Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. Natuurlijke keizersnede (Praktische gang van zaken)

Natuurlijke keizersnede (Praktische gang van zaken)

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In deze folder lees je hoe een natuurlijke keizersnede gaat. Je krijgt informatie over de keizersnede, de planning, de voorbereiding, de opname en het herstel. De folder is een aanvulling op je gesprekken met de arts en verpleegkundige. 

Zorg op maat

In het Martini Ziekenhuis willen we graag dat zwangerschap, bevalling en kraamtijd voor iedereen een positieve tijd is. Daarom bieden we de zorg waar je om vraagt, met als voorwaarde dat jij en de baby veilig zijn. Dit betekent dat we samen met jou bepalen welke zorg en begeleiding je krijgt. Daarbij houden we rekening met je partner en andere betrokkenen. 

Over de keizersnede

Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via een opening in de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen 15 minuten na het begin van de operatie geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand dicht. Dat gebeurt met hechtingen.

Wanneer een keizersnede?

De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een vaginale bevalling niet mogelijk is. Of als de bevalling te grote risico’s heeft voor de moeder, het kind of beide. Soms is al tijdens de zwangerschap duidelijk dat een keizersnede nodig is.

Planning

Als tijdens de zwangerschap blijkt dat je een keizersnede krijgt, plant de gynaecoloog een afspraak met je in. Bij voorkeur wordt de afspraak voor de 37e week van de zwangerschap ingepland.

Meestal is de datum van de keizersnede ongeveer 1 week voor de uitgerekende datum. Dit heeft te maken met de longrijping van je baby. Vervolgens krijg je afspraken bij de anesthesioloog, de verloskundige en het Bloedafnamelaboratorium. 

Anesthesiologie

Als de datum van de keizersnede bekend is, ga je naar de polikliniek Anesthesiologie. Hier heb je een gesprek met de anesthesioloog. Dat is de arts die je verdooft. Tijdens dit gesprek krijg je informatie over de verdoving (anesthesie) tijdens de operatie. Meestal gebruikt de anesthesioloog een ruggenprik. 

Verloskundig spreekuur

Het verloskundig spreekuur is op de polikliniek Verloskunde. Je krijgt van een verloskundige uit het ziekenhuis praktische informatie. Bijvoorbeeld over de keizersnede, de pijnbestrijding en hoe het op verpleegafdeling Verloskunde gaat. Als je wilt, kun je foto’s van het verloop van een keizersnede zien. Je kunt ook informatie krijgen over borst- en flesvoeding.

Bloedafname

Tot slot laat je op het Bloedafnamelaboratorium bloed afnemen voor onderzoek.

Voorbereiding

  • Preoperatief ontharen. We vragen om minimaal 1 week voor de operatie je te scheren/ontharen.
  • De dag voor opname kun je na 13.00 uur bellen met de verpleegafdeling Verloskunde. Dan hoor je het tijdstip van de opname en operatie. 
  • Op de dag waarop de keizersnede gepland is, moet je nuchter zijn. Wat dit betekent, hoor je op het verloskundig spreekuur. Ook kun je dit nalezen in de folders Anesthesie en Preoperatief Spreekuur.

Opname

Op het afgesproken tijdstip ga je naar de verpleegafdeling Verloskunde. Je meldt je bij de balie op de verpleegafdeling Verloskunde. Daar is een plaats op een kamer voor je gereserveerd. Op deze kamer bereiden we jou en je partner voor op de geboorte van je baby. Hieronder lees je hoe we dat doen. 

  • De verpleegkundige bekijkt je situatie en vult checklists in ter controle.
  • Als er bijzonderheden zijn, kun je deze aan de verpleegkundige doorgeven.
  • Op de afdeling zal er bloed worden afgenomen door een laboratoriummedewerker.
  • Via een CTG-onderzoek worden de harttonen van de baby geregistreerd. Dit gebeurt om vast te kunnen stellen hoe het met de baby gaat.
  • Als de baby in een stuit ligt, wordt er nog een echo van de baby gemaakt. Dit gebeurt om de definitieve ligging van de baby te bepalen.
  • Je krijgt operatiekleding aan. We vragen je om sieraden en make-up te verwijderen.
  • Je krijgt een blaaskatheter ingebracht. Deze houd je tot enkele uren na de bevalling.

