Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Schoenenspreekuur

Schoenenspreekuur

In overleg met uw huisarts of revalidatiearts heeft u een afspraak gemaakt voor het schoenenspreekuur op de polikliniek Revalidatiegeneeskunde. Dit is een gezamenlijk spreekuur van een revalidatiearts en een orthopedisch schoenmaker.

Voorbereiding

U komt op dit spreekuur voor een beoordeling van uw klachten aan de voet(en). Aansluitend krijgt u een advies over de behandelmogelijkheden en zo nodig voor schoenaanpassingen.

Spreekuur

Op de dag van uw afspraak meldt u zich bij de balie van de polikliniek Revalidatie. In de spreekkamer ontmoet u de revalidatiearts en de orthopedisch schoenmaker. De revalidatiearts vraagt u naar uw klachten en onderzoekt vervolgens uw voet(en). De arts beoordeelt of verder onderzoek nodig is en hoe uw klachten behandeld kunnen worden.

Als aanpassing aan de schoen(en) voor u verlichting van de klachten kan zijn, volgt overleg met de orthopedisch schoenmaker. Deze is gespecialiseerd in het vervaardigen van schoenaanpassingen. Dat varieert van het aanmeten van steunzolen tot het maken van orthopedische schoenen op maat.

Tijdens het spreekuur zal de schoenmaker alvast uw voetafdruk nemen en de maat van uw voeten vaststellen. De orthopedisch schoenmaker maakt daarna met u afspraken over eventuele vervolgstappen. Het totale consult duurt gemiddeld 15 minuten.

Schoenaanpassing

Sommige voetklachten zijn te behandelen met een ondersteunende of ontlastende steunzool. Vaak passen deze in uw eigen schoenen. Andere voetklachten vereisen een aanpassing van uw schoenen, bijvoorbeeld in de vorm van een andere zool. Bij standafwijkingen van de enkel en/of de voet kan semi-orthopedisch schoeisel comfort geven. Zulke confectieschoenen zijn er in meerdere breedtematen.

Bij sterke standafwijkingen en kwetsbare voeten (als gevolg van diabetes/suikerziekte en reuma) zal vaak orthopedisch schoeisel nodig zijn. Dit zijn op maat gemaakte schoenen. Wanneer sprake is van een wond of een recente amputatie is het aanmeten van een definitieve schoenvoorziening nog niet direct mogelijk.

In die situaties moet uw wond eerst genezen. In deze fase is het wel mogelijk een verbandschoen aan te meten. Dit is een tijdelijke voorziening waarbij de voet wordt beschermd en de wond wordt ontlast.

Vervolgafspraak

Het vervaardigen van steunzolen duurt gemiddeld 14 dagen. Voor het maken van semi-orthopedisch schoeisel geldt een termijn van 4 weken. Het maken van orthopedisch maatschoeisel duurt circa 8 tot 12 weken.

Zodra de schoenaanpassing klaar is, krijgt u een vervolgafspraak bij de revalidatiearts en de orthopedisch schoenmaker op het gemeenschappelijk schoenenspreekuur.

Nazorg

Het schoenenspreekuur vindt wekelijks plaats. Bij vragen over of problemen met uw voeten of de schoenaanpassing kunt u (bij voorkeur) een afspraak maken voor dit spreekuur. Uw arts en schoenmaker zijn dan gezamenlijk aanwezig.

Kosten

Voor vergoeding van de kosten voor aangepaste schoenen of steunzolen is vooraf meestal toestemming van uw zorgverzekeraar nodig. De vergoeding van uw steunzolen is afhankelijk van uw zorgverzekering. Voor zowel semi-orthopedisch als orthopedisch schoeisel bestaat een wettelijk verplichte eigen bijdrage. Voor meer informatie over uw persoonlijke situatie kunt u uw polis raadplegen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Onderzoek Wachttijd tot
Schoenenspreekuur
Eerste afspraak
7 weken
Specialisme: Revalidatiegeneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.