Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Bad-lichtcentrum
Terug naar bovenliggende pagina

Bad-lichtcentrum

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U bent doorverwezen naar het Bad-Lichtcentrum (BLC) van het Martini Ziekenhuis. Een behandeling in het BLC kan patiënten helpen met een ernstige vorm van psoriasis of eczeem. Vaak nemen de klachten van deze patiënten door de behandeling snel af. Een ziekenhuisopname is dan niet nodig. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Behandelteam

De medische behandelingen worden uitgevoerd door een vast team van doktersassistenten. Het team staat onder verantwoordelijkheid van de dermatologen van het Martini Ziekenhuis.

Wat kunt u verwachten?

Tijdens de eerste behandeling geeft de doktersassistent informatie en uitleg over de behandeling. In overleg maakt u daarna vervolgafspraken. 

De behandeling duurt tussen de 6 weken en 3 maanden. U bezoekt in deze periode 2 tot 3 keer per week het BLC. Tijdens de behandelperiode controleert de dermatoloog hoe het met uw behandeling gaat. 

Heeft u vragen over de behandeling? Stel deze dan aan uw eigen dermatoloog of aan de doktersassistent. 

De behandeling

De behandelingen in het BLC gebeuren in een ontspannen sfeer. Ook krijgt u veel persoonlijke aandacht. 

In het centrum kunt u lichttherapie en balneofototherapie krijgen. Balneofotoherapie is een combinatie van badtherapie en lichttherapie. Bij balneofototherapie ligt u in een bad. Aan het badwater is zout toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat uw huid minder schilfert en het is kalmerend voor uw huid. UVB-straling heeft op de meeste mensen met psoriasis of eczeem een positief effect op de huid. Daarom krijgt u na het bad UVB-lichttherapie. Uw huid is na het bad namelijk gevoeliger voor ultraviolet licht.

Is het buiten zonnig weer? Blijf dan na de behandeling uit de volle zon. Gebruik verder zonbescherming, minimaal factor 50. Verder is het goed om te weten dat op de dagen dat u behandeld wordt, u niet mag smeren met hormoonzalven. Wel mag u iedere dag een neutrale vette zalf gebruiken, het liefst na de behandeling.

Eerste afspraak

Neemt u bij de eerste afspraak de volgende dingen mee:

 • Medicijnlijst
 • Zalven die u gebruikt
 • Handdoek
 • Badslippers
 • Badjas (als u alleen lichttherapie krijgt, hoeft u alleen badslippers mee te nemen)

Versie: 20170073 Bad- lichtcentrum 2023-08

Specialisme: Dermatologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.