Keizersnede

De keizersnede gebeurt op de operatieafdeling. Een verpleegkundige brengt je daar in je bed naartoe. De verpleegkundige blijft de hele operatie bij je om jou en je partner te begeleiden. Ook zal de verpleegkundige de baby na de bevalling verzorgen. Op de operatiekamer dient de anesthesioloog de verdoving (anesthesie) toe via een ruggenprik. Daar is de blaaskatheter voor ingebracht.

Je partner mag erbij zijn

Je partner mag bij de keizersnede zijn. De partner moet dan in de wachtkamer operatiekamerkleding aantrekken, over de eigen kleding heen. Je partner krijgt ook een operatiemuts en mondkapje. Als de voorbereidingen voor de operatie klaar zijn, wordt je partner opgehaald. Vervolgens kan je partner bij het hoofdeinde van de operatietafel naast je gaan zitten om je te ondersteunen. Om praktische redenen mag je partner niet rondlopen in de operatiekamer. Door een doek ter hoogte van je schouders, kun je beiden niet zien hoe de keizersnede gaat.

De baby

Na ongeveer 15 minuten wordt je baby geboren. Op dat moment gaat het doek naar beneden, zodat jij en je partner de geboorte kunnen zien. De gynaecoloog legt de baby direct op je borst, met hulp van een verpleegkundige. Dit gaat hetzelfde als bij een vaginale bevalling. 

De baby ligt langere tijd bij je onder een warme deken. De verpleegkundige zal de baby afdrogen. Ondertussen maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de lagen van de buikwand dicht. Hiervoor worden hechtingen gebruikt. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Als het mogelijk is, blijft de baby op je borst liggen. De baby mag ook bij de partner liggen. Als je borstvoeding wil geven, dan kun je dit alvast doen. Of je wacht tot de uitslaapkamer. 

Je partner mag natuurlijk foto’s maken van de geboorte en jullie baby. We vragen je daarbij wel aan de privacy van de medewerkers te denken. Je kunt ook de verpleegkundige vragen om foto’s te maken.

Onderzoek

Tijdens de keizersnede is de kinderarts in een kamer naast de operatiekamer aanwezig. Als de baby bij je op de borst kan blijven liggen, onderzoekt de kinderarts de baby bij je in de ruimte. Soms is het nodig dat de baby direct wordt nagekeken. De verpleegkundige brengt de baby na het onderzoek zo snel mogelijk weer bij je terug. Dan krijg je de baby alsnog op de blote borst, indien mogelijk. Soms moet de baby direct naar de verpleegafdeling Pasgeborenen. Dit gebeurt alleen als een baby extra zorg nodig heeft.

Uitslaapkamer

Als de operatie klaar is, word je met je baby en partner naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht. Je baby kan bloot op je borst blijven liggen. Daar krijgt de baby de eerste voeding en worden de controles gedaan. Je baby en partner blijven op de uitslaapkamer bij je totdat je samen naar de verpleegafdeling Verloskunde gaat. 

Ligt je baby op de verpleegafdeling Pasgeborenen? Dan ga je eerst naar deze afdeling om de baby te bekijken. Daarna ga je naar de verpleegafdeling Verloskunde.

Verpleegafdeling Verloskunde

Op de verpleegafdeling Verloskunde blijft je baby dag en nacht bij je op de kamer. Ook je partner is welkom om dag en nacht bij je op de kamer te blijven.

Extra verzorging

Samen met je partner en de verpleegkundige verzorg je de baby tijdens je verblijf in het ziekenhuis. De eerste dagen helpen je partner en de verpleegkundige extra met de verzorging. Dit is belangrijk omdat je net een operatie hebt gehad. 

Clip-on-crib

Je kunt de clip-on-crib gebruiken. Dit is een wiegje dat aan het bed kan worden vastgemaakt. Hierdoor kun je je baby altijd aanraken of oppakken, zonder hulp van je partner of de verpleegkundige. 

Verpleegafdeling Pasgeborenen

Als je baby op de verpleegafdeling Pasgeborenen is opgenomen, dan word je daar naartoe gebracht. Bijvoorbeeld voor de voeding of om de baby te bekijken.

Ontslag

Meestal kun je tussen de tweede en derde dag na de keizersnede weer naar huis. Je geeft zelf aan het kraamzorgcentrum door wanneer je thuiskomt. In veel gevallen komt de kraamzorg naar het ziekenhuis en helpt je naar huis. De verloskundige van het ziekenhuis neemt contact op met degene die de controles overneemt. Dit kan de huisarts of je eigen verloskundige zijn. Ook krijg je van de verpleegkundige een brief met leefregels voor thuis.

