Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie)

Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie)

Het zwachtelen van uw been of benen kan nodig zijn als u een trombosebeen heeft, vocht (oedeem) vasthoudt of een wond heeft.

Behandeling

De zwachtels zorgen voor een gecontroleerde druk op de bloedvaten en de weefsels in uw been. Ze zijn niet elastisch. Als u loopt of beweegt, drukken de zwachtels tegen uw kuitspier. Dit ondersteunt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart. Ook kunnen de huid en weefsels hun vocht zo beter afgeven aan de bloedvaten. Uw oedeem neemt dan af en de conditie van de huid verbetert. Zwachtelen kan wonden voorkomen en genezen.

Hoe vaak u naar het Martini Ziekenhuis moet komen om gezwachteld te worden, hangt af van wat u mankeert. Meestal is het twee keer per week. Hoe lang u hiermee moet doorgaan, hangt af van de resultaten.

Naar huis

De zwachtels moeten dag en nacht blijven zitten. U mag ze niet zelf verwijderen, want dan kunnen ze hun werk niet doen.

Het kan zijn dat uw been gedurende meerdere periodes gezwachteld moet worden. De zwachtels kunnen dan opnieuw gebruikt worden. Als ze in het ziekenhuis zijn verwijderd, krijgt u ze mee naar huis om te wassen. Wast u ze in een wasnetje op 30, 40 of 60 graden met vloeibaar wasmiddel, zonder wasverzachter. Als er veel wondvocht inzit, mogen ze op 90 graden gewassen worden. De zwachtels mogen niet in de droger of op de verwarming. Zijn ze droog, dan kunt u ze weer stevig oprollen, zonder plooien. U mag ze ook strijken. Moet u weer gezwachteld worden? Dan neemt u de zwachtels weer mee.

Komt u voor controle naar de polikliniek dermatologie? Neem dan voldoende gewassen zwachtels mee.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
3 weken
Specialisme: Dermatologie

Downloads en andere pagina's

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.