Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Achillespeesruptuur
Terug naar bovenliggende pagina

Achillespeesruptuur

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur). In deze folder leest u wat dat is. Ook leest u welke behandelingen er zijn en hoe dat gaat. Ook leest u wat u na de behandeling moet doen om goed te herstellen. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de arts.

Achillespeesruptuur

De achillespees zit aan de achterkant van uw voet en de enkel. De pees verbindt uw kuitspier met uw hielbeen. Een achillespeesruptuur kan bijvoorbeeld ontstaan door een plotselinge beweging van uw spier. U krijgt een hevige pijn, die u onder in uw kuit voelt. U kunt dan niet meer op uw tenen staan.

De behandeling

Een achillespeesruptuur kan zowel met een operatie als conservatief behandeld worden. Conservatief betekent dat het zonder operatie gebeurt.

Operatie

Uw achillespees wordt gehecht tijdens een operatie. Na deze operatie krijgt u 2 weken gips om de wond rust te geven. Hierna komt u terug en wordt gekeken naar de vervolgbehandeling. De vervolgbehandeling verschilt van persoon tot persoon. 6 weken na de operatie komt u terug op de polikliniek. Dan krijgt u een verwijzing voor fysiotherapie, als dat nodig is.

Conservatief (zonder operatie)

Er kan ook gekozen worden voor een behandeling waarbij u niet geopereerd wordt. Bij deze behandeling krijgt u een Vacoped. Een Vacoped is een brace die instelbaar is in een enkelhoek. U begint bij een spitsstand van 30 graden. Elke 2 weken wordt de stand op de gipskamer veranderd. Dit gaat zo door tot uw enkel in een hoek van 90 graden staat. Dit is om uw achillespees langzaam op te rekken en te belasten.

Vacoped

U draagt de Vacoped 24 uur per dag. De Vacoped draagt u ook ‘s nachts. Dan haalt u gemakkelijk de zool eraf. U mag de Vacoped alleen afdoen om het been en de voet te wassen. U mag uw been dan niet belasten. Let op dat u uw enkel niet verder beweegt dan de hoek waarin het in de Vacoped staat.

Zorg ervoor dat het korrelmatras in de Vacoped altijd stevig aanvoelt. Dit doet u door het vacuüm te trekken met het pompje. Neem het pompje altijd mee. Het kan gebeuren dat het korrelmatras weer zachter wordt.

Behandelschema

Week 0-2

 • De gipsverbandmeester zet de Vacoped in spits 30 graden.
 • U mag uw voet belasten zoveel als u aankunt. U loopt met 2 krukken.
 • Beweeg uw tenen meerdere keren per dag.

Week 2-4

 • De gipsverbandmeester zet de Vacoped in spits 20 graden.
 • U mag uw voet belasten zoveel als u aankunt. Als u het nodig heeft, mag u krukken gebruiken.
 • Beweeg uw tenen meerdere keren per dag.

Week 4-6

 • De gipsverbandmeester zet de Vacoped in spits 10 graden.
 • U mag uw voet belasten zoveel als u aankunt. U mag zonder krukken lopen. De zool is plat.
 • Beweeg uw tenen meerdere keren per dag.

Week 6-8

 • U mag de Vacoped zelf in neutrale stand zetten. De gipsverbandmeester heeft u dit in de laatste week voorgedaan op de gipskamer.
 • U mag uw voet belasten zoveel als u aankunt. U mag zonder krukken lopen.
 • Beweeg uw tenen meerdere keren per dag.
 • Na 8 weken komt u terug bij de specialist op de polikliniek. Neem u dan uw eigen schoenen weer mee. U krijgt indien nodig een verwijzing voor fysiotherapie voor oefeningen.

Weer naar huis

Na de operatie of bracebehandeling moet u revalideren. Hieronder leest u wat dat betekent.

De eerste weken

Het is normaal dat de voet en het been in de eerste weken nog pijnlijk aanvoelen en dik zijn. Houd uw been regelmatig goed hoog. Hierbij heeft u de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de heup. U kunt dit ondersteunen met kussens. Tintelingen, steken en het gevoel van kramp zijn normaal en nemen in de loop van de weken af.

Sporten

Tijdens de revalidatieperiode kunt u beter niet sporten. Daar mag u na ongeveer 3 maanden weer mee beginnen.

Autorijden en fietsen

U heeft geen toestemming van een arts nodig om auto te mogen rijden. Leest u vooral de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. Het kan zijn dat u niet verzekerd bent als u met een gipsbeen, hakverhoging of Vacoped achter het stuur zit. Ook fietsen kan lastig zijn. Als u zich onzeker voelt, kunt u beter wachten.

Wanneer bellen?

U neemt contact op als u problemen of complicaties heeft:

 • Klachten van het gips, de brace of de hakverhoging
 • Koorts of rillingen
 • Steeds meer pijnklachten
 • Problemen met de Vacoped brace

Versie: 20160093 Achillespeesruptuur 2023-08 

Specialisme: Gipskamer
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.