Herstel na een keizersnede

Het herstel na een keizersnede duurt langer dan na een normale bevalling. Daarnaast kan het andere problemen met zich mee brengen. Je bent namelijk niet alleen (opnieuw) moeder geworden, maar ook herstellende van een buikoperatie. Hoe snel het herstel gaat, hangt af van je gezondheid, je conditie en hoe de keizersnede is gegaan.

Vermoeidheid

Een veelgehoorde klacht na een keizersnede is vermoeidheid. Dit duurt soms langer dan de gebruikelijke 6 weken na een bevalling. Dat is heel gewoon: je hebt namelijk een operatie gehad. Zorg daarom dat je voldoende rust krijgt.

Litteken

Je kunt een doof gevoel rond je litteken houden. Dit is omdat bij een bikinisnede de zenuwen in de buikwand zijn doorgesneden. Dit hoeft niet altijd zo te blijven: zenuwen kunnen herstellen. 

Meestal is na 6 tot 12 maanden het gevoel in de buikwand weer normaal. Aan de zijkant van het litteken kun je de eerste tijd een trekkend gevoel hebben. Dit komt door de inwendige hechtingen. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken.

Douche/bad

Een paar dagen na de operatie kun je weer onder de douche. Zolang je nog bloederige/ bruine afscheiding hebt, raden we af om in bad te gaan. Dit vanwege een verhoogd risico op een infectie. 

Huishoudelijk werk

De eerste 6 weken raden wij je af om huishoudelijk werk te doen of zwaar te tillen. Dit is een belangrijke leefregel: je wond en buikspieren moeten namelijk herstellen. 

Je kunt je activiteiten langzaam uitbreiden. Bijvoorbeeld met licht huishoudelijk werk of kleine boodschappen. Luister daarbij goed naar je eigen lichaam: je voelt zelf het beste aan wat wel of niet kan. Voor de eerste weken na de kraamzorg, kun je hulp vragen aan je partner, een vriend(in) of familielid. Je bent zelf die eerste weken vaak al druk met de zorg voor je kind. 

Autorijden

Wij adviseren je om de eerste 2 weken niet zelf te rijden. Autorijden kan pas als je je weer goed kunt concentreren en makkelijk in en uit de auto kunt stappen.

Oefeningen

6 weken na de operatie kun je voorzichtig met buikspieroefeningen beginnen. De verschillende lagen van de buikwand zijn dan goed genezen.

Controle

Bij ontslag ontvang je een afspraak voor een controle bij de gynaecoloog. De controle is ongeveer 6 weken na ontslag op de polikliniek Verloskunde. 

Vruchtbaarheid na de keizersnede

Na de keizersnede vraag je je misschien af hoe het zit met je vruchtbaarheid. Hieronder lees je over gemeenschap (seks), anticonceptie en het opnieuw zwanger worden.

Gemeenschap (seks)

Zolang nog bloederige/bruine afscheiding aanwezig is, wordt gemeenschap afgeraden. De afscheiding verdwijnt meestal na 4 tot 6 weken. Als je na gemeenschap bloederige afscheiding hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Het is dan wel verstandig om met gemeenschap te wachten tot na de controle bij de gynaecoloog. Bij veel vrouwen duurt het even voordat ze weer zin hebben in seks. Ook dit is heel normaal.

Anticonceptie

Het gebruik van voorbehoedsmiddelen is hetzelfde als na een vaginale bevalling. Na 2 weken kun je de pil weer gebruiken. Let op: pillen die oestrogenen bevatten, worden afgeraden zolang je borstvoeding geeft. 

Zodra de baarmoeder weer klein genoeg is, kun je weer een spiraaltje gebruiken. Meestal is dit na 3 maanden. Tijdens de controle bij de gynaecoloog kun je hier meer informatie over krijgen.

Weer zwanger worden

Na ongeveer 1 jaar is je lichaam goed genezen en mag je weer zwanger worden. Een volgende bevalling moet wel altijd in het ziekenhuis gebeuren. De gynaecoloog zal de bevalling dan begeleiden. 

Versie: 00084 Natuurlijke keizersnede (Praktische gang van zaken) 2023-09

Specialisme: Verloskunde