. Badbevalling in het Martini Ziekenhuis
Terug naar bovenliggende pagina

Badbevalling in het Martini Ziekenhuis

Folder

Inleiding

Deze folder bevat informatie voor aanstaande ouders die belangstelling hebben voor een badbevalling. De folder is bedoeld als aanvulling op de informatie die u van de arts of verloskundige heeft gekregen.

Veel vrouwen ervaren het als prettig om tijdens de ontsluitingsfase van hun bevalling onder de douche te staan of in bad te zitten. Het ontspant de spieren en vermindert de pijn. In het Martini Ziekenhuis kunt u in bad bevallen tijdens een poliklinische bevalling en in veel gevallen ook bij een klinische bevalling. Of een badbevalling ook mogelijk is in uw situatie kunt u bespreken met uw eigen arts of verloskundige.

Het bevallingsbad in het Martini Ziekenhuis

Op de verloskamers zijn opblaasbare baden aanwezig. Het bevallingsbad en de elektrische opblaaspomp zijn eigendom van de afdeling verloskunde van het Martini Ziekenhuis. U hoeft dus niet zelf een bad te huren en mee te nemen. De bevalbaden in het Martini Ziekenhuis zijn dezelfde als die verloskundigen gebruiken bij een thuisbevalling.

Bij het opblaasbare bad hoort een bevallingspakket. Dit pakket is nodig om het bevallingsbad te kunnen gebruiken. In de doos met het bevallingspakket zitten de benodigdheden voor een badbevalling, zoals een binnenhoes, vulslang en een pomp om het bad na gebruik te legen. In verband met de hygiëne worden deze materialen éénmalig gebruikt en nadien weggegooid.

Kosten gebruik bevallingsbad

Indien u gebruik wilt maken van het bevallingsbad, dient u het bevallingspakket aan te schaffen op de afdeling verloskunde. Dit kunt u aangeven wanneer u komt voor de bevalling.

Het bevallingspakket kost € 80, -. U tekent hiervoor een formulier “Toestemming facturering badbevalling”. De factuur krijgt u thuis toegestuurd.

Gebruik van het bevallingsbad

Uw verloskundige, verpleegkundige of kraamverzorgende zal samen met uw partner het bevallingsbad opzetten en vullen. Dit duurt in totaal ongeveer 15 minuten. Na afloop zullen zij samen met uw partner het bad legen en de disposable materialen weggooien in het ziekenhuis.

Bij een badbevalling in het Martini Ziekenhuis is het, mede door het formaat van het bad, niet mogelijk om samen met uw partner in het bevallingsbad te zitten.

Klinische bevalling in het bevallingsbad

Indien u bevalt met een medische indicatie, dan hangt het van uw situatie af of een badbevalling mogelijk is. Dit geldt ook indien u tijdens de bevalling een medische indicatie krijgt. U kunt dit bespreken met uw arts of verloskundige.

Het is mogelijk om de conditie van de baby en uw weeën te bewaken door middel van een draadloos CTG, dat ook in water gebruikt kan worden. Daarnaast hoeft een infuus, zoals wordt ingebracht bij een inleiding, geen belemmering te zijn voor een badbevalling.

De arts of verloskundige die uw bevalling begeleidt, overlegt met u over het verloop van uw bevalling. Het kan zijn dat er gedurende de bevalling wordt besloten dat een badbevalling niet meer mogelijk is.

Tot slot

Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw arts, verloskundige of verpleegkundige van de afdeling verloskunde.

Te raadplegen website:

Deel via e-mail