Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Verstandskiezen verwijderen

Verstandskiezen verwijderen

In overleg met de tandarts heeft u een afspraak gemaakt voor het verwijderen van uw verstandskies of -kiezen. Ofwel omdat de verstandskies klachten veroorzaakt of om klachten te voorkomen. De behandeling vindt plaats op de polikliniek Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie (MKA) onder plaatselijke verdoving.

Op de dag van de behandeling gaat u volgens afspraak naar de polikliniek MKA. Voorafgaand aan de behandeling geeft de MKA-chirurg u een plaatselijke verdoving.

Ingreep

Ligt uw kies onder het tandvlees, dan zal de kaakchirurg het tandvlees eerst opzij schuiven. Ligt de kies ook nog onder het bot, dan haalt de chirurg daar het bot weg met een boor en splitst de kies soms in delen. Daarna wordt de kies los geduwd. Dit duwen kunt u voelen, maar het is geen scherpe of diepe pijn, omdat het gedeelte rond de kies verdoofd is.

Als de kies verwijderd is, hecht de chirurg de wond met een hechting die na een ruime week vanzelf oplost. Meestal krijgt u een verbandgaasje op de wond. U moet dit gaas 30 minuten stevig vastklemmen door erop te bijten of met de vinger aan te drukken. In de wond ontstaat zo een bloedstolsel dat de wondgenezing bevordert.

Het weghalen van een verstandskies duurt ongeveer 15 minuten en van twee tegelijk vaak enkele minuten langer.

Na de ingreep

Ongeveer 30 minuten na de ingreep mag u het ‘bijtgaas’ verwijderen. Wat nabloeden uit de wond daarna is normaal. Meestal stopt dit vanzelf. Als u de buitenkant van de wang enkele uren na de ingreep afwisselend 10 minuten koelt met ijsblokjes (in een plastic zakje) of met een ‘cold-pack’, kunt u zwelling van de wang enigszins tegengaan.

De verdoving werkt nog een tijdje na. Dat maakt eten en drinken lastig. We raden u aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Als de verdoving na een paar uur is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en advies. Het is belangrijk om de eerste pijnstiller uiterlijk een uur na de ingreep in te nemen om de pijn voor te zijn.

De dag van de ingreep mag u uw mond nog niet spoelen, want het bloedstolsel in de wond moet zich kunnen hechten. U mag wel drinken en tanden poetsen. In de buurt van de wond moet u uiteraard voorzichtig zijn.

Nazorg

Na het verwijderen van een verstandskies moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken.

Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed. Dit is normaal. Als de bloeding niet vanzelf stopt of opnieuw begint, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken of erop dichtbijten. Als de mond volloopt met bloed of er ontstaan gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond, is er sprake van een nabloeding. Neemt u in dat geval contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg. Verwijdering van verstandskiezen in de bovenkaak geeft in de regel minder klachten.

Wanneer u merkt dat er voedselresten in de wond achterblijven (vieze smaak, zeurend gevoel), kunt u vanaf de vijfde dag de wond met lauw water en het spuitje dat u heeft meegekregen 2 tot 3 keer per dag uitspoelen. U kunt hiermee doorgaan tot de holte zich heeft opgevuld (enkele weken). Dit spoelen is vooral zinvol bij wondjes in de onderkaak.

Gebruik geen alcohol in combinatie met medicijnen, want dit kan een nabloeding veroorzaken. Ook zonder medicijnen kan door alcoholgebruik een nabloeding optreden. Wij adviseren u niet te roken, want roken kan de wondgenezing belemmeren. Wees voorzichtig met het eten van warm en hard voedsel zolang u nog klachten heeft.

Complicaties

Ongeveer 2 tot 4 dagen na de ingreep kan de pijn erger worden en gepaard gaan met een vieze smaak en geur in de mond. Dit gaat vanzelf over in ongeveer 14 dagen. Bij erge pijn kan de MKA-chirurg de wond spoelen en de pijnstilling aanpassen.

Wanneer de zwelling 3 tot 5 dagen na de ingreep toeneemt, kan er sprake zijn van een ontsteking. Neemt u in dat geval contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg. Eventueel schrijft de chirurg dan antibiotica voor of spoelt deze het wondje uit omdat er pus inzit. Als er sprake is van een abces moet er een nieuw sneetje worden gezet om de pus eruit te laten.

Houdt het bloeden niet op? Neem dan contact op met de polikliniek MKA of (dienstdoende) MKA-chirurg. Soms moeten er dan extra hechtingen worden aangebracht.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Behandeling
28 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.