Een PICC-lijn is een katheter (een holle buis). PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter. We plaatsen de katheter in een ader van de bovenarm tussen de binnenkant van de elleboog en de oksel. Het uiteinde van de katheter komt in de grote holle ader in de borstkas. Het uiteinde ligt dan net boven het hart.
Waarom is een PICC-lijn nodig?
Voor uw behandeling is het nodig dat u uw medicijnen rechtstreeks via de bloedvaten binnen krijgt. Ook moeten we bij u regelmatig bloed afnemen voor onderzoek. Normaal gebeurt dit met een infuus op de hand of onderarm. Vaak zijn meerdere infusen per behandeling nodig. Helaas is het niet te voorkomen dat een infuus bloedvaten beschadigt. Daardoor is het moeilijk om steeds een nieuw infuus aan te leggen.
- Als u vaak medicijnen via de bloedvaten krijgt of er bloed afgenomen wordt, kan een PICC-lijn een goed alternatief zijn. De voordelen van zo’n PICC-lijn zijn:
- U krijgt uw medicijnen op een veilige en niet pijnlijke manier toegediend;
- De PICC-lijn kan tot wel 12 maanden blijven zitten;
Moet u een CT-scan? Dan kan de PICC-lijn gebruikt worden voor het toedienen van contrastvloeistof.
Voorbereiding
Kleding
Het is voor u en ons prettig als u kleding aan heeft waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
Medicijnen
In principe kunt u uw gewone medicijnen op de normale manier en het normale tijdstip innemen. Als dat niet kan, hoort u dat van uw behandelend arts. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u hier mogelijk mee stoppen voor het plaatsen van de PICC-lijn. Ook dit kunt u overleggen met uw behandelend arts.
Handicap
Heeft u een handicap? En verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons vraagt? Geef dit dan vooraf aan ons door. Bij voorkeur bij het maken van de afspraak. Wij proberen er dan zoveel mogelijk rekening mee te houden.
Inbrengen van de PICC-lijn
Eén van onze radiologen plaatst de PICC-lijn. U krijgt een lichte verdoving zodat u hier niets van voelt. De plaatsing van de PICC-lijn gebeurt onder schone (steriele) omstandigheden. De locatie waar de katheter geplaatst wordt, bepalen we met een echo. Bij het plaatsen gebruiken we röntgendoorlichting. Uw bloedvat wordt aangeprikt. Er wordt een voerdraad geplaatst. Daarna wordt de definitieve katheter geplaatst.
De PICC-lijn kan in beide armen geplaatst worden. Maar we gebruiken het liefst de rechterarm. Daar is de bocht naar het hart minder scherp. Het inbrengen van een PICC-lijn duurt ongeveer een half uur.
Verzorging
Ligt u in het ziekenhuis? Dan verzorgt de verpleegkundige de katheter. Mag u naar huis? Dan verzorgt de thuiszorg de katheter. Eén keer per week komt een verpleegkundige van de thuiszorg bij u langs om de katheter te verzorgen.
Een klein gedeelte van de katheter is buiten het lichaam zichtbaar. Een beschermende doorzichtige pleister dekt dit gedeelte af, om de opening van de katheter zo schoon mogelijk te houden. Ook voorkomt de pleister dat bacteriën via de katheter het lichaam in kunnen gaan.
De katheter zelf wordt vastgezet en beveiligd door een speciale pleister. Deze pleister heeft klemmetjes waarin de katheter kan worden vastgeklikt. Elke keer na gebruik moet de katheter worden doorgespoten met een zoutoplossing.
Ook als de katheter even niet in gebruik is, moet deze wekelijks worden doorgespoten. Dit kan op de polikliniek of thuis via de thuiszorg. De verpleegkundige geeft u hierover meer informatie.
Waar moet u op letten bij een PICC-lijn?
Houd er rekening mee dat u met een PICC-lijn de volgende activiteiten niet mag doen:
- Zwemmen;
- Een bad nemen, tenzij u de arm met de katheter droog houdt;
- Bloed afnemen uit de arm met de katheter, behalve via de katheter;
- Meten van de bloeddruk aan de arm met de katheter;
- Extreme belasting van de arm zoals gewichtheffen, opdrukken enzovoorts.
Versie: 30 september 